Fudbal

FK Hajduk: Ukoliko ne izmire dug slijedi im suspenzija

by Ilija Kovačević | 16:03:2018 | 09:40:49


Predstojećeg vikenda kreće proljećni dio sezone u Južnoj fudbalskoj regiji u sve četiri lige; seniorskoj, kadetskoj, pionirskoj i ligi pjetlića. FK Hajduk je jedini klub na teritoriji Južne fudbalske regije koji ima sve četiri kategorije. Tim povodom u klubu je organizovana press konferencija za medije.

U seniorskoj je registrovano 87 fudbalera, omladinskoj 52, kadetskoj 29, pionirskoj 20, u konkurenciji mlađih pionira ih je 13, dok ih je u Školi fudbala 21 polaznik, ukupno 222 registrovana fudbalera. Naravno, svi niejsu u mogućnosti da igraju zbog posla ili privatnih obaveza ali svakako je ovo validan podatak da imamo najviše registrovanih fudbalera u Regiji.
Iduće godine, klub slavi deset godina postojanja !

“-Sada već daleke 2009. godine uz veliku pomoć gradonačelnika Žarka Pavićevića i našeg prvog predsjednika pokojnog Svetozara Kepa Vujovića nastao je ovaj sportski kolektiv, kaže za Sportbar predsjednik kluba Vasilije Vasko Milošević koji uz pomoć svojih prijatelja i ljudi dobre volje na čudesan način iznalazi minimalna, ali za ovaj klub ogromna sredstva kako bi preživjeli na fudbalskoj mapi Crne Gore.


-“Mi smo potpuno amaterski kolektiv bez ikakvih prinadležnosti i primanja.  Nemamo svoje prostorije iako smo ih tražili, nemamo stalan izvor sponzora i finasnija i snalazimo se kako znamo i umijemo od rodbine i prijatelja. Za jedno kolo nama je potrebno oko 500 eura da bi odigrali sve četiri utakmice svakog vikenda, na mjesečnom nivou to je oko 2.000 eura zavisno da li smo gost ili domaćin. Dakle za jednu polusezonu nam je potrebno od 9 do blizu 12.000 eura za zvanična takmičenja, prvenstvo i Kup odnosno oko 60 utakmica. Možemo se pohvaliti da smo Kup “Nikša Bućin” osvajali tri puta, kao i dva Kupa Crne Gore na niovu Južne regije, kaže Milošević i dodaje;

-“Pored toga nama su za početak sezone obavezni ljekarski pregledi za koje moramo izdvojiti oko 3 - 4.000 eura kao i za obaveze prema Savezu u Kotoru isto toliko. Početkom ovog mjeseca smo od Saveza dobili upozorenje odnosno fakturu da ćemo biti suspendovani ako dio duga ili kompletan iznos u iznosu od 4.090 eura ne uplatimo, tako da nam slijedi suspenzija. Pored toga i sportsku opremu nabavljamo preko prijatelja, treneri nemaju nikakvu nadokandu, a moram upoznati javnost da smo od Opštine Bar za prošlu godinu dobili svega 500 eura i to 22. decembra, odnosno na kraju godine. Mi smo konkurisali za sredstva iz opštine kod Komisije, ali je taj dobijeni iznos dovoljan kao što sam kazao za jedno kolo. Mi smo mali klub po stepenu takmičenja, ali smo mnogo veliki po srcu, po duši, po znanju. Mi smo klub grada Bara, a ne privatni klub ili mjesne zajednice, istakao je Milošević.


Predsjednik kluba dodaje da se veoma dobro radi u klubu sa mlađim selekcijama.

–“Naši pioniri njih četvorica su bili reprezentativci, neki od njih su izrazili želju da pređu u Mornar, i mi im nijesmo pravili probleme da pređu u drugu sredinu, iako smo imali pravo na to prema propisima. I sada imamo odličnu generaciju pionira i pjetlića koju vodi trener Milovan Perišić.

Trener Škole fudbala Branko Jelić takođe veoma dobro radi sa njima, mada moram priznati da imamo mali broj djece u toj školi. Nekako djeci i roditeljima je milije da budu u nekoj privatnoj školi fudbala, što naravno ja razumijem i to je njihova stvar. Ostaju do 12,13,14 godine, umjesto da dođu kod nas, a svi znamo da dijete već sa 9 godina može da se registruje, da putuje, da igra i osamostali se što je prilika za tako nešto u našoj školi. Ali, to je prioritet da u budućnosti radimo na omasovaljenju, rekao je Milošević.

Na pressu su govorili i trener seniorske ekipe Tomica Milanović i trener kadeta Robert Barabaš.

-“Milanović je kazao da ambicije seniorske ekipe svake godine da budemo pri vrhu. Za nešto vbiše su potrbna sredstva koje mi nemamo i to je naš najveći problem. Pored toga uspješno ighramo na tri kolosjeka. Već smo u polufinalu Kupa Crne Gore na niovu Južne regije sa Arsenalom u gostima i sa Slogom iz Radovića u Kupu Nikša Bućina što je lijepa prilika da opet izborimo plasman među 32 ekipe nu Crnoj Gori odnosno ako se treću put plasiramo u finale. Do sada smo na taj način prije dvije godine igrali sa ekipoim Mladosti, nešto ranije i sa Rudarom prije četiri godine što je fina reklama za klub i za grad Bar. To su nam dodatni troškovi ali …

Ali nije problem samo u Hajduku, već u uopšte u barskom fudbalu. Ponudli smo saradnju sa FK Mornar da nam daju stručni kadar i svoje omladince koje već nemaju godinama, da ih daju Hajduku kako bi igrali da ih finansiraju, jer je to mnogo jefitnije. Mi nudimo otvorenu saradnju i ovoga puta javno, ali je teško doći do toga, nekako su se svi klubovi učaurili, rekao je Milanović i dodao;


Fudbal polako umire u Baru vjerujte mi, vode ga jedni te isti ljudi, ne daju da priđe niko, ne fizički već idejom, a opština je inertna, rekao je Milanović.

Već u srijedu počinjemo šampionat, domaćini smo Petrovcu 2 kojeg smo dobili u jesenjem dijelu sezone 1:0, borimo se radimo. Što se tiče sastava otišao je Bubanja jer je morao u inostranstvo kako bi radio, stigao je bivši golman Mornara Drago Masoničić, Bogdan Bogdanović do prošle godine standardni prvotimac Mornara. U svakom slučaju smo podmladili ekipu a samim tim i ojačali sastav. Prosjek je 22-23 godine sa rijetkim izuzecima, tako da smo prošle godine zaveršili prvenstvo sa kadetskom ekipom. Svi igrači su iz Bara i to na mje prioritet da u Hajduku igraju djeca iz Bara, kazao je Milanović.

Trener kadetske ekipe Robert Barabaš je istakao da postoji neki pozitivan trend.
-“Okupili smo grupu momaka, a ja sam u drugom dijelu sezone preuzeo ove momke i mislim da pravimo lijepu priču. Cilj je praviti ekipu za budućnost kluba, ovi momci od 16-17 godina su budućnost Hajduka i to nam je idea. Mi 25. marta kreće u drugi dio prvenstva, imamo 4 kluba, 9 kola smo odigrali imamo još devet, igra se neki šestostruki bod sistem”, kazao je Barabaš.