Fudbal

Nikola Delibašić; Rekord za ponos i pamćenje

izvor; Arena / Pobjeda | 08:05:2018 | 17:40:39


Golman Mornara Nikola Delibašić brojkomod 1.104 minuta bez primljenog gola ušao u istoriju crnogorskog fudbala
 
Kraj Bistrice su se uvijek stvarali fudbalski biseri, a istorija jugoslovenskog fudbala pokazuje da su epitete legendi uglavnom dobijali golmani. Pero Giljen i Petar Ađanski, imena su koja se i danas sa velikim poštovanjem pominju u regionu, a do statusa reprezentativaca stigli su Zoran Lemajić, Zoran Banović, Vukašin Poleksić, kao i kasnije Ivan Janjušević i Vladan Giljen.

Upravo ovaj posljednji je ove sezone ušao u istoriju crnogorskog fudbala kao rekorder, sa 1.019 minuta bez primljenog gola, oborivši rekord Milete Radulovića, koji je takođe bio član Sutjeske. Ipak, samo nekoliko mjeseci kasnije Crna Gora je dobila novog rekordera, i gle čuda, ponovo iz Nikšića – Nikolu Delibašića, čuvara mreže barskog Mornara, koji je protiv Bokelja u nedjelju upisao 12. meč bez primljenog gola i stigao do brojke od čak 1.104 minuta nesavladanosti!


- Osjećaj je predivan. Iskren da budem, nijesam očekivao, a ova brojka svakako je impozantna i moram biti ponosan. Ali, odmah na početku moram da kažem da je ovo uspjeh cijelog tima i veliku zahvalnost nose svi prvotimci, a prije svih sjajna odbrana, koja je tokom cijele sezone bila na visini zadatka – kazao je za Arenu Nikola Delibašić.

Interesatno je da je Delibašić ispisao nove stranice istorije crnogorskog fudbala oborivši rekord Vladana Giljena, kojem je bio rezerva u Čeliku.

- Očigledno je da najbolji golmani dolaze iz Nikšića. Vladan je bio rekorder, a prije njega Mileta Radulović, koji je takođe branio za Sutjesku – kroz osmijeh naglašava Delibašić.


START NAJAVA REKORDA

Da se ,,po jutru dan poznaje“ pokazao je i početak prvenstva – Mornar je prvih sedam kola bio bez primljenog gola, a Delibašić je kapitulirao tek nakon 691. minuta.

- Sve je krenulo odlično. Istina, nijesmo mogli da trijumfujemo, ali smo imali sjajan niz bez primljenog gola. Baš zbog toga, nadao sam se da to može da ide daleko. Ali, savladani smo u Rožajama protiv Berana u osmom kolu. Odmah zatim smo opet primili gol i nijesam se nadao nekoj novoj velikoj brojci. Ali, gurali smo dobro, imali granitnu odbranu i onda je opet krenula nevjerovatna serija – dodao je dvadesettrogodišnji Nikšićanin.

Nekadašnji omladinski i mladi reprezentativac, koji je ove sezone na 29 mečeva primio samo devet golova, nije savladan u 2018. godini! Posljednji put kapitulirao je u Kotoru protiv Bokelja (28. novembra) u 66. minutu.

- Nakon tog poraza digli smo se i napravili reakciju. Iz utakmice u utakmicu podizali formu i pokazali da zaslužujemo da budemo u samom vrhu – dodao je Delibašić.

Nekadašnji čuvar mreže Sutjeske, Čelika, Ibra, Iskre i Rudara stigao je do brojke 1.104 minuta! Interesantno je da na listi najdužih golmanskih serija bez primljenog gola 10. mjesto zauzima Viktor Banjikov iz Dinamo Kijeva (1.127 minuta), još iz 1968. godine! A, već protiv Lovćena Delibašić može ući u 10 najuspješnijih golmana Starog kontinenta.

- Serija traje i nastojaću da potraje. Makar još tridesetak minuta, da oborim rekord i čuvenog Banjikova – kroz osmijeh ističe Delibašić.

Nakon perioda stagnacije i klubova u kojima nije dobio pravu ili nikakvu šansu, Delibašić je stigao u Mornar, što se pokazalo kao pravi potez.

- Mornar je najbolji izbor. Uspio sam da se vratim na pravi put, da se uzdignem i ponovo skrenem pažnju na sebe. Veliku zahvalnost dugujem i igračima, stručnom štabu i upravi, a najzaslužniji za moju dobru formu i ovaj rekord svakako je Zoran Koko Perović, trener golmana, koji je iz mene izvukao maksimum. Uvijek mi je bio velika podrška, uspio je da mi vrati poljuljano samopouzdanje i ovo je i njegov uspjeh – istakao je Delibašić.


DEVET golova na 29 mečeva primio je Delibašić ove sezone, što znači da u prosjeku prima gol na svakih 290 minuta.

Nikola Delibašić na dobrom je putu sa Mornarom da izbori plasman u Prvu ligu, a nakon sezone za pamćenje jasno je da je prevazišao drugoligaški fudbal.

- Nadam se da ćemo izboriti ulazak u Prvu ligu. Nakon toga vidjećemo što će biti, ali svakako da se nadam pozivu nekog jačeg kluba. Mornar je klub sa tradicijom, klub koji će, nadam se, imati i naredne sezone ozbiljne ambicije, ali želja je svakako da se oprobam u inostranstvu – kazao je Delibašić.