Fudbal

Milojević: Mornar najveći izazov u dosadašnjoj karijeri

by Milan Vujović / foto arhiva Sport BAR-a | 19:10:2018 | 06:48:59


Fudbaleri Mornara su čvrsto na začelju Telekom prve lige Crne Gore, sa svega tri boda iz 11 utakmica. Najbliži, Lovćen, bježi im osam bodova.

Od sedmog kola ekipu Mornara sa klupe vodi Goran Milojević (54), koji je naslijedio Aleksandra Madžara.

Milojević je ponikao u Crvenoj zvezdi za koju je igrao od 1980. do 1988. godine. U prvom timu debitovao je 29. septembra 1982, sa nepunih 18 godina, protiv norveškog Lilestroma, u Kupu kupova. Tu utakmicu „crveno-beli“ su dobili 3:1.

Po odlasku iz Zvezde dvije godine nosio je dres Partizana. A onda se otisnuo u inostranstvo. U francuskom Brestu igrao je godinu, a u Španiji sedam godina. Na Iberijskom poluostrvu branio je boje Meride, Majorke, Selte i Viljareala, u kojem je završio igračku karijeru. U međuvremenu, jednu sezonu proveo je u meksičkoj ekipi Amerika.

Trenersku karijeru započeo je u Želeniku, a u Srbiji je radio i u Radničkom iz Obrenovca, Smederevu i BSK-u iz Borče, u Crnoj Gori u Rudaru iz Pljevalja i Mladosti, današnjem OFK Titogradu, u Španiji u Meridi i Atletiku sa Balearesa, u Slovačkoj u Ružemberoku i Košicama, a kratko je vodio i Ermis sa Kipra. Izuzev španskih kubova, sve su bili prvoligaši.

U Mornar je stigao sa mjesta skauta Sportinga iz Lisabona. 
- Od Mladosti nisam radio u klubu, dobio sam poziv svog prijatelja, direktora Mornara Mitra Novakovića, i nisam se premišljao. Ovo je veliki izazov za mene, možda i najveći u dosadašnjoj karijeri. Biće veoma teško. Cilj je da nam do polusezone pretposlednji na tabeli mnogo ne pobjegne. Na zimu ćemo se pojačati, a na proljeće pokušati da izbjegnemo direktno ispadanje i dohvatimo se baraža.

Milojević je slično iskustvo imao u Slovačkoj.
- U Košicama smo na polusezoni imali devet bodova, ali smo, na kraju, ostali u ligi. Ovdje je nešto malo teža situacija, jer klub nije imao definisan status, ekipa je kasno počela sa dovođenjem igrača i pripremama, a hendikep je i to što utakmice kao domaćini ne igramo u svom gradu, nego lutamo po Crnoj Gori, od Petrovca i Kotora, do Lješkopolja i Tuzi.


Uprkos svemu, Mornar je, realno, trebalo da ima znatno više bodova.
- Na nekim utakmicama nismo imali sreće, a povrijedio nam se i špic Jovančov, fali nam realizacija. Mogli smo već sada da budemo blizu zalihe o kojoj maštamo, a to je 10-12 bodova, koja bi nam davala nadu da na proljeće možemo da ostvarimo cilj.

Trener Mornara smatra da bez sistemskog rada Bar neće imati stabilnog prvoligaša.
- Poenta je da se napravi sistem na kojem će počivati klub. I naravno da se izgradi adekvatan stadion da Mornar ne mora da bude podstanar. Kao domaćini još nismo odigrali dvije utakmice na istom stadionu.

Milojević očekuje interesantan i neizvjestan crnogorski šampionat.
- Ne vjerujem da će prvak biti poznat prije samog finiša prvenstva. Neće se ponoviti prošla sezona kada je Sutjeska odskočila i rano obezbijedila titulu. Liga je izjednačena, svako svakog može da pobijedi. OFK Titograd ima individualni kvalitet i igra takmičarski, Budućnost je van forme, ali Budućnost je Budućnost i ima kvalitet, baš kao i Sutjeska koja je malo zakočila, ali to su klubovi s tradicijom.

Trener Mornara ističe da mu je divno u Baru, baš kao što mu je bilo u Pljevljima i Podgorici. Smješten je u hotelu „Sidro“, gdje ima sve uslove za prijatan boravak. Ovdje zna Slobodana Marovića, sa kojim je sjedio u školskoj klupi u Beogradu, dok su bili u podmlatku Crvene zvezde, kao i Petrovčanina Budimira Vujačića, sa kojim je igrao u Partizanu. I s njima se najviše druži, istakao je trener Barana.

Poslije 15-to dnevne pauze utakmicama 12. kola sjutra se nastavlja šampionat u Telekom prvoj fudbalskoj ligi Crne Gore, a fudbaleri Mornara su gosti Lovćena u Podgorici (Kamp FSCG) od 13 sati i 30 minuta.