Fudbal

Fudbaleri Mornara počeli pripreme za proljeće

by Ilija Kovačević / foto Miki Bijedić | 12:01:2019 | 14:46:29


CIlj Mornara je opstanak u eliti
 
Poslije zimske pauze, danas su sa pripremama za proljećni dio sezone krenuli fudbaleri Mornara, kojima je osnovni cilj izboriti opstanak u društvu najboljih klubova Telekom prve crnogorske lige.
 
Na prvoj prozivci bili su uglavnom fudbaleri iz Bara, nji 15-tak, kao i par igrača koji su sa strane i koji su završili prvi dio prvenstva.
 
Uprava barskog prvoligaša smatra da oslonac u drugom dijelu prvenstva, s obzirom na broj bodova i finansijske mogućnosti, treba da bude na vlastitim snagama, uz par igrača sa strane.
 
-“Počinjemo doduše u malo okrnjenom sastavu, ali se nadamo da ćemo napraviti takmičarsku ekipu koja će pokušati da izbori opstanak. Radićemo u Baru gdje će u okruženju na pripremama kao i u samom Baru biti veliki broj ekipa na pripremama, kazao je šef struke Mornara Goran Milojević i dodao;
 
-“Zato plan zimskih priprema kao i ranijih sezona nećemo mijenati. Ovdje dolazi većina ekipa i imaćemo dobre uslove za pripreme, a u planu je i odigravanje velikog broja pripremnih utakmica i zato nema potrebe da odlazimo iz grada. Kada je o pojačanjima riječ, još uvijek je rano govoriti o dolascima i odlascima. To ćemo precizirati u narednih nekoliko dana, ali očekujemo pojačanja koja su neophodna kako bi izborili ovogodišnji cilj, a to je opstanak.
 
Na pitanje, koje su to pozicije, o kojima će se prvenstveno voditi računa prilikom dovođenja pojačanja, Milojević je rekao da ima dosta pozicija, naročito u napadu, gdje je najviše “škripalo” prethodne polusezone.
 
Već i prije početka priprema poznato je da je klub uz obeštećenje napustio jedan od najboljih igrača Jovan Pajović, koji je završio u redovima trenutnog drugoligaša Mladosti iz Lješkopolja koji ima prvoligaške ambicije.
 
Pored njega klub su napustili golman Ljubomir Đurović, te Ivan Ivanović, Benjamin Redžović i Fatmir Molabećirović. Još nekim igračima će se klub zahvaliti, odnosno onima koji nijesu zadovoljili u jesenjem dijelu sezone.
 
 
Kada je riječ o ispunjavanje obaveza prema fudbalerima, i stvaranju što boljih i kvalitetnijih uslova za rad, za to je zadužena Uprava kluba koju predvodi vd predsjednika UO Nikola Simović.
 
- Kao što smo i planirali, krenuli smo sa pripremama, doduše zbog vremenskih uslova sa danom zakašnjenja, ističe Simović i nastavlja;
- Znamo svi kako je Mornar počeo ovu sezonu. Klub je bio pred gašenjem, a da nije krenuo sa Telekom prvom ligom, bio bi četiri godine u najnižem rangu, Južnoj regiji. To nijesmo htjeli da dozvolimo, skupili smo se nas par iz sadašnje Uprave i još par njih koji su nam pomogli. Klub će svakako nastaviti sa takmičenjem, na žalost nećemo igrati u Baru jer će teren kao i i stadion biti spreman za kraj maja mjeseca.
Što se finansija tiče, igrači su osim jedne, dobili sve plate. Ostao je taj dug od jedne mjesečne zarade i to ćemo do kraja naredne nedjelje ispoštovati, odnosno uplatiti. Ali, kako se traži od Uprave da ispoštuje svoje obaveze, tako i svaki igrač i član ovog kluba mora takođe odraditi svoj dio posla. Dok sam ja ovdje više niko neće moći u Mornar doći sa strane ukoliko to ne zasluži. Moraće dobro da se oznoji i da bude mnogo bolji od domaćih igrača da bi ostao i igrao, kazao je Simović i nastavio;
-“Kada je o igračkom kadru riječ, o tome završno slovo imaju šef struke i sportski direktor, odnosno, oni će odlučiti ko treba da dođe ili da ode. Nastojaćemo da se pojačamo sa par igrača iz Srbije, koji bi, ukoliko ispune  kriterijume stručnog štaba, bili od velike koristi za ostvarenje našeg cilja, opstanak u eliti - kaže Simović i nastavlja.


Jasno je da će Predrag Brnović definitvno ostati u Mornaru. To je momak koji je srcem igrao za ovaj klub i svakako opravdao očekivanja. Sa njim smo već dogovorili, a sa preostalim igračima sportski direktor će obaviti razgovor i vidjećemo ko ostaje, ko odlazi, kaže Simović i dodaje;

-“Podsjetio bih vas mojih riječi na početku našeg rada, odnosno ove Uprave, da svi moramo i želimo da stanemo iza Mornara, koji će još malo proslaviti 100 godina postojanja.


Ovaj klub mora da bude stabilan prvoligaš, a ukoliko se desi i ono najgore, suština je napraviti klub, stadion, odnosno  uslove i zaista mnogo radimo na tome. Što se stadiona tiče opština Bar je već svoj dio obaveza regulisala kada je renoviranje terena u pitanju. Fudbalski savez daje 70, Opština 30 odsto sredstava i sve će to biti spremno do maja mjeseca, odnosno do početka Igara malih zemalja Evrope. Dakle radi se na infrastrukturi, odnosno nastojimo da napravimo stabilan klub, a ukoliko se preselimo u niži rang, zadatak bilo koje uprave je da se Mornar najbrže moguće vrati u Prvu ligu, gdje mu je i mjesto.


-“Poznato je da ćemo ove godine imati budžet od 150.000 eura, što je izglasano na jednoj od sjednica loklanog parlamenta uoči Nove godine. Izdaci su ogromni, mogo je teško, ali ćemo izgurati i ovaj dio sezone uz razumijevanje lokalne uprave koja nam je i do sada u okvirima svojih mogućnosti pomagala. Dakle i proljeće ćemo kao domaćini igrati van svog grada, a to je mnogo teško, jer kako sam upoznat svaki teren ne samo što ćemo morati da platimo, već sve ekipe što je i razumljivo ljubomorno čuvaju svoja igrališta, tako da ćemo opet muku mučiti i uz nadoknadu da nađemo teren gdje ćemo dočekivati ekipe. Da vas podsjetim, prošle jeseni smo kao domaćini igrali u mnogim gradovima i mjestima, čak i u Pljevljima, tako da uz veliku zahvalnost klubovima koji su nam izlazili u susret prethodne polusezone i ovog proljeća biće vraški teško naći teren gdje ćemo igrati kao domaćini, što nam je dodatni problem, kaže Simović.

 
Klub će kako je rekao mladi i agilni vd predsjednika UO Nikola Simović veliku pažnju poklanjati i mlađim selekcijama.
 
-“Imali smo velike probleme i sa tim selekcijama na početku sezone, jer kadeti i omladinci igraju najviši rang. A ovaj klub dvije godine nije imao omladinski pogon. Dakle, u današnjoj konstelaciji snaga i manjka novca moramo stvarati igrače. Dva mjeseca mlađe selekcije, odnosno na početku sezone nijesu mogle da igraju u Baru dok vanrednim naporima nijesmo uspjeli da sredimo svlačionce i pomoćni teren po poravilima Saveza. Tu je i koordinator mlađih selekcija Mladen Vukićević koji takođe daje sve od sebe kao i njegovi saradnici. Dakle,  moramo stvarati igrače, a kao što je poznato radi i naša Škola fudbala sa preko 160 članova, pa je zato uključen i treći trener u radu ove škole. Do sada se dugi niz godina unazad mislilo samo o prvom timu, ali to ćemo da mijenjamo. Dakle dužna pažnja mlađim selekcijama, jer ovaj klub mora imati podmladak i regrutovati igrače za seniorski pogon, rekao je vd predsjednika UO FK Mornar.

 
Iz vrha kluba najavljuju reorganizaciju cijelog kluba, pa Simović najavljuje brzih dana zakazivanje Skupštine kluba i popunu UO sa novim snagama, od kojeg se očekuje da još više doprinesu radu kluba.   
 

Jesenji dio Barani su završili na poslednjoj poziciji, sa samo devet osvojenih bodova.