Fudbal

Vladimir Mijač najbolji sportista Bara

by Ilija Kovačević | 26:12:2015 | 22:45:46

Vladimir Mijač, član karate kluba Bar, kadetski i juniorski reprezentativac Crne Gore, najbolji je sportista Bara u 2015. godini. 
 
To je odluka Komisije sportskih novinara i dopisnika iz Bara, koji su kao i ranijih godina imali težak zadatak da “od najboljih izaberu najbolje”. Tim povodom, danas je u organizaciji sekretarijata za Društvene djelatnosti SO Bar priređena svečanost na kojoj su najuspješnijim sportistima grada uručena priznanja. 

           
Mijač je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu za kadete u Džakarti (Indonezija) osvojio treće mjesto, dok je boje Crne Gore branio i na Evropskom prvenstvu za kadete i junore i U 21 u Cirihu (Švajcarska). Mijač je tokom godine imao još niz odličnih rezultata. Na nedavno održanom Balkanskom prvenstvu u Dubrovniku je takođe bio treći, dok je prva mjesta osvajao na Prvenstvu Crne Gore (u juniorskoj konkurenciji), Kupu Beograda, Trofeju Bara, Kupu Jadrana i Čitluku, takođe u kadetskoj konkurenciji.            

 
Na današnjoj svečanosti u velikoj sali SO Bar, nagradu Mijaču kao i ostalim laureatima uručio je predsjednik Opštine dr. Zoran Srzentić istakavši da je zadovoljan učinkom barskih sportista.
           
“Sportisti iz našeg grada u ovoj godini su donijeli mnogo prvih mjesta, veliki broj kvalitetnih rezultata i pronijeli slavu grada, na taj način afimisali grad Bar ali i Crnu Goru, i sebe lično. Ovo je bio trenutak da se svima njima zahvalimo i uručimo im zaslužena priznanja. Sport je i ove godine bio najbolji ambasador naše opštine i nadam se da će tako biti i ubuduće.”, kazao je Srzenzić.                                                                
Srzentić je sportistima poželio još mnogo kvalitetnih rezultata i u novoj 2016.
“ Stvorili smo i stvaramo još bolje uslove, kako za masovni tako i za vrhunski sport u gradu. Mi smo donijeli Odluku o sportu, predvidjeli određena sredstva za masovni i za takmičarski sport. Komisija za sport pri sekretarijatu za Opštu upravu i Društvene djelatnosti će početi da radi odmah poslije Nove godine, i na osnovu toga realizovati donijete odluke, kazao je Srzentić, čestitajući nagrađenima.

 
Najbolji sportski kolektiv za ovu godinu je ŽOK’’Luka Bar”. Sirene su još jednom osvojile “duplu krunu”. Prvakinje su naše zemlje ali i osvajači Kup-a Crne Gore za 2014./15. sezonu bez izgubljenog meča.
 
U klubu se velika pažnja poklanja radu sa mlađim kategorijama, a iz ovog sportskog kolektiva je “izašao” veliki broj uspješnih odbojkašica koje su igrale Euroligu, finale Eurolige, ali i osvajale najjača evropska prvenstva.
 
Najbolji trener je “coach” košarkaša Mornara Đorđije Đoko Pavićević. U jakoj konkurenciji on je doveo KK “Mornar” do trećeg mjesta u prvoj ligi Crne Gore, iza ABA ligaša “Budućnost Voli” i “Sutjeske”. Trener je jedne od rijetkih ekipa koje još nijesu osjetile što znači poraz u BIBL ligi, I-A muškoj crnogorskoj ligi i Kupu CG, u ovogodišnjem šampionatu gdje su vezali 17 pobjeda. Dugogodišnje iskustvo i vođenje kluba koji je uvijek u vrhu crnogorske košarke su bili odlična preporuka za ovu nagradu.

 
Novinarska Komisija je u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima za dodjelu godišnjeg priznanja u oblasti sporta odlučila da bude dodjeljena i nagrada Sportski radnik godine. Ta titula u 2015. godini pripala Vasiliju Vasku Miloševiću. Sav svoj radni i sportski vijek je proveo u Baru. Bio je aktivni fudbaler, fudbalski trener i profesor fizičke kulture. Organizator je mnogobrojnih sportskih dešavanja u našem gradu (plivački maraton, biciklijada, krosevi, ulične trke, turniri u malom i velikom fudbalu...). Prvi je prvak Crne Gore sa kadetima FK “Mornar” još davne 1991 godine, a sledeće godine osvaja titulu i sa omladincima – Kup Crne Gore. Takođe je osvojio prvo mjesto 2006.godine u nezavisnoj Crnoj Gori u velikom fudbalu za srednje škole sa Gimnazijom ’’Niko Rolović’’- Bar. Održao je na hiljade treninga i isti broj puta sjedio na klupi i vodio svoj tim. Utemeljivač dodjele zlatnih plaketa u Fudbalskom Savezu Opštine Bar i obnovitelj ulične trke povodom Dana opštine Bar.
 
Komisija je dodijelila i dva Specijalna priznanja za doprinos i promociju barskog i crnogorskog sporta, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Dobitnici Specijalne nagrade su Almir Cecunjanin trener karate kluba Bar i NBA košarkaš Nikola Vučević.

 
Cijeneći da je omladinski sport osnova za ostvarivanje vrhunskih rezultata, komisija je odlučila da se ove godine nagrada “perspektivni sportista” dodijeli za deset mladih sportista u osam sportova. To su: Duje Bilčić (OK “Bar Volley”), Lana Vujošević (OK “Galeb”), Tijana Kruta (ŽOK “Luka Bar”), Dunja Leković (AK “Sanja”), Darinka Đuričković (AK “Mornar”), Semir Murić  (kik boks klub “Bar”), Vasko Stojković (FK “Mornar”), Jovan Marojević (rukometni klub “Bar”),  Jelena Todorović (Streljački klub “Mornar”) i Božidar Labović  (košarkaški klub “Mornar”).
 
U ime nagrađenih zahvalili su se Vasilije Vasko Milošević i Vladimir Mijač.

 
Komisiji za izbor sportiste godine Bara je pristigao 51 prijedlog, od čega 8 za sportistu godine, 5 za sportsku ekipu, 22 za perspektivnog sportistu, 9 za zaslužnog sportskog radnika i 7 za trenera godine.
 
Predsjednik komisije je Boris Mijović, a članovi Milan VujovićSvetozar Vujović,Dragan StojanovićIlija KovačevićNemanja Janković i sekretar Stevo Nikočević