Fudbal

FSCG slavi 85. rođendan

| 08:03:2016 | 20:00:23


Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) proslavio je danas 85. godinu postojanja.

Crnogorski savez osnovan je 8. marta 1931. godine na Cetinju pod nazivom Cetinjski nogometni savez, koji je funkcionisao u okviru Jugoslovenskog fudbalskog saveza. 

Za prvog predsjednika izabran je profesor cetinjske Gimnazije Nikola Latković.

Poslije Drugog svjetskog rata, 5. avgusta 1945. godine, formiran je Fudbalski odbor u okviru Fiskulturno-sportskog odbora Crne Gore. 

Godinu kasnije organizovano je prvo fudbalsko prvenstvo Crne Gore u kojem su učestvovala četiri kluba - Budućnost, Lovćen, Sutjeska i Arsenal.

Fudbalski odbor prerastao je u Fudbalski savez Crne Gore na Osnivačkoj skupštini koja je održana 6. decembra 1948. godine u tadašnjem Titogradu. 

FSCG funkcionisao je kao dio Fudbalskih saveza SFRJ, SRJ i SCG sve do 28. juna 2006. godine, kada je postao samostalna fudbalska organizacija.

Prijem u članstvo međunarodnih fudbalskih organizacije FSCG je zatražio 30. juna 2006. godine. 

FSCG je na Kongresu, koji je održan 27. januara 2007. godine u Dizeldorfu, postao 52. članica UEFA, dok je 29. maja iste godine na Kongresu u Cirihu primljen u punopravno članstvo FIFA.

FSCG trenutno broji više od 110 klubova, preko 8.500 registrovanih igrača u svim kategorijama i više od 150 sudija. 

Organizuje šest stalnih takmičenja u seniorskoj konkurenciji (Telekom Prvu crnogorsku ligu, Drugu ligu, Kup Crne Gore, Prvu žensku ligu, Futsal ligu i Futsal Kup), dva omladinska takmičenja (Omladinsku i Kadetsku ligu) kao i završnice takmičenja za mlađe kategorije (prvenstvo pionira i pjetlića).