Fudbal

Tumbaković otvorio karte

by Mina | 11:03:2016 | 19:24:00

Tumbaković: Svaka utakmica bitna

Rezultat svake utakmice crnogorske fudbalske reprezentacije je bitan i svaka će morati da bude igrana kao takmičarska, bilo da je pripremna ili kvalifikaciona, kazao je novi selektor Ljubiša Tumbaković.

On je danas saopštio spisak igrača za prijateljske utakmice sa selekcijama Grčke i Bjelorusije. 

Crna Gora će 24. marta u Atini igrati sa Grčkom, dok će pet dana kasnije ugostiti Bjelorusiju. 


Tumbaković je naglasio da želi da svaku utakmicu odradi što bolje i ostvari povoljan rezultat.

"Za mene je svaka utakmica takmičarska, bila ona prijateljska ili kvalifikaciona i tako je doživljavam. Jedina razlika je što ću na prijateljskom meču moći da isprobam više igrača. Svaku utakmicu želim da odradim što bolje i ostvarim povoljan rezultat. To znači da mi je rezultat uvijek bitan", kazao je Tumbaković na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je povoljan rezultat podrška za dalji rad, pravljenje ambijenta i atmosfere.

"Pokušaćemo da nametnemo igračima da je svaka utakmica koja se igra za reprezentacija bude ista, bilo da je prijateljska ili kvalifikaciona, nezavisno od protivnika. Igrači moraju biti svjesni da predstavljaju državu", rekao je Tumbaković. 

On je komenntarišući spisak i činjenicu da su među povratnicima ofanzivci, kazao da je to u skladu sa njegovom fudbalskom filozofijom i idejom.

„To je vezano za odlazak pojedinih igrača, neigranje nekih koji su povrijeđeni ili su kažnjeni. Grupa igrača koja je bila evidentirana i bila bi na mom spisku ustupljena je mladoj reprezentaciji. Ukazala se prilika da igrači koji su ranije manje igrali dobijuriliku da kroz kontrolne utakmice vidimo njihov status, odnosno da vidimo koliko mogu da se uklope u stil igre koji će biti forsiran", rekao je Tumbaković.

On je kazao da Jovetić i Savić imaju specifične povrede, ali da vjeruje da će se do meča ooporaviti.

"Oni će sigurno doći na okupljanje, a očekujem da će u narednih deset dana biti i spremni za utakmicu. Mirko Vučinić je bio planiran za okupljanje, ali je da ga, zbog koncepta oporavka, preskoči i odloži za maj", rekao je Tumbaković.

On je, komentarišući izostanak Dejana Damjanovića, kazao da i dalje računa na njega.


"On ima ozbiljne godine da bi ga provjeravali. Nijesmo se oprostili od njega, ali sada ne postoji potreba da prevaljuje toliki put. On je evidentiran kao igrač koji može da pomogne", kazao je Tumbaković.

On je, odgovarajući na pitanje da li će Crna Gora kao svi njegovi dosadašnji timovi koje je vodio igrati ofanzivno, kazao da crnogorska reprezentacija nema taj profil igrača koji bi mogli da zadovolje formu moje filozofije. 

"Tu mora da se napravi korekcija, ali ne odustajem od svog stila. Mora se napraviti korekcija u izboru, načinu igre i rasporedu igraća na terenu. Postoje igrači koji imaju prostor da kroz klupsko takmičenje i reprezentativnu postavku nadomjesete neke svoje kvalitete kroz kolektivnu igru i dođemo do igre koja bi nas dovelo do rezultata", kazao je Tumbaković.

On je naglasio da je cilj da reprezentacija bude podrška igračima koji žele da se evropski i svjetski afirmišu.

"Trudićemo se da podignemo nivo njihovog kvaliteta kroz reprezentativne utakmice. Nadam se da će iz reprezentacije neko od igrača postati interesantan veikim klubovima", kazao je Tumbaković.

On je, podsjećajući da je Crna Gora žrijebana iz petog šešira, kazao da bi bilo poražavajuće da razmišljamo da očetvrtom mjestu.

"Moramo da tražimo našu šansu, bez obzira na kvalitet Danske, Rumunije, Poljske, Kazahstana i Jermenije. Nećemo najavljivati velika djela, ali će to biti naša velika želja", rekao je Tumbaković. 

On je najavio da će spisak do okupljanja,20. marta, dopuniti sa nekoliko igrača iz domaće lige.