Fudbal

Fudbaleri Mornara na pragu podviga

by Milan Vujović | 25:05:2016 | 12:49:26

Igraju u Podgorici, misle na Kotor i Pljevlja

Bez obzira kakav bude rasplet u poslednjem, 33. kolu Telekom prve crnogorske lige, fudbaleri Mornara su u proljećnom dijelu prvenstva napravili pravi podvig. Otpisana ekipa koja je u jesenjem dijelu sezone imala samo 7 bodova uspjela je da, pred poslednje kolo, dođe u situaciju da izbori baraž za opstanak u elitnom rangu. Barani su u proljećnom dijelu sezone osvojili 23 boda i kada bi se gledala samo tabela u 2016. godini bili bi na diobi četvrtog mjesta sa ekipama Mladosti i Rudara koje su osvojile takođe po 23 boda.
Najviše bodova ovog proljeća osvojili su Budućnost i Bokelj (po 29), pa Sutjeska (27).

A finiš sezone, kada je riječ o donjem dijelu tabele, kao da režira neki nasljednik nezeboravnog Hičkoka. Pred poslednje kolo Mornar ima 30 bodova, Iskra 31, a Petrovac 32. I sve tri ekipe gostuju: Mornar igra protiv novog šampiona Mladosti, Iskra se sastaje sa Bokeljom, a Petrovac sa Rudarom. Sudeći po stanju na tabeli u najtežoj situaciji je Mornar, jer je u bodovnom zaostatku. Ali, to je samo na prvi pogled.

Ono što daje nadu Baranima da mogu da izbore baraž jeste činjenica da je Mornar u proljećnom dijelu prvenstva ubedljivo bolji od Iskre i Petrovca – osvojio je 23 boda, Danilovgrađani 15, a Petrovčani samo 8. Osim toga, u prednosti je u odnosu na Iskru, u slučaju identičnog bodovnog salda, pošto je na Topolici slavio 3:0, a poražen je u Danilovgradu 2:0, dok je treća utakmica završena 0:0. Dalje, Iskra se sastaje sa, uz Budućnost, najboljom ekipom ovog proljeća, Bokeljom, a Mornar gostuje Mladosti koja je već u slavljeničkom raspoloženju, sudeći po porazu u prošlom kolu pred svojim navijačima od Rudara.

Što se tiče drugog rivala, Petrovca, Mornar je, ako komšije budu imale isti broj bodova, po 33, u nepovoljnom položaju, jer je pod Malim brdom izgubio 2:1, a obje utakmice u Baru završeno su neriješeno (1:1 i 0:0). Ali, Petrovčani su u strmoglavom padu forme, s obzirom da su ovog proljeća osvojili samo 8 bodova i neće im biti lako na sjeveru Crne Gore protiv još uvijek aktuelnog šampiona Rudara koji želi da se od svojih navijača oprosti pobjedom. 

Naravno, i u Petrovcu i u Danilovgradu razmišljaju na sličan način, pa kažu da novi šampion Mladost želi da se pobjedom oprosti od svojih navijača, a goleter Marko Šćepanović (postigao je 19 golova) da ostane najbolji strijelac lige, pogodi makar jednom mrežu golmana Mornara Popovića, pobjegne najbližem pratiocu Darku Bjedovu iz Zete (18) i osvoji trofej Radija Crne Gore, namijenjen prvom strijelcu lige.


Jedan od najboljih igrača Mornara Jovan Vučinić očekuje da njegova ekipa ostane prvoligaš kroz baraž :

„Da sve zavisi samo od nas uvjeren sam da bismo sačuvali prvoligaški status, ali moraju i da se poklope i rezultati iz Kotora i Pljevalja. Očekujem da svih šest ekipa u koje će biti uprte oči ljubitelja fudbala u Crnoj Gori, pa i Regionu, zaigraju u najboljim sastavima i punom snagom i neka samo ono što se bude zbivalo na terenu odluči o tome koja će ekipa u niži rang, a koje će dvije ostati prvoligaši. Mi smo u punoj formi, motivisani smo, kompletni, pa vjerujem da ćemo izboriti pobjedu koja nas može odvesti u baraž – optimista je Vučinić, koji je u pretprošlom kolu svojim golom donio Mornaru tri boda protiv Rudara u Pljevljima.

„Nije važno da li ću biti strijelac na Starom aerodromu, bitno je da osvojimo najvažnije bodove u sezoni“ – ističe Vučinić.

U svakom slučaju, poslednje kolo u Telekom prvoj fudbalskoj ligi biće veoma zanimljivo i biće, to je sigurno, pod lupom ne samo fudbalske nego i cjelokupne sportske javnosti u Crnoj Gori i Regionu.