Fudbal

Održana redovna Skupština FSCG za 2016. godinu

by FSCG | 07:07:2016 | 08:22:36


Redovna Skupština Fudbalskog saveza Crne Gore za 2016. godinu održana je u srijedu u hotelu „Ramada“ u Podgorici.

Skupština je usvojila izvještaj o aktivnostima FSCG u periodu između dvije skupštine i izvještaj o finansijskom poslovanju saveza u 2015. godini. Takođe, na današnjem zasjedanju usvojene su izmjene i dopune Statuta FSCG kojima je predviđeno da Izvršni odbor u mandatnom periodu 2017-2021 umjesto dodadašnjih 15 broji 13 članova. Promjene u broju članova IO proizilaze iz smanjenja broja delegata Skupštine do kojeg će doći usled smanjenja broja klubova koji se takmiče u Telekom 1. CFL od sezone 2017/18 i broja klubova koji će se od sezone 2018/19 takmičiti u Drugoj ligi.

Nakon što je izvještaj o aktivnostima FSCG u periodu između dvije Skupštine jednoglasno prihvaćen, predsjednik Savićević se u obraćanju delegatima i prisutnim gostima osvrnuo na urađeno u prethodnoj godini i govorio o budućim projektima i planovima.

- Kruna prethodne godine, ali i desetogodišnjeg rada saveza stigla je na Dan nezavisnosti kada smo uz prisustvo čelnih ljudi svjetskog i evropskog fudbala, predstavnika desetak nacionalnih saveza, istaknutih sportskih radnika, igrača i stručnog štaba A reprezentacije, velikog broja prijatelja i navijača otvorili Kuću fudbala FSCG. Ona u potpunosti zadovoljava sve naše potrebe, umnogome olakšava funkcionisanje svih službi i otvara mogućnosti za brojne dodatne aktivnosti i projekte koje će savez započeti u periodu koji je pred nama. Vjerujem da će novi uslovi za rad vrlo brzo donijeti i još bolje rezultate u radu kompletne administracije saveza.
 
Ulazimo u finalnu fazu priprema najbolje nacionalne selekcije za početak kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Nastojaćemo da stručnom štabu na čelu sa selektorom Tumbakovićem i svim reprezentativcima obezbijedimo najbolje moguće uslove prije početka kvalifikacija, ali i tokom samog ciklusa, kako bi rezultati našeg nacionalnog tima bili bolji od prethodnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Vjerujem da će svi igrači u mečevima kvalifikacija koji su pred njima dati maksimum svojih mogućnosti i da će reprezentacija Crne Gore ponovo koračati stazama uspjeha.


Posebnu pažnju zaslužuje mlada reprezentacija, koja će u septembru i oktobru voditi odlučujuće borbe za plasman na Evropsko prvenstvo za mlade reprezentacije. Ova generacija mladih reprezentativaca ima priliku da ispiše najljepšu stranicu crnogorskog reprezentativnog fudbala i naša je obaveza da im pružimo maksimalnu podršku. I ostale nacionalne selekcije imaće punu pažnju saveza a njihova obaveza je da nas obraduju na narednim kvalifikacionim turnirima za Evropsko prvenstvo, rekao je Savićević.
 
Predsjednik je u svom obraćanju naglasio da će poboljšanje fudbalske infrastrukture širom zemlje i u narednom periodu biti prvi na listi prioriteta saveza.
 
- U fokusu FSCG u narednom periodu, kao što je bio slučaj i do sada, biće unaprijeđenje fudbalske infrastrukture širom Crne Gore. U prethodnoj godini završili smo nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, čime smo poboljšali prije svega uslove za obavljanje trenažnog procesa nekoliko naših klubova. Zahvaljujući ulaganjima i naporu FSCG u Radanovićima je izgrađen teren sa vještačkom podlogom i neophodnim mobilijarom, FSCG je u Nikšiću odradio svoj dio posla oko reflektora i očekujemo da preuzete obaveze završi i Opština Nikšić. Mladost iz Lješkopolja i Zeta su dobili pomoćne terene sa vještačkom podlogom, dok je na stadionu u Pljevljima postavljeno preko 5.000 stolica.
 
U narednom periodu na Zlatici će biti nastavljeni radovi oko obezbjeđenja prostorija i pomoćnih objekata za potrebe FK Kom, sa Opštinom Cetinje i FK Lovćen nastavćemo razgovore po pitanju izgradnje stadiona „Sveti Petar Cetinjski“ i iskreno očekujem da ubrzo počnu radovi na realizaciji tog projekta. U značajnoj mjeri učestvovaćemo u finansiranju prve faze rekonstrukcije istočne tribine stadiona u Beranama, koja će kada radovi budu okončani zadovoljavati sve potrebe i pružati maksimalan komfor gledaocima. U Golubovcima ćemo investirati u promjenu travnate podloge, pa će FK Zeta u narednoj sezoni imati daleko bolje uslove za odigravanje mečeva od onih koje je imala ranijih sezona. Uz pomoć saveza FK Ibar iz Rožaja će vrlo brzo dobiti pomoćni teren sa vještačkom podlogom...
 
Dakle, želja i volja Saveza da se unaprijedi fudbalski ambijent apsolutno postoji ali nam je za realizaciju svih ideja neophodna vaša pomoć ali i podrška države, opština ili klubova. Nadamo se da ćemo na istu naići kako bi smo mogli da realizujemo što veći broj novih infrastrukturnih projekata, dodao je predsjednik FSCG i naglasio da će savez i u narednoj sezoni nastaviti da finansijski pomaže klubove i regije u okvirima sopstvenih mogućnosti pa će u tu svrhu opredijeliti više od pola miliona eura iz sopstvenih izvora.

 
Prvi čovjek FSCG iskoristio je priliku da klubove podsjeti na neophodnost širenja administrativnih kapaciteta, ali i da upozori na neophodnost poštovanja pravila. Posebnu pažnju predsjednik je posvetio regularnosti takmičenja i uputio je apel klubovima da svoje ambicije ostvaruju u sportskom duhu i fer pleju.
 
- Naredna takmičarska sezona donijeće velike izazove svim klubovima, pogotovo učesnicima u Telekom 1. CFL. Nakon deset godina samostalnog organizovanja takmičenja uočili smo određene nedostatke i odlučili se na smanjenje broja učesnika u elitnom rangu takmičenja, pa će se od sezone 2017/18 u Prvoj ligi takmičiti deset klubova. Od izuzetnog značaja za sledeću sezonu, nakon koje će se tri tima direktno preseliti u niži rang takmičenja, biće regularnost i ovom prilikom apelujem na sve klubove da ambicije ostvaruju u sportskom duhu i fer pleju. Nastojaćemo da svi oni koji se ne budu ponašali u skladu sa sportskim pravilima i koji pokušaju da do rezultata dođu na bilo koji drugi način budu adekvatno sankcionisani. Intenzivnije ćemo sarađivati sa nadležnim državnim organima i daćemo sve od sebe kako bi imali što regularnija takmičenja.
 
Pozivam klubove da obrate pažnju na administrativnu organizaciju kluba, da prate najnovija pravila i propise, da se za sve nejasnoće i dileme obrate Fudbalskom savezu za pomoć i da maksimalno odgovorno zastupaju svoj klub kako ne bi dovodili i sebe i klub u probleme. U pauzi između dvije sezone, donijeli smo nekoliko važnih pravilnika a jedan od njih je i Pravilnik o registru fudbalskih klubova Fudbalskog saveza Crne Gore. Ovaj dokument smo vam zajedno sa materijalom za Skupštinu dostavili, i neopohodno ga je pažljivo pročitati i savezu dostaviti tražene podatke do predviđenog vremena. Napominjem da će finansijska pomoć saveza biti direktno povezana sa dostavljanjem traženih podataka od strane klubova. Takođe, podsjećam da od ove sezone neće biti dovoljan samo plasman za napredovanje u veći takmičarski rang, već će biti neophodno da klub zadovolji i ostale a prije svega infrastrukturne kriterijume za takmičenja kojima rukovodi FSCG, rekao je na kraju izlaganja predsjednik Savićević.

Finansijsko poslovanje Fudbalskog saveza Crne Gore prošle godine bilo je fer i stabilno i nijednog trenutka nije bilo ugroženo bez obzira na aktivnosti, obaveze i projekte, rekao je u svom obraćanju Skupštini generalni sekretar Momir Đurđevac.

- Po mišljenju revizora koje je integralno dato u materijalu za današnju sjednicu Skupštine, finansijski izvještaji istinitno i objektivno, po svim materijalno značajnim pitanjima prikazuju finansijski položaj Fudbalskog saveza Crne Gore zaključno sa 31. decembrom 2015. godine, kao i rezultate poslovanja, promjene na kapitalu i tokove gotovine za godinu koja se završava na taj dan, u skladu sa računovodstvenim standardima i važećim zakonskim propisima Crne Gore. Uz to u izvještaj revizora nije stavljena nijedna primjedba, zamjerka ili preporuka što se tiče budućeg poslovanja. U 2015. godini Savez je nastavio sa stabilnom finansijskom situacijom, nastavio je da obezbjeđuje dobre uslove za sve reprezentativne selekcije, da ulaže značajna sredstva u klupsku infrastrukturu, da finansijski pomaže klubove i regije, da servisira sva takmičenja u svojoj ingerenciji, da ispoštuje sve obaveze koje se odnose na izgradnju Kuće fudbala kao i da sa puno izvjesnosti i realnosti planira buduće projekte, rekao je Đurđevac.

Generalni sekretar u svom izlaganju predstavio je strukturu prihoda i rashoda saveza u prethodnoj godini.

- U strukturi prihoda saveza u 2015. godini najznačajnija stavka bila su TV prava koja čine 33.04% ukupnih prihoa saveza. Donacije UEFA predstavjaju 31.12%, FIFA 16.20% sponzorski ugovori 8.30%, prihodi od taksa, kazni, polaganja ispita i kamata iznosili su 6.71%, prihodi od utakmica 2.81% dok je Centar za edukaciju trenera donio 1.82%. Kada su troškovi u pitanju, najveći dio stedstava opredijeljen je za reprezentativne selekcije i iznosi 38%, dok je za tekuće obaveze saveza opredijeljeno 30% ukupnih stedstava a za poboljšanje infrastrukture i pomoć klubovima opredijeljeno je ukupno 32% ukupnih sredstava. Zbog svega navedenog, a uzimajući u obzir tešku finansijsku situaciju u crnogorskom sportu, smatram da je iza nas uspješna finansijska godina koja je uz domaćinsko poslovanje odgovorila zadatku, a to je da isfinansira sve programske obaveze saveza i njegovih selekcija kao i da u značajnoj mjeri pomogne klubove i realizuje infrastrukturne projekte, zaključio je generalni sekretar FSCG.

Zasjedanju Skupštine FSCG prisustvovalo je 45, od ukupno 51 delegata. Skupštini je prisustvovao i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.