Fudbal

Sloga nije samo klub

by Vesna Šoškić / foto Adi Karadjuzović | 04:09:2016 | 17:31:34


Po ideji direktora SRC “Topolica” Branislava Baneta Nenezića, arheolog Goran Pajović napravio je dokumentarni film o jednom od najstarijih barskih fudbalskih klubova, koji je, kako i sam naslov ovog dokumentarca govori (“Sloga nije samo klub”), mnogo više od toga - još jedan barski original i simbol zajedništva, prijateljstva i istrajnosti.

Film je premijerno prikazan barskoj publici na sceni u Starom gradu, kada je održano i donatorsko veče za podršku klubu.

Da Sportski centar “Topolica”, kao što je i obećao mladi, kreativni i agilni direktor Branislav Nenezić kada je preuzeo tu dužnost, neće biti samo mjesto sportskih nadmetanja, već i pokretač brojnih naprednih projekata i akcija koje će okupljati sve građane Bara, potvrđuje i najnoviji poduhvat. Dokumentarni film “Sloga nije samo klub” trebalo je da nas podsjeti na istorijat jednog sportskog kolektiva koji bilježi devedesetogodišnje trajanje i koji u sebi sublimira duh Starog Bara i Bara uopšte, a kojem je zbog nedostatka finansija, više puta prijetilo gašenje.


 “Jedan od razloga da snimimo film jeste pokušaj da sakupimo sredstva za pomoć klubu, a da to ne bude klasično i stereotipno donatorsko veče. Zato smo kroz ovaj dokumentarni film napravili retrospektivu tradicije kluba, koja datira iz tridestih godina prošlog vijeka i koji je za naš grad mnogo više od jednog fudbalskog kluba, jer nosi dušu Starog Bara. ‘Sloga’ ne može na žalost da se pohvali velikim rezultatima, ali može velikom dušom. Ovo je naš doprinos pokušaju da održimo ovaj klub, što zaslužuju svi koji su ga kreirali, udahnjivali mu dio svog srca i duše i trudili se da opstane, uprkos velikim finansijskim problemima”, kazao je Branislav Nenezić, nakon projekcije filma.

Autor dokumentarca “Sloga nije samo klub” je arheolog Goran Pajović, koji je u svom istraživačkom i naučnom radu prepoznatljiv po nastojanjima da se sačuvaju djelovi naše tradicije i istorije.

“Mi smo od starta imali zamisao da to ostvarenje napravimo sa romantičarskim i retro prizvukom, ali da bude modernog pristupa. Film smo podijelili u 7 poglavlja, od kojih svako priča po neku priču, o istorijatu, dogodovštinama u klubu, ličnostima koje su ga formirale, humorom... Ideja vodilja je bila da Stari Bar i Starobarane vratimo druženju, zajedništvu, sportu, ali fudbal je ovdje najmanje bitan. Akteri ‘Sloge’ pronose svoju energiju, ali promovišu i svoje mjesto i duh svog grada”, kazao je autor Goran Pajović, koji ističe da u filmu učestvuje 17 bivših i sadašnjih igrača, ali i dječak koji prenosi još jednu poruku filma.
 

“Dječaka smo s razlogom birali. On donosi jednu sjetnu notu, presvlači sve dresove kluba, šeta starobarskom kaldrmom sa fudbalskom loptom u ruci i na kraju, daje gol. Dječak nam poručuje da moramo omogućiti njemu i njegovim vršnjacima da treniraju u Starom Baru, u ‘Slogi’, da njeguju taj humanistički duh i budu posvećeni sportu”, kaže autor Pajović.
 

“Opština Bar izdvaja značajna sredstva za sport, ali u narednom periodu FK ‘Sloga’ moramo posvetiti više pažnje. Bila mi je čast da prisustvujem prezentciji filma o ovom klubu, koji je napravljen zahvaljujući dvojici entuzijasta - Banetu Neneziću i Goranu Pajoviću i njihovoj sjajnoj ideji. FK ‘Sloga’ je prava barska priča i svi bi trebalo da se potrudimo da mu pomognemo. Opština Bar svakako pomaže i investira u sport, ali moraćemo još više. Divno je što je ovoliko Starobarana, Poljana i svih Barana večeras ovdje. Svi zajedno moramo da se potrudimo da ‘Sloga’ ima stabilne finansije za sportske aktivnosti u Južnoj regiji”, kazao je potpredsjednik Opštine Zoran Pajović, koji je prisustvovao projekciji filma “Sloga nije samo klub” na pozornici u Starom Baru.
 
Projekcija filma bila je ujedno i donatorsko veče na kojem su sakupljana sredstva za podršku FK “Sloga”. Očekuje se da se ovoj humanoj akciji i misiji priključe barski privrednici i svi koji prepoznaju dobre ideje, kako ne bi dopustili da se zaboravi i nestane autentična vrijednost i dio neponovljivog duha i duše Bara.

 
Dječak koji u filmu nosi ideju istrajnosti i budućnosti “Sloge” koja, zaista, nije samo klub je šestogodišnji Alden Bajramović.