Fudbal

Žrijeb, konferencija, izlet pa Kongres

| 01:10:2016 | 11:00:36


Petnaestočlana ekspedicija Udruženja sportskih novinara Crne Gore doputovala je sinoć na hrvatsko ostrvo Ugljan kod Zadra, gdje će do srijede učestvovati na skupu Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope.

U mjestu Kukljica učesnike novinarskog skupa očekuje bogat program: međunarodna konferencija posvećena borbi protiv ilegalnog klađenja, lažiranja sportskih susreta, dopinga i nasilja u sportu i drugim aktuelnim problemima sa kojim se sportski novinari susreću u svom radu, izborni Kongres Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope, na kojem će se birati rukovodstvo asocijacije koja broji 13 članova, kao i peto Prvenstvo jugoistočne Evrope u malom fudbalu za sportske novinare. Na šampionatu će učestvovati devet novinarskih reprezentacija zemalja regiona.

Na prethodnom šampionatu, održanom u poznatom zimskom centru Bansko, crnogorska novinarska reprezentacija je osvojila četvrto mjesto.  Žrijeb za Prvenstvo obavlkjeno je danas u jutarnjim časovima, a ekipe su podijeljene u tri šešira, po kvalitetu i teritorijalnoj pripadnosti. Tako su u prvom šeširu domaćin Hrvatska, Srbija i Bugarska, u drugom Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina, a u trećem Mađarska, Rumunija i Moldavija.

U prijepodnevnim satima je planiran prvi dio konferencije na temu: “Sportski novinari i sportski turizam”, koju će prezentovati Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara, nakon čega će za učesnike skupa biti upriličeno krstarenje brodom i obilazak Zadra sa prijemom kod gradonačelnika ovog hrvatskog grada. U večernjim satima će se održati izborni Kongres Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope, dok prvenstvo u fudbalu počinje u nedjelju u 9.30.

U okviru novinarskog skupa na ostrvu Ugljan održaće se i peta međunarodna konferencija posvećena borbi protiv ilegalnog klađenja, lažiranja sportskih susreta, dopinga i nasilja u sportu, a program će od ove godine biti bogatiji za jednu novu temu: “Sportski novinari i sportski turizam”, koju će prezentovati Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara.

U Kukljici će se održati i izborni Kongres Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope, na kojem će se birati rukovodstvo asocijacije koja broji 13 članova. Uz ekipe koje imaju fudbalske reprezentacije u Asocijaciji participiraju još Grčka, Turska, Slovenija i Albanija.