Fudbal

Preminuo Rade Puco Perović

by Željko Milović | 04:10:2016 | 19:18:42


U Baru je preminuo Rade Puco Perović, istaknuti društveni i javni radnik našeg grada. 
 
Rođen je 1934. godine u Baru, a živio je na Pristanu i u Šušanju.
 
Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu, a potom magistrirao u Zagrebu. Radio je širom bivše Jugoslavije, a u Baru najprije u Projektnom birou „Jadranprojekt“ koji je „odgovoran“ za današnji izgled Topolice. Kao ekonomista i rukovodilac ostavio je svoj trag u „Vojvodinašpedu“, “Koralima“, „Marini“, Carinskoj zoni, a bio je i direktor Domaćeg turizma.
 
Obavljao je funkciju potpredsjednika Vlade Crne Gore (tada nazvana Vladom narodnog jedinstva, koju je premijer Milo Đukanović formirao zbog hiperinflacije i ratnog okruženja), zaduženog za raseljena lica, od 1993. do 1997. godine, u ime Narodne stranke. Nakon toga je otišao u penziju.
 
Dvadesetak godina nalazio se u rukovodstvu Fudbalskog kluba „Mornar“, a u nekoliko navrata je bio i njegov predsjednik. Pomagao je klub iz svake firme u kojoj je radio.
 
Od samog početka, zauzeo se za podizanje Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, uticajući autoritetom da se on nađe upravo na sadašnjoj lokaciji. Jedan je od donatora zvona za ovaj crkveni objekt, radi čega je prije desetak dana dobio zahvalnicu od Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.
 
I u penziji, bio je neumoran u želji da Bar bolje funkcioniše i dobije potpuniju turističku valorizaciju. Među njegovim projektima bili su i modernizacija Luke Bar, zaobilaznica oko Bara i ponovno aktiviranje i izgradnja pruge od Bara do Virpazara preko Sutormana. Bio je aktivan i u Nevladinom udruženju „Pristan“.
 
Sahranjen je na gradskom groblju Gvozden brijeg.