Fudbal

Zlatna plaketa čekala Peđu četiri godine

| 25:10:2016 | 07:11:58


Uoči dodjele Zlatne plakete „Zaslužni fudbalski radnik Opštine Bar“, koja se u proteklih 7 godina tradicionalno dodjeljuje zaslužnim fudbalskim radnicima polovinom decembra, ovo prestižno priznanje u 2012. godini dobio je Predrag – Peđa Đurišić, živa legenda fudbala u Baru. Iako mu je Zlatna plaketa dodijeljena prije 4 godine, zbog Peđinog odsustva, uručena mu je tek u petak 21. oktobra.
 
Predrag – Peđa Đurišić rođen je 14.03.1950.godine na Pristanu. Fudbalsku karijeru započeo je u FK „Zabjelo“ kasnije „Tara“, koji se takmičio u II Saveznoj ligi 1967-69.godine. Nastavio je karijeru u FK „Mornar“ u periodu od 1969 do 1980.godine. Igrao je na poziciji desnog krila, a zatim  centarhalfa. Nakon završene karijere uključio se u upravu FK „Mornar“ da svojim znanjem i iskustvom pomogne mlađim kolegama. Bio je direktor FK „Mornar“ od 1986. do 1990.godine, a 1993.godine izabran je za predsjednika FK „Mornar“, čiju funkciju je obavljao do 1996. godine. Od strane FK „Mornar“ bio je delegiran u Fudbalski savez Južne regije, koja ga je, kao iskusnog poznavaoca fudbala i privrednika sa izuzetnim organizacionim sposobnostima, delegirala u FSCG, a zatim i u FSJ.
 
I pored velikog angažovanja nije zapostavio ni porodicu. Sa genetskim predispozijama, sa talentom i upornim radom, u fudbalsku čaroliju ušao je i njegov sin Duško. Kao veoma talentovanog igrača, još u početku svoje fudbalske karijere, Duška su angažovali u pionirskoj reprezentaciji Jugoslavije 1988-1989.godine. Za kadetsku i omladinsku repezentaciju Jugoslavije igrao je u periodu od 1990.do1993.godine.  Napravio je veoma zavidnu fudbalsku karijeru i kao senior u fudbalskim klubovima Jugoslavije, Evrope i Bliskog istoka: OFK „Beograd“, FK“Sion“-Švajcarska, FK Sedan“-Francuska, FK „Lokeren“-Belgija, FK „Padebor“-Njemačka, FK „Hapoel“-Izrael, FK „Apolon“-Kipar, a karijeru je završio u FK „Vojvodina“.
 
Danas je Predrag – Peđa Đurišić u zasluženoj penziji.