Fudbal

Start Prve lige 21. februara, Druga liga kreće 5. marta

by ; MINA & FSCG | 24:12:2016 | 00:36:06


Telekom Prva crnogorska fudbalska liga biće nastavljena utakmicama 18. kola 21. februara, dok je posljednje kolo na programu 27. maja, predviđeno je kalendarom takmičenja koji je u petak usvojio Izvršni odbor (IO) Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG). 

Nastavak takmičenja u Drugoj ligi zakazan je za 5. mart, dok će posljednje kolo biti odigrano 27. maja.

Kalendarom je predviđeno da polufinalni dueli Kupa budu odigrani 12. i 26. aprila, dok će se o trofeju odlučivati 31. maja.

Odbor je usvojio izvještaje nadležnih komisija o jesenjoj polusezoni 2016/17 u takmičenjima koja su pod njegovom ingerencijom. 

Prihvaćen je predlog Udruženja fudbalskih trenera Crne Gore i Centra za edukaciju trenera FSCG o promjeni propisa koji regulišu trenerska pitanja sa ciljem sprečavanja zloupotrebe trenerskih licenci. 

U nastavku takmičarske sezone samo će šef stručnog štaba moći da vodi utakmicu u tehničkom prostoru, dok će ostali članovi stručnog štaba moći da daju instrukcije najviše dva puta u toku meča, bez zadržavaja u tehničkom prostoru. 

Klubovi TPCFL će u nastavku sezone morati da imaju licenciranog trenera golmana, a uslov za izdavanje licence će biti nacionalna trenerska licenca za trenera golmana i važeća UEFA trenerska diploma.

Odlučeno je da će zimski registracioni period za igrače svih stepena takmičenja, osim za igrače futsala i ženskog fudbala, trajati od 21. januara do 17. februara 2017. godine.

IO je, na predlog Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore, odlučio da od naredne takmičarske sezone klubovi TPSFL moraju imati zaključen ugovor o profesionalnom igranju sa najmanje pet igrača.

Usvojene su izmjene i dopune Propozicija Omladinske i Kadetske lige Crne Gore, koje se odnose na utvrđivanja plasmana, kao i izmjene i dopune Pravilnika o statusu trenera, koje se odnose na način angažovanja trenera-amatera klubova ženskog fudbala, futsala i takmičenja po regijama.

Izvršni odbor je prihvatio izvještaje o radu selektora svih reprezentativnih selekcija Crne Gore i ponudio produžetak saradnje selektorima kojima ugovori istuču krajem mjeseca. 

Ugovor sa selektorom mlade reprezentacije Mojašem Radonjićem biće produžen na dvije godine, odnosno do kraja narednog kvalifikacionog ciklusa.

Selektorima mlađih selekcija Aleksandru Miljenoviću (U19), Borisu Miličkoviću (U17) i Obrenu Sariću (U15), selektoru ženskih selekcija Dervišu Hadžiosmanoviću i selektoru futsal reprezentacije Svetu Ljesaru biće ponuđena nova jednogodišnja saradnja.

IO je prihvatio izvještaje Grassroots kancelarije FSCG, Centra za edukaciju trenera FSCG i Školskog fudbalskog saveza FSCG i verifikovao odluke Odbora za hitna pitanja FSCG.

Fudbalski savez Crne Gore će biti partner crnogorskim klubovima u realizaciji planova koji se tiču unaprijeđenja fudbalske infrastrukture i razvoja fudbala, ali neće pružati finansijsku pomoć klubovima za potrebe njihovog svakodnevnog funkcionisanja. 

Klubovima se sugeriše da takmičarsku sezonu planiraju u skladu sa realnim finansijskim mogućnostima.

FSCG će incirati preispitivanje registracije fudbalskih klubova u Ministarstvu sporta.