Fudbal

Savićeviću novi mandat

izvor ; MINA | 05:07:2017 | 12:50:54


Dosadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) Dejan Savićević obavljaće tu funkciju i naredne četiri godine, odlučeno je danas na Izbornoj Skupštini crnogorske asocijacije. 

Savićević je bio jedini kandidat za predsjednika, a izabran je aklamacijom.

To je peti mandat nekadašnjeg fudbalera Budućnosti, Crvene zvezde, Milana i Rapida, a treći u nezavisnoj Crnoj Gori.
Savićević je na čelu crnogorskog Saveza od 2001. godine, a biće na toj funkciji do 2021. godine.

"Ovu funckiju doživljavam kao veliku čast i obavezu. Pred nama je veliki broj projekata, koje moramo ispuniti u narednom četvorogodišnjem periodu. Imponuje mi podrška svih klubova Prve i Druge lige, regionalnih centara i uvjerava me da sam dosadašnjim radom zaslužio povjerenje i daje mi podstrek da nastavim da radim na prosperitetu crnogorskog fudbala", kazao je Savićević.

Kao i svih ovih godina, osnovni cilj i zadatak FSCG je poboljšanje infrastrukture na crnogorskim fudbalskim terenima. ZalaGaću se da FSCG najveći dio sredstava ulaže u infrastrukturu. Nadam se da ćemo na kraju ovog mandata moći da kažemo da imamo stadione na Cetinju, u Tuzima, u Beranama...", rekao je Savićević.

U fokusu će, kaže on, biti domaća takmičenja od mlađih kategorija do Prve seniorske lige. "Zalagaćemo se da crnogorski fudbal bude atraktivan i kvalitetan, bezbjedan i pošten. Svako svakoga može pobijediti, ali i u korektnom meču i izgubiti".

Savićević je naglasio da vjeruje da će crnogorski nacionalni tim do kraja kvalikacija biti ozbiljan kandidat za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Skupština je jednoglasno usvojila i sastav Izvršnog odbora.

U taj organ izabrani su Vladan Vučelić, Vojislav Došljak, Milenko Maraš, Mitar Matijašević, Mihailo Đurović, Mojaš Radonjić, Muhamed Gerina, Aleksandar Žurić, Adem Nurković, Momčilo Vujošević, Ivan Mirović i Stanko Tomičić.

Skupština je usvojila zapisnik sa predhodne sjednice, kao i izvještaje o finansijskom poslovanju i radu FSCG u proteklom periodu.

Saopšteno je da je prihod FSCG u 2016. godini bio osam miliona i 42 hiljade eura, od čega je 91 odsto ostvareno od donacija UEFA i FIFA i TV prava.

Troškovi su iznosili šest miliona i 187 hiljada.

U odnosu na 2015. godinu ulaganja u infrastrukturu su povećana, kako je navedeno, čak deset puta.

Na sjednici su imenovane i Disciplinska komisija, Komisija za žalbu i licenciranje, Komisija za žalbe licenciranja, a izabran je i Disciplinski inspektor FSCG.

Usvojeni su i predlozi Disciplinskog i Pravilnika o radu Arbitražnog suda FSCG.

Produžena je i saradnja sa revizorskom kućom Euro rev.

Delegate Skupštione pozdravio je direktor UEFA za nacionalne saveze Zoran Laković i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Laković je kazao da su odnosi između UEFA i FSCG na izuzetnom nivou.

On je pozvao državu Crnu Goru da pomogne FSCG u stvaranju još boljih uslova za razvoj fudbala.

"Nema izgradnje infrastrukture bez pomoći države. Kao što košarkaški i rukometni savezi ne grade dvorane, a vaterpolo savez bazene, tako mora da se zna da ni fudbalski savezi ne grade stadione. FSCG je jedna od rijetkih fudbalskih asocijacija koja veći dio svog prihoda i profita izdvaja za poboljšanje fudbalske infrastrukture", rekao je Laković.

Simonović je kazao da da Crna Gora mora da bude ponosna što se na čelu Fudbalskog saveza nalazi legenda tog sporta.

"Dejan Savićević ne predstavlja samo našu zemlju, već i cijelu Evropu u svjetskoj kući fudbala. Moramo da budemo ponosni na to", rekao je Simonović.

Zasjedanju Skupštine prisustvovalo je 39 od ukupno 47 delegata.