Košarka

Budućnost Voli u dramatičnom finalu Kupa pobijedila Mornar

izvor; KSCG / foto KK Budućnost Voli | 17:02:2018 | 21:36:47


Mornar – Budućnost Voli 83:87 (26:30, 20:21, 24:16, 13:20)

Podgorica; SC „Morača”, gledalaca oko 2.000.Sudije: Dragojević (Podgorica), Rutešić (Nikšić) i Jokić (Podgorica).

Mornar: Pavićević, Ćalić, Mićović 21, Nidam 16, Mijović, Pavić 3, Vujošević, Mugoša, Rejli-Ros 18, Vranješ 6, Bakić 2, Luković 17.

Budućnost Voli: Ivanović 15, Su. Šehović, Se. Šehović 5, Starovlah, Gordić 14, Bojić, Ilić 4, Z. Nikolić 13, Gibson 19, Popović 2, Lendri 10, D. Nikolić 5.

Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras barski Mornar u finalu Kupa 87:83 i 11. put osvojili trofej u ovom takmičenju.

Bio je to fenomenalan meč u Morači, pun preokreta, uzbuđenja, a na kraju su domaćini bili koncentrisaniji u završnici, dok su Barani promašili šuteve koji su im mogli donijeti prvi domaći trofej.

Vrhunac drame donijela su posljednja četiri minuta od rezultata 77:77. Budućnost je imala sigurnost preko Nemanje Gordića i Kajla Gibosna, koji su postigli važne poene, a sve je krunisao Nikola Ivanović pogođenim bacanjima na pet sekundi prije kraja.

Finale je donijelo igru u serijama, pa su tako gosti fenomenalno ušli u meč, pošto su odmah na startu poveli 12:3. Podgoričani su brzo uzvratili, smanjili na samo četiri poena, međutim Mornar je trojkama Mićovića i Nidama stigao na +8 - 26:18.

Budućnost se tada baš razigrala, vezala je 12 poena i povela 30:26. Ekipa Aleksandra Džikića je tako u sjajnom ritmu završila prvu četvrtinu, a onda je još tri poena dodala na startu drugog dijela i stigla do +7. Podgoričani su tokom druge četvrtine najviše pobjegli rivalu na devet poena, međutim treća četvrtina je protekla u boljoj igri Mornara.

Barani su odigrali sjajnu treću četvrtinu. Tim Mihaila Pavićevića je stigao do šest poena prednosti u trećoj četvrtini, a nakon 30 minuta imali su +3. Izjednačena je bila posljednja četvrtina sve do opisanog finiša kod rezultata 77:77.
 
Pravi triler je viđen u poslednjih 30-tak sekundi meča. Nidam je pogodio za tri, ali odmah mu uzvraća Gordić sjajnom trojkom preko dvojice igrača (82:80).

Nidam je u narednom napadu previše isforsirao šut za tri poena, nakon čega Vranješ pravi faul nad Gibsonom.
Američki bek oba puta je bio precizan sa linije penala, a za napad Barana ostalo je još dvadesetak sekundi.

Trener Mornara, Mihailo Pavićević zatražio je minut odmora nakon kojeg Nidam opet promašuje za tri, a Gibson sa linije bacanja dovodi "plave" do “plus pet” 85:80.

Brendis Reli-Ros je brzom trojkom na 5 sekundi do kraja smanjio na 85:83, ali Nikola Ivanović pogađa bacanja i donosi Budućnosti 11. trofej namijenjen pobjedniku Kupa Crne Gore.

Za najboljeg igrača finalnog turnira proglašen je Zoran Nikolić, centar pobjedničke ekipe. On je meč za trofej završio sa 13 poena. Gibson je bio najefikasniji sa 19, 15 poena je dodao Ivanović, dok je 14 postigao Gordić.

Kod Mornara najbolji je bio Mićović sa 21 poenom, ali bez učinka u posljednjoj četvrtini, Rejli-Ros je postigao 18, Luković 17, dok je Nidam dodao 16 pogodaka.

MVP finalnog turnira je centar Budućnosti Zoran Nikolić (indeks u oba meča 18), dok je prvi strijelac turnira Derek Nidam sa 49 poena (33 protiv Sutjeske, 16 u finalu).

Medalje i pehar pobjednicima je uručio predsjednik KSCG-a Milo Đukanović, dok je odličja poraženoj ekipi dodijelio član Predsjedništva KSCG-a Petar Smolović.

Alek­san­dar Dži­kić: Ova­kvo fi­na­le Ku­pa ne­ma ni­jed­na dru­ga dr­ža­va u re­gi­o­nu i to je do­bro i va­žno za cr­no­gor­sku ko­šar­ku. Ovi me­če­vi ima­ju spe­ci­fič­nu te­ži­nu, a naj­ve­ći be­ne­fit je što gu­ra­mo mi njih na­pri­jed, kao što oni gu­ra­ju nas. Po­bi­je­di­li smo vr­lo do­bru eki­pu. Ima do­sta si­ste­ma, tri­ko­va, čim se opu­stiš oni te ka­zne. Lju­di mo­ra­ju da shva­te da ni­je do­volj­no da se Bu­duć­nost sa­mo po­ja­vi na par­ket i da će svi da se pre­da­ju.

Mi­ha­i­lo Pa­vi­će­vić: Po­no­san sam što sam bio dio ovog spek­ta­kla. Igra­či su da­li mak­si­mum i na­pra­vi­li utak­mi­cu ko­ja se ne­će sko­ro po­no­vi­ti, na ko­joj mno­go ve­će ze­mlje od Cr­ne Go­re mo­gu da po­za­vi­de. Ova­kve utak­mi­ce su ve­li­ka stvar za na­šu ko­šar­ku i po­mo­ći će da se po­ja­ve ne­ki no­vi Pa­spa­lji, Iva­no­vi­ći, Pa­vlo­vi­ći, Vu­če­vi­ći...