Košarka

Titula Mornaru ili majstorica u Podgorici

by Milan Vujović / foto Miki Bijedić | 30:05:2018 | 09:34:28


Četvrta utakmica finala plej-ofa prvenstva Crne Gore
 
Da je Derik Nidam, najbolji igrač Mornara, umjesto obruča pogodio koš, u posljednjim sekundama treće utakmice finala plej-ofa za prvaka Crne Gore u Podgorici, maj bi zlatnim slovima bio upisan u istoriju barske košarke. Jer, Mornar je u maju odigrao deset utakmica i sve dobio izuzev ove u kojoj je Nidam promašio trojku. Pored ostalih ekipa savladao je tri puta Budućnost Voli sa kojom vodi bitku za šampionski tron.
 
Međutim, maj i dalje može da bude mjesec velikog trijumfa barske košarke, jer posljednjeg dana maja u Baru se igra četvrta utakmica finala plaj-ofa u kojoj Mornar, pred svojom publikom, ima istorijsku priliku da prvi put osvoji titulu.

Dosadašnje tri utakmice pokazale su da je veći zamor materijala u taboru Budućnosti i da je motivisanost, odnosno želja za pobjedom na strani Barana. Presudan faktor može da bude i barska publika. Očekuje se puna “Topolica” i navijanje kao u ABA ligi, kada je Mornar na krilima huka sa tribina uspijevao da porazi i “od sebe boljega”.
 
Ali, iskusni trener Mornara Mihailo Pavićević se ne zavarava: Budućnost Voli dolazi u Bar da produži finalnu seriju i Mornar mora još jednom da nadmaši sebe ukoliko želi titulu.
 
- Ovo je samo jedna od utakmica finalne serije, s tim da je svaka za sebe posebna priča. Može da odluči o prvaku, a ne mora. Budućnost je spremna da odloži promociju šampiona, mi smo spremni da promociju obavimo sjutra pred ponoć u našoj dvorani. Vjerujemo u ono što smo započeli u ljeto prošle godine, u svoj naporan rad tokom čitave sezone. Od svojih igrača uvijek tražim samo jedno: da daju sve od sebe. Ako to bude dovoljno za pobjedu biće sjajno, ali nikad se ne zna šta može da odluči neku utakmicu. Nadam se da će “Topolica” biti ispunjena do posljednjeg mjesta. Ne želim da utičem na bilo koga da mimo svoje volje dođe u dvoranu, ali ovo su one situacije kad nam je pomoć sa tribina neophodna. Kao u ABA ligi kad smo nošeni na krilima naših navijača dobijali i bolje od sebe i kad je upravo publika iz nas izvlačila i više od maksimuma – ističe Pavićević.
 

Trener Mornara može da računa na sve prvotimce, pa i na Vranješa.
 
- Kod nas nema ništa novo: Vranješ igra sa povredom koja mu veoma smeta da bude onaj na koga smo navikli tokom sezone. Njegova je izričita želja da igra i ja ga razumijem. Na ovakvim utakmicama se zaboravlja na sve, pa i na povrede – kaže Pavićević.
 
O kakvoj se želji kod igrača Mornara radi da osvoje prvu titulu prvaka Crne Gore u klupskoj istoriji možda najbolje govore suze Derika Nidama u svlačionici poslije treće finalne utakmice. Svi saigrači i članovi stručnog štaba su ga tješili, a glavni menadžer kluba Đorđije Pavićević igračima je pojedinačno čestitao u autobusu na još jednoj kvalitetnoj i borbenoj partiji, govoreći:
 
“Glavu gore, idemo dalje, do titule!”
 
Interesovanje za utakmicu Mornar – Budućnost Voli je ogromno. Ulaznice po cijeni od dva i tri eura su planule, a najviše su ih otkupile barske firme, sponzori Mornara, za svoje zaposlene.
 
Četvrta utakmica finala plej-ofa prvenstva Crne Gore između Mornara i Budućnost Volija biće odigrana sjutra (četvrtak), 31. maja, u dvorani “Topolica”, sa početkom u 21 sat.