Košarka

Od danas do nedjelje u Baru kamp Nikole Vučevića

by Ilija Kovačević / foto Miki Bijedić | 15:06:2018 | 19:04:59


Povodom prvog košarkaškog kampa koji od danas do nedjelje na terenima hotela “Sidro” u Baru organizuje košarkaš Orlando Medžika i reprezentativac Crne Gore Nikola Vučević, danas je održana konferencija za novinare.
 
Po riječima naše NBA zvijezde, na kampu učestvuju djeca iz Crne Gore, njih 60 od 12 do 15 godina, a plan je da on postane tradicionalan.
 
-Dugo sam planirao da organizaujem ovaj kamp, ali zbog raznoraznih obaveza, što privatnih, što oko reprezentacije nijesam uspio da to realizujem. Na kampu će biti 60 djece uzrasta od 12 do 15 do godina iz Crne Gore; Bara, Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Pljevalja i Herceg Novog. Posebno mi je drago što se sve ovo dešava u mom rodnom gradu, a cilj ovog projekta je da djeca još više zavole košarku. Mnogi već treniraju, neki su tek počeli, pa se nadam da će kroz upoznavanje raznih gostiju, treninge i nagrade još više zavoljeti košarku, i ko zna možda se odluče da odu tim putem.
 
Vučević je rekao da će kamp posjetiti nekoliko gostiju što sadašnjih što bivših velikih imena ovog sporta;
 
-Biće nekoliko specijalnih gostiju na kampu, jedan specijalni se tek očekuje za kraj nedjelje. Biće tu naš reprezentativac Bojan Dubljević, bivši košarkaši Vladimir Radmanović i Aleksandar Pavlović.


 
Po njegovim riječima za tri dana rada djeca će imati priliku da nauče kako na individualnom tako i na timskom nivou;
 
-Kamp će trajati tri dana, biće svaki dan jedan period gdje će djeca raditi na individualnom radu, dodavanje, šut, odbrana, sve što je potrebno. Biće i dosta takmičenja pet na pet, takmičenje u šutu, kao i Skills Challenge kao što se radi na NBA ALL star utakmici.

Naš NBA as ima samo jednu želju kda je ovo trodnevno druženje u pitanju;
 
-Volio bih da kamp iz godine u godinu raste, da bude sve veći i veći. Nadam se da će ovogodišnji proteći kako treba, a planiram da ukoliko sve protekne na najbolji način, da postane tradicionalan. Kratko rečeno, postoji mogućnost da sve to raste.
Najbitnije mi je da djeca sa kampa odu srećna i zadovoljna, tu smo najviše zbog njih. To mi je bio cilj, da im pomognem na najbolji mogući način. Svako od gostiju će da aktivno učestvuje i pokaže im po nešto. Nadam se da će imati lijepo iskustvo koje će zauvijek da pamte.

 
Priliku za druženje sa zvijezdom Orlanda smo iskoristili da ga pitamo za utiske o sezoni u tom klubu;
 
-Uglavnom, sezonom sam zadovoljan do same povrede kada sam zadobio prelom šake, odnosno kada sam morao da pauziram dva mjeseca. Mislim da sam igrao možda i najbolje u karijeri. Ekipa je igrala promjenljivo, imali smo dosta problema sa provredama od decembra mjeseca, što je dosta uticalo generalno na klubsku sezonu. Do tad sam ja stvarno dobro igrao i bio zadovoljan. Poslije povrede je bio dug period kada sam se vraćao, trebalo je malo vremena, a već je bio zalazak sezone što mi nije išlo na ruku. Što se tiče ekipe nijesam bio baš zadovoljan, mada bilo je dosta faktora na klubski rezultat, pogovoto povrede, nosioca ekipe, ja dva mjeseca, Gordon i Furnije po mjesec ipo ukupno, što je dug period. Nadam se mnogo boljoj sezoni naredne godine, rekao je Vučević.
 
Na pitanje da li je iznenađenje furiozna serija Golden Stejta do titule, Vučević je rekao;
 
-Nije, nije, to je ubjedljivo najbolja ekipa. Hjuston sam mislio da ima šansu da ih pobijedi, ali ih je povreda Kris Pola malo poremetila. Klivlend je imao dosta problema tokom sezone, pa ih taj trejd na polusezoni nije uspio srediti, jer nije lako napraviti tu potrebnu hemiju. Lebron je odigrao nevjerovatan play-off od starta, kako bi stigao do finala sa četvrte pozicije. Da je prvu utakmicu dobio Klivlend možda bi stvari drugačije bile, jer bi se ekipa teško oporavila od takvog poraza. Lebron je odigrao nevjerovatno, ali su na nesrećan način izgubili, što je vrlo teško za ekipu kasnije da se digne i vrati. Ekipa kakva je Golden Stejt, odnosno pojedinci mogu da imaju loše veče ali tu je uvijek neko drugi da odskoči, kompletni su i nezgodni, rekao je Vučević svoje utiske o upravo završenom NBA finalu.
 
Na kraju , nezaobilazno pitanje je bilo vezano za reprezentaciju. Ove godine poznato je Vučevića neće biti u nacionalnoj selekciji;
 
-Neće me biti ove godine. Oovaj system takmičenja koji je napravljen od strane FIBE mislim da nikome iskren da budem ne odgovara. Pogotovo meni koji sam već u aprilu završio sezonu. Nezgodno je da se ja spremim koliko je potrebno da mogu da odigram na nivou od kojeg se od mene očekuje. Ti trenizni nijesu timski već indivudualni, potpuno je drugačiji tip fizičke spreme. Ne bih imao ni utakmice, dug period bez utakmica nije isto i to se osjeti. Čak i za evropske igrače koji nijesu igrali od kraja maja biće nezgodno, ako nijesu ušli u play-off ili nemate timske treninge. Možda sve to bude dobro, ali je sve to komplikovano za sve Saveze, pogotovo selektore ko će moći da se odazove, ali mislim da taj system do sada baš ne pokazuje dobre rezultate.

 
Za kraj opet NBA teme. Na pitanje kako gleda na uspjeh Igora Kokoškova, Vučević je rekao da je oduševljen;
 
-Igor je meni bio pomoćni trener u Orlandu neka tri mjeseca. Za ta tri mjeseca zbližili smo se, on je moj veliki prijatelj i imam veliko poštovanje prema njemu i njegovom radu. Veliki je poznavalac košarke, ima je u malom prstu, ima osjećaj za igrača, zna kako da razgovara sa igračima. Mislim da je to mnogo bitno. Mnogo mi je drago što je postao prvi trener Feniksa, on to zaslužuje i mislim da će napraviti sa tim sastavom dobre rezultate. On je pravi potez za tu talentovanu ekipu jer je dosta mlad, a on zna sa mladim igračima, što je pokazao i na Evropskom prvenstvu gdje je izvukao maksimum sa Slovenijom gdje su igrali dominantu košarku. Želim mu sve najbolje i znam da će uspjeti u tome, završio je Vučević.
 
Nikola Vučević nije propustio priliku da se zahvali prijateljima kampa i kompanijama koje učestvuju u njegovom premijernom projektu; hotelu Sidro, kompaniji NBA Najk, Bar Kod shop parfimeriji, vodi Diva i Sport Vision-u.