Košarka

Evrokup predstavio novog učesnika

izvor; Pobjeda / Arena / foto Miki Bijedić | 23:08:2018 | 22:34:20


Rastu ambicije Mornara

Kao tim koji u kontinuitetu, iz godine u godinu, prevazilazi najveće rezultate u klupskoj istoriji, Mornar je predstavljen na zvaničnom sajtu Evro-kupa kao novi učesnik ULEB takmičenja.

Crnogorski prvak stigao je do plej-ofa ABA lige već u drugom nastupu u regionalnom takmičenju, što je prema analizi Evrokupa najbolji pokazatelj meteorskog uspjeha barskog kluba, pod vođstvom braće Pavićević.

- Kraj sezone, pobjeda 75:63 nad novim evroligašem Budućnost Volijem u četvrtom meču finalne serije domaćeg prvenstva i prva titula šampiona Crne Gore za Mornar je bila najviša tačka dostignuta do sada – navodi se u analizi.

KONTINUITET

Ističe se da je klub osnovan 1974. kao Mladost, i to kao rezultat entuzijazma nekoliko desetina učenika i studenata, pod vođstvom profesorice fizičke kulture Branke Korać. Od tih početaka, 80- ih je klub koji se već zvao Mornar stigao do drugog ranga jugoslovenske lige.

- Važno je napomenuti nastupe u polufinalu Kupa Jugoslavije 1987. i 1993. godine. Kada se klub plasirao u Prvu jugoslovensku ligu 1993. godine, u njemu su već bili Đorđije Pavićević kao igrač i Mihailo Pavićević kao trener, kao i Ranko i Rajko Čarapić, Đuro Ostojić, između ostalih. Fuzija sa Primorkom spasila je klub početkom ovog vijeka, a prekretnica nakon godina tavorenja je bila dolazak Đorđija Pavićevića na mjesto prvog trenera 2003.godine - ističe se na sajtu Evrokupa.

Kao važan uspjeh, uoči posljednjih godina,naveden je nastup u finalu Kupa Crne Gore 2010. godine, prvi u nezavisnoj državi.

POVRATAK MIHAILA

Evrokup detaljno analizira posljednje dvije sezone Mornara. Kao potencijalno ključni momenat istaknut je povratak Mihaila Pavićevića na mjesto prvog trenera, čime se brat Đorđije potpuno posvetio organizacionom poslu u klubu, na ljeto prošle godine.

- Prije toga, debi u ABA ligi u sezoni 2016-17 i evropski debi iste sezone bili su važno iskustvo za klub. Kockice su se složile u sezoni za nama, za prvu pobjedu nad Budućnost Volijem u finalnoj seriji domaćeg prvenstva i prvi trofej u istoriji kluba. Sada Mornar, pred debitantski nastup u Evrokupu, ima ambicije veće nego ikad. I biće spreman da i dalje napreduje – zaključuje se u tekstu Evrokupa.

Mornar će u grupi D Evrokupa igrati protiv Unikahe, Uniksa, Torina, Lijetuvos Ritasa i Frankfurt Skajlajnersa.