Košarka

Nemanja Vranješ: U Tursku bez bijele zastave

izvor; Arena / Pobjeda / Foto: fiba.basketball | 05:09:2018 | 17:12:56


Nemanja Vranješ jedan je od aduta crnogorske reprezentacije u spoljnjoj liniji za mečeve kvalifikacija za Mundobasket u septembru. Iza Nikšićanina je sezona karijere u našem prvaku Mornaru, potencijalna je pouzdana šuterska opcija.

Pred Crnom Gorom je 14. septembra teško gostovanje Turskoj u Ankari, protiv favorita sa mnogo zvijezda i selekcije koja je na pripremama od druge sedmice avgusta. Ipak, u tom meču Vranješ vidi šansu, a pobjeda bi našu selekciju primakla plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Kini, ostvarenju velikog sna.

“Turci su izuzetno opasni sa kompletnim timom, mnogo NBA zvijezda, takođe i Vilbekinom i Diksonom u timu. Ne idemo tamo sa istaknutom bijelom zastavom, već da se borimo za trijumf. Baš kao i protiv Slovenije početkom ljeta, kada smo u Ljubljani napravili veliko iznenađenje”, rekao je Vranješ.

Bek-šuter se osvrnuo na sve specifičnosti igranja kvalifikacija za Mundobasket po sistemu “prozora” po dva meča.

“Situacija je specifična, vrijeme za pripreme je limitirano, u ovih desetak dana do meča sa Turskom nas čeka važan posao i moramo biti posvećeni i spremni. Izuzetno su važne pripremne utakmice protiv Francuske i Grčke koje nas krajem sedmice čekaju u Parizu. Nakon toga ćemo biti kompletni”, objasnio je Vranješ.

Nemanja se osvrnuo na dosadašnje ostvarene rezultate reprezentacije kao na veliko ohrabrenje.

“Dvije pobjede početkom ljeta, posebno ta protiv Slovenije u Ljubljani, nam mnogo znače i zbog samopouzdanja protiv favorita i zbog važnih prenesenih bodova. Znamo da možemo, imamo kontinuitet zajedničkih nastupa i potrudićemo se da to ostvarimo”, kazao je Vranješ.

Već 17. septembra Crne Gora će dočekati Ukrajinu u duelu u kojem će biti blagi favorit u Nikšiću.

“Možda je Ukrajina najslabija u grupi i taj meč u Nikšiću svakako gledamo kao veliku šansu za trijumf. Imaju i oni svoje adute, još tačno ne znamo u kojem sastavu će konkretno nastupiti, ali imaju svoje zvijezde. Svaki meč je bitan i vidimo ga kao šansu”, kazao je Vranješ.
Reprezentacija će danas biti jača za trojicu igrača iz Budućnost Volija stižu Suad Šehović, Nikola Ivanović i Filip Barović, sa klupskih priprema u Beogradu. Već u četrvrtak nacionalni tim putuje za Pariz na dva jaka pripremna meča.

Mornar će napredovati

Nemanja Vranješ prokomentarisao je dosadašnji tok priprema crnogorskog prvaka Mornara, imajući u vidu tri ubjedljiva poraza u Francuskoj njegovog tima na pripremnim mečevima.

“Noge su još teške nakon jakih bazičnih priprema, brojna i zvučna pojačanja su stigla i prirodno je đa nam treba vremena da se uigramo. Ubijeđen sam da će vremenom, kako budemo sticali zajedničko iskustvo, Mornar biti onakav kakav se očekuje i moći ! da ostvari velike rezultate kojima teži, kao prošle sezone”, rekao je Vranješ.