Košarka

Utakmica godine u Baru: Mornar za opstanak protiv FMP-a

by Milan Vujović | 09:03:2019 | 10:41:02


I glavom i srcem u odlučujući duel i slavlje
 
Trener Mornara Mihailo Pavićević pred utakmicu sezone sa FMP-om podsjeća na njen značaj, ukazuje svojim igračima da moraju i glavom da uđu u meč, a ne samo srcem, hvali dobro utreniranu, mladu beogradsku ekipu i poziva publiku da, kao uvijek kad je trebalo, bude šesti igrač domaćeg tima.

- Čitava sezona staje u jednu utakmicu, u nedjelju protiv FMP-a. Da nam je neko rekao prije početka lige da ćemo doći u situaciju da nam od jedne utakmice pred našim navijačima zavisi opstanak... ne znam... pristao bih, jer sam rekao da ćemo se ove sezone boriti za opstanak. Poslije svih uspona i padova ove godine, ipak držimo situaciju u svojim rukama, što je najbitnije. Dakle, ne zavisimo od drugih. U principu, volim takve utakmice i mislim da smo svi svjesni u klubu, prije svih igrači, šta nam znači duel sa FMP-om. Jeste da će naši igrači biti pod pritiskom i takve utakmice nisu lake za igranje, ali mi nemamo mogućnosti da razmišljamo o bilo čemu drugom osim o pobjedi. Rekao sam mojim igračima da je iza nas zid, koraka nazad više nema, moramo da idemo naprijed i moramo da budemo mentalno maksimalno spremni za jedan ovakav meč. Jer, što se tiče fizičke spreme, ovo je kraj sezone i ne treba o tome trošiti riječi. Jednostavno, moramo glavom ući u duel, ne samo srcem. Nadam se da ćemo biti i mudri i hrabri i da ćemo ovom pobjedom uspješno okončati ovogodišnju sezonu u ABA ligi – ističe Pavićević.


Šef stručnog štaba Mornara je sa dužnim respektom govorio o rivalu iz beogradskog predgrađa.

- FMP je, kao i prošle godine, dobro selektirana, mlada ekipa, atletski veoma kvalitetna, dobro utrenirana. Znate, sa mladim igračima se mnogo više radi nego sa iskusnim i to se vidi po rezultatima FMP-a. Oni su postigli, zaista, sjajan rezultat. Nezgodna su ekipa, nije lako igrati protiv njih, ne predaju se 40 minuta, Za to je najbolji primjer ova posljednja utakmica u kojoj su igrali bez dva startna plejmejkera, Pota i Rebeca, koji je otišao u Španiju i uspjeli su da dobiju veoma kvalitetnu i iskusnu ekipu Olimpije. Nisu se predavali na minus 12 u trećoj četvrtini i drago mi je da su pokazali da je sport iznad svega, da nema kalkulacija. Uzimam ih kao veoma pozitivan primjer kako treba da se igra i bori za boje svog kluba. Isključivo na terenu treba da se pokaže ko je bolji. Dolje na parketu mora i da se obezbijedi opstanak i da se osvoji titula, bez bilo kakvih zakulisnih radnji. Nisam pristalica svekolikih zavjera, u to zaista ne vjerujem. Ali, kad god neko kod nas nešto ostvari ili napravi dobar rezultat, odmah počne priča o tome da je neko nekog pustio, itd. To su priče za malu djecu, ko koga danas pušta? Jednostavno, ovo je sport, tako ga gledam i tako ga doživljavam – kazao je Pavićević i još jednom se vratio na nedjeljni meč, pozivajući publiku da ispuni dvoranu „Topolica“, jer „kad će ako ne sad“.

- Utakmica protiv FMP-a neće biti nimalo laka iz prostog razloga što oni svih 40 minuta igraju u jakom ritmu i nikad se ne predaju. Osim toga, dolaze potpuno rasterećeni, nemaju šta da izgube, obezbijedili su opstanak. Nadam se da ćemo biti mudri i da nam značaj utakmice neće vezati ruke i biti otežavajuća okolnost, nego da će nam biti dodatni motiv. A u dodatne motive ubrajam i našu vjernu publiku koju pozivam da ispuni dvoranu i da nam pomogne svojim, kao i uvijek bučnim, ali korektnim navijanjem, da izguramo ovu sezonu kako bismo i naredne godine uživali u utakmicama ABA lige – zaključio je Pavićević.


Ljubimac barskih navijača i prijatelja košarke, Strahinja Mićović, takođe poziva publiku na najvažniju utakmicu Mornara u ovogodišnjoj sezoni i upozorava da FMP niukom slučaju ne smije biti potcijenjen.

- Nikako ne smijemo potijeniti goste, iako dolaze u oslabljenom sastavu, bez nekoliko vodećih igrača. To je zaista naša najbitnija utakmica u ovoj sezoni. Možda nismo trebali da dopustimo da dođe do toga da nam čitava sezona staje u jednu utakmicu, ali šta je - tu je. Dobro smo se spremili, dobro smo trenirali, igramo na domaćem terenu, pred našom sjajnom publikom, tako da očekujem da ćemo savladati FMP i slaviti – kazao je Mićović.

Nedjeljna utakmica između Mornara i FMP-a u dvorani „Topolica“ počinje u 19 časova. Ulaz je slobodan.