Košarka

Jelena blista u gradu-pobratimu

By Željko Milović | 13:01:2016 | 15:57:30

O barskoj košarkašici Jeleni Nikpaljević koja je udarna igla ŽKK “Bor” pisao je u superlativima tamošnji portal “Ist Media”.

“U sezoni na izmaku, u ŽKK ‘Bor’ malo šta je zaslužilo prelaznu ocenu, od uprave, preko ekipe do posete na utakmicama. No, kako to obično biva, svaki ‘rat’ iznedri nekog junaka, nekog sa kim masa može da se poistoveti, da prepozna vođu i pođe za njim. Došla je tiho, nenametljivo, zbog papirologije kasnila je na početak prvenstva, a da je bilo drugačije, verovatno bismo sad o njoj pisali kao o prvom košgeteru lige. Jelena je osvojila sve poklonike košarke u gradu bakra, a ni ona nije ostala imuna na ovaj rudarski grad, za kratko vreme ga je zavolela”, kažu u “Ist Mediji”.

Portal ističe da je sve počelo u Baru kad je imala 10 godina, u mlađim kategorijama “Primorke” i “Antivarija” sa Nikolom Ćosovićem i Draženom Šekularcem, da bi sa 15 godina stigao poziv Milana Dabovića, oca reprezentativki Srbije, Milice i Ane, koji je u tom trenutku vodio “Primorje” iz Herceg Novog. Nikpaljevićeva bilježi nastupe za mlađe kategorije novljanskog prvoligaša, a povremeno uskače i u seniorski tim.

Povreda i operacija prednjih ukrštenih ligamenata ju je odvojila od košarke godinu i po dana, ali da kvalitet ne ostane u sjenci povrede, potrudio se Željko Vukićević koji je sa Jelenom radio u mlađim reprezentativnim selekcijama Crne Gore. Tada stručnjak “Lovćena” iz Cetinja poziva ovu mladu košarkašicu i pruža joj potpunu slobodu u igri, koja mu na terenu vraća odličnim partijama. Nakon dvije godine željela je da se okuša u jačoj ligi, a srpska liga to jeste.

Po njenim riječima, piše “Ist Media”, “u Srbiji se igra daleko kvalitetnija košarka nego u njenoj domovini”. “Oduševljena je košarkašicama ‘Radivoja Koraća’ i ‘Crvene Zvezde’. Kao mala dolazila je u Srbiju na košarkaške kampove i za to je vežu divne uspomene. Uslovi u Boru za košarku su idealni ko hoće da radi i da napreduje, zato ona više vremena provodi u Sportskom centru, nego u stanu. Šutira do iznemoglosti na koš, namešta ruku. Čekaju je velike utakmice, čekaju je pune dvorane. Dame u klubu su je prihvatile izuzetno i to posebno ističe. Ništa ne bi postigla da nije porodice koja joj daje vetar u leđa iz dalekog Bara i zajedno sa njom veruje u njene snove”, zaključuje portal “Ist Media” priču o našoj multitalentovanoj sportistkinji.