Košarka

Odrastanje Nikole Vučevića

By Vijesti | 11:03:2016 | 15:37:16


Vučević je 2007. godine, kao 16-godišnjak, napustio porodicu u Evropi i preselio se u južnu Kaliforniju da bi završio posljednji razred srednje škole. Nadao se da će dobiti stipendiju za koledž, ispuniti akademske zahtjeve NCAA (univerzitetska liga SAD) i možda jednog dana stići do NBA lige

Nikola Vučević preskočiće i treći vezani meč na turneji Orlanda po zapadnoj obali, večerašnji protiv Sakramenta, zbog povrede tetive, nakon što nije mogao da nastupi ni protiv Golden stejta i Lejkersa.

Naš as neće se tako podsjetiti svojih košarkaških početaka u Americi, koji su vezani upravo za Kaliforniju.

Nekada je naručivanje hrane u Mekdonaldsu bio problem i znalo je da uplaši Nikolu Vučevića, počinje priča "Orlando sentinela" o danima kada je Vučević, prva zvijezda tima sa Floride, stigao u SAD i počeo svoju životnu i košarkašku avanturu.

On je 2007. godine, kao 16-godišnjak, napustio porodicu u Evropi i preselio se u južnu Kaliforniju da bi završio posljednji razred srednje škole.

Nadao se da će dobiti stipendiju za koledž, ispuniti akademske zahtjeve NCAA (univerzitetska liga SAD) i možda jednog dana stići do NBA lige.

Nije ni pretpostavljao da će mu veliki problem predstavljati obično naručivanje hrane.

Problem je bio u tome što nije znao engleski jezik.

„Trebalo mi je 30 minuta da naručim sve što sam htio. Želio sam da nađem nešto, a gospođa za šankom me samo gledala, buljila u mene. Trajalo je 30 minuta“, priča Vučević.

Sada može da se smije tome i šali se na svoj račun, jer ova anegdota pokazuje koliko je sazreo i odrastao. Brzo je naučio engleski jezik, a što je najvažnije – naučio je da vjeruje u sebe.

Upijao je lekcije dok je pohađao malu srednju školu „Stoneridge Preparatory School“ u Simi voliju, Kalifornija.

Vučević srednja škola

U njoj je, sa ostalim učenicima iz inostranstva koji su govorili francuski jezik, radio više od brušenja svog košarkaškog talenta. Prilagođavao se stranoj kulturi.

Vučević je rođen u Švajcarskoj, ali je veliki dio svog djetinjstva proveo u Belgiji. On je iz Crne Gore.

„Znam kako je teško djeci da se tako rano odvoje od porodica i budu tako daleko od kuće, ali on se odlično snašao i dobio sva potrebna znanja da se spremi za univerzitetski život“, priča Dženet Nobl, direktorica Vučevićeve srednje škole.
„Imao je besprijekorne manire i bio je veoma savjesna osoba. Taj nivo svijesti je nešto što neke mlade ljude razlikuje od drugih“, kaže Nobl.

Prije nego što je došao u Kaliforniju, učio je engleski jezik igrajući video igricu „Football Manager“, gledao filmove i slušao muziku.
Mnogo je, međutim, teže sporazumijevati se sa ljudima, nego lutati virtuelnim svijetom kroz video igricu.
Svaki razgovor bio je prava avantura...

„Kada ne postoji drugi način, onda se jednostavno snalaziš. Pričao sam rukama, nogama – francuski, engleski, srpski, sve zajedno – i nekako sam uspijevao“, sjeća se Vučević.

Pomoglo mu je to što profesori u školi nisu željeli da razmaze učenike.

„Radio je naporno da bi naučio jezik“, priča direktorica Nobl.

Nakon završne godine srednje škole, upisao je Univerzitet Južna Kalifornija, a 2011. godine kao 16. pika na draftu izabrala ga je Filadelfija.

Vučević student

Godinu kasnije preselio se u Orlando, kao dio razmjene u kojoj je Dvajt Hauard otišao u Lejkerse.

Da nije proveo jednu godinu u srednoj školi vjerovatno ne bi stigao do NBA.

„To je bilo veliko i važno iskustvo. Odvojio sam se od porodice i bio sam u potpuno drugačijem svijetu. Morao sam da radim mnogo stvari samostalno, ali bilo mi je lakše jer sam bio okružen divnim ljudima“, kaže Vučević.