Košarka

Pripreme za turnir u Kini, pozvana Baranka Nikpaljević

by KSCG | 05:05:2016 | 09:14:18


Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore u Podgorici se priprema za nastup na turniru ''Četiri nacije'' u Kini, koji je na programu od 14. do 21. maja.

Na turniru u Kini, izabranice Momira Milatovića će odigrati šest mečeva i to protiv domaćina, Novog Zelanda i Češke, što će biti sjajne provjere za novu generaciju, s obzirom na to da za predstojeću akciju stručni štab računa na djevojke koje su budućnost crnogorske košarke. ''Crvene'' u sjajnom raspoloženju u Podgorici odrađuju pripreme za predstojeći turnir, na kojem žele da se predstave u najboljem svjetlu i potvrde da crnogorska ženska košarka ima svjetlu budućnost.
 
- Posljednje dvije utakmice u kvalifikacijama su pokazale da nam je potrebna nova energija i da moramo da imamo širi ''roster''. Mlađe igračice prošle godine nijesu imale priliku da pokažu potencijal, osim Jovane Pašić koja je imala nešto veću minutažu. Turnir u Kini je sjajna prilika i došao je u pravom momentu jer ćemo imati šest izuzetno jakih provjera protiv dvije reprezentacije koje se pripremaju za kvalifikacije za Olimpijske igre i selekcije koja je u vrhu evropske košarke. To će biti odlične provjere i takvi mečevi su sjajna prilika da ove djevojke napreduju – kazao je selektor Milatović.
 
Predstojeći turnir u Kini prilika je da selektor Milatović provjeri i potencijal djevojaka koje bi mogle da prošire rotaciju nacionalnog tima pred mečeve odluke u kvalifikacijama za Eurobasket naredne godine, koji su na programu u novembru.

- Djevojke su pokazale da imaju kvalitet, ali nijesu dobile adekvatnu šansu u prethodnom  periodu i teško da mogu da pronađu pravi klub u Evropi. Radimo međutim, na tome da napreduju i dobiju pravi angažman za narednu sezonu. Izuzetno sam zadovoljan potencijalom koji posjeduju ove djevojke i sigurno je da uz naporan rad u Budućnosti i Lovćenu, možemo da računamo na veliki broj novih kvalitetnih igračica – kazao je Milatović.
 
Jedna od igračica koja bi u budućnosti trebalo da bude jedan od nosilaca nacionalnog tima je plejmejker Budućnost Bemaksa Božica Mujović, koja reprezentativne obaveze očekuje nakon osvajanja trofeja Regionalne lige i duple krune u domaćim takmičenjima.
 
- Na okupu su mlade igračice uz nekoliko iskusnijih djevojaka koje su već debitovale za A tim. Očekuje nas šest jakih utakmica na tuniru u Kini koji će okupiti sjajne reprezentacije. Idemo u podmlađenom sastavu, ali je to dodatna obaveza da pružimo maksimum i ostavimo srce na terenu u svakom meču. Naša želja je da potvrdimo da selektor može da računa na nas u narednim mečevima u kvalifikacijama – kazala je Mujović.

Na spisku selektora Milatovića za predstojeći turnir su Božica Mujović (Budućnost Bemaks), Jelena Vučetić (PINK –PECSI, Mađarska), Jovana Pašić (Radivoj Korać, Srbija), Milica Milošev (Kara Trutov, Češka), Kristina Raković (Budućnost Bemaks), Nataša Popović (Čelik, Bosna i Hercegovina), Violeta Lazarević (Budućnost Bemaks), Bojana Kovačević (Arenys Basquet - Španija), Milena Jakšić (Budućnost Bemaks), Slađana Raković (Western Nebrasca – Sjedinjene Američke Države), Milena Vujačić (Lovćen), Sofija Živaljević (Budućnost Bemaks), Dragana Živković (Lovćen), Nataša Radović (Primorje), Jelena Nikpaljević (Bor, Srbija) i Sanja Kuželj (Yalova Vip Genclik, Turska).


Foto ; Kuželj i Nikpaljević - bivše članice ŽKK Antivari iz Bara (nekada članice prve ženske crnogorske lige)

U stručnom štabu su treneri Goran Bošković, Zoran Kašćelan i Maja Milutinović, doktor Snežana Ćorac i fizioterapeut Saša Burić.