Košarka

Košarkaši Mornara izgorjeli u velikoj želji za trijumfom

by Milan Vujović | 12:05:2016 | 18:26:15

Sve je u dvorani „Topolica“ u ponedjeljak veče bilo spremno za pobjedu Mornara protiv Budućnosti i majstoricu u Podgorici – sve osim domaćih košarkaša i sudijske trojke.

U fantastičnom ambijetu (nikad više publike nije bilo na jednoj košarkaškoj utakmici u Baru) igrači Mornara su izgorjeli u velikoj želji da trijumfuju. Igrali su slabije nego u sve tri prethodne utakmice finala plej ofa sa Podgoričanima. Ka porazu su ih pogurale i sudije iz Podgorice, koje nisu imale ujednačen kriterijum, griješile su i pod jednim i pod drugim košem, a direktno na štetu Mornara bile su neke odluke o tehničkim greškama i isključenjima.

Igrači Mornara su veoma loše počeli utakmicu, kao da su se uplašili od ambijenta, ruke kao da su im se skratile. U petom minutu Budućnost je vodila 16:4. Do kraja prve četvrtine domaći košarkaši su koš gostiju pogađali uglavnom iz slobodnih bacanja. Kako je vrijeme odmicalo i razlika se povećavala, pa je dostigla i 20 poena. Ali, znalo se da će igrači trenera Đorđija Pavićevića zaigrati na svom nivou makar u jednom dijelu utakmice. I dogodilo se to u poslednjoj četvrtini kada je Mornar trojkom Marka Mijovića sveo prednost gostiju na samo poen (73:72). Tada je proključala „Topolica“. Izgledalo je da je, u grotlu barske dvorane, pobjeda domaćeg tima neminovna. Ali, onda je, neočekivano, presudio košarkaš koji do tada nije postigao ni poen – mladi Vaslije Baćović. Pogodio je, istina neometan, dvije vezane trojke, Budućnost se ponovo odlijepila, Džounsu nije uspjelo „polaganje“ i titula je još jednom, deseti put uzastopno, stigla u Podgoricu.

Šteta, jer Mornar je bio potpuno ravnopravan rival sa šampionom iz Podgorice u finalnoj seriji. Ipak, barski košarkaši nemaju za čim da žale. Bili su akteri najbolje sezone Mornara u njegovoj istoriji: plasirali su se u ABA ligu i igrali su u finalu sva tri takmičenja u kojima su učestvovali – u domaćem kupu i prvenstvu, kao i u Balkanskoj ligi.