Košarka

Zlatni momci vratili se u Crnu Goru

by KSCG | 27:07:2016 | 08:37:27


Mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore vratila se u Podgoricu nakon osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu B divizije za igrače do 20 godina koje je održano u Grčkoj.

U sjajnom raspoloženju i sa zlatnom medaljom na grudima, igrači i stručni štab letom preko Beograda, stigli su na podgorički aerodrom gdje su ih pored članova porodice i prijatelja, dočekali predstavnici Košarkaškog saveza Crne Gore i brojni mediji. Nakon dočeka na aerodromu, za igrače i stručni štab organizovana je večera u hotelu ''Podgorica'', a tom prilikom predstavnici sponzora– kompanija M:tel i IDEA uručili su poklone generaciji koja je na impresivan način osvojila trofej. Crna Gora je na šampionatu u Grčkoj ostvarila sedam pobjeda na isto toliko mečeva i u velikom stilu vratila se u elitnu diviziju evropske košarke.

-Iza nas su 40 dana priprema i 12 dana šampionata, na kojima nije bilo nimalo lako. Čak imam utisak, da je naš uspjeh potcijenjen ili shvaćen olako u javnosti. A to ovi mladići nijesu zaslužili. Mi nemamo dvojicu ili trojicu Čarapića, Nikolića, Ilića, Popovića... Treba ih čuvati, a ovaj uspjeh mnogo će im pomoći u daljoj karijeri. Zbog toga osjećam veliku satisfakciju. Mogu slobodno da kažem da je ovo B prvenstvo Evrope bilo potpuno atipično gledajući vrhunski kvalitet nekih selekcija. Iza nas su ostali Grčka, Hrvatska, Rusija koja se nije ni domogla četvrtfinala. Poljska koju smo pobijedili u četvrtfinalu fizikalijama više podsjeća na seniorsku selekciju. I taj Island koji je poražen u finalu, u dramatičnom meču, pokazao je izvanredan kvalitet – rekao je Dubljević.
 
Mišljenja košarkaških stručnjaka su da bi izabranici Dušana Dubljevića u ovom sastavu imali što da pokažu i u elitnom rangu evropske košarke.

- Iako je nezahvalno o tome govoriti, ostajem pri onome o čemu sam govorio i uoči šampionata, a to je da je naša selekcija među šest najboljih u Evropi u svojoj generaciji. O tome svjedoče i pobjede na pripremama, poput one sa više od 20 razlike protiv Slovenije, ili odličnih partija protiv Hrvatske. Naravno, treba pogledati i kako smo ubjedljivo pobjeđivali u svim mečevima na B prvenstvu, osim posljednjeg – rekao je Dubljević.

Selektor mlade reprezentaciju koji je klupu preuzeo neposredno uoči šampionata zbog spriječenosti Igora Jovovića da vodi nacionalni tim zbog klupskih obaveza, osvrnuo se i na pojedinačni učinak momaka koji su u Crnu Goru donijeli zlatnu medalju.

- Plejmejker Čarapić tek u septembru puni 18 godina, on je i dalje junior, a u ključnim mečevima je na ovom šampionatu davao izuzetan doprinos i bio jedan od ključnih igrača. Moram reći da je velika nepravda napravljena prema Iliću koji je od četvrtfinala rješavao mečeve, u finalu imao fantastičan indeks od 30 poena i dokazao da je na krilu bio dominantan u ovoj konkurenciji. Po meni, on je najbolji igrač šampionata. Nikolić je u prvoj petorci na poziciji centra i zvanično, tu su i Hadžibegović, Krivokapić koji je stigao iz Teoda i pokazao veliki kvalitet... Sve to je ono što moramo čuvati, što je za respekt. Naravno, i kvalitet za budućnost crnogorske košarke na vrhunskom nivou – zaključio je Dubljević.

 
Predvodnik zlatne generacije crnogorske košarke je igrač Mega Leksa Petar Popović koji je na parketu, ali i van njega pokazao da je pravi lider nacionalnog tima.

- To jedinstvo bilo je naš najveći kvalitet. Podređenost timu, od početka priprema koje su bile žestoke. Postavili smo rano cilj, jer smo bili samouvjereni da pripadamo elitnom društvu. Kada smo ga ostvarili plasmanom u finale, nijesmo stali i borili smo se za titulu, na šta sam posebno ponosan. Teško je reći šta je donijelo trijumf u finalu, osim te velike emocije i motiva koji smo imali, da prevaziđemo umor i odličnu seriju rivala u finišu, jer smo odigrali tri meča u tri dana. U skoku smo bili odlični tokom cijelog turnira, ali i u defanzivi u cjelini - kazao je Popović koji je sa prosjekom od 12, 9 poena po utakmici bio najbolji strijelac naše reprezentacije na prvenstvu.