Košarka

KK Mornar pokrenuo "motore" za sezonu iz snova

by Ilija Kovačević / foto A. Baković | 10:08:2016 | 19:05:53


U sjajnom raspoloženju i željni dokazivanja kako bi se nametnuli za novu sezonu, igrački pogon KK Mornar počeo je danas zvanično pripreme za ABA i FIBA ligašku sezonu.

Na okupu su bile sve “domaće” raspoložive snage Balša Radunović, Mijović, Ćalić, Mugoš, Hadžibegović, Krstić, zatim Vujošević, Mihailo Radunović, kao i Todorović pojačanje iz Sutjeske.

Među igračima je bio i Damjan Kandić, nekadašnji igrač Mornara koji će trenirati sa svojim bivšim saigračima do odlaska u inostranstvo. Očekuje se da će se u narednih nekoliko dana ekipi pridružti četvorica barskih Amerikanaca. Džouns i Voler učiniće to za dan - dva, a početkom naredne sedmice i novajlije Dikerson i Elis.


Prvom treningu u novoj sezoni prisustvovao je i predsjednik kluba dr. Igor Lukšić koji je rekao da se nada da će predstojeća sezona ovaj klub vratiti na staze uspjeha, a to je već najavljeno igrama u prošloj sezoni …

-Prošle godine smo prilikom jednog sličng okupljanja najavili velike ambicije i uspjeli smo. ABA liga je tu, Fibina Liga šampiona takođe, a imali smo uz to prošle sezone tri velika konkurentna finala. Pred nama je sezona puna iskušenja ali se nadam da će biti isto tako ili približno uspješna. Cilj je svakako osptanak u ABA ligi i ne sumnjam da će to ovi momci i uspjeti da ostvare. Dokazali smo da je košarka sport broj jedan u Baru, dovodimo jedno od najboljih evropskih takmičenja u grad pod Rumijom i nadam se ambijentu kakav u Baru nije odavno viđen, kazao je Lukšić i dodao ;

-Sve ovo treba doživjeti kao zajednički barski i crnogorski projekat. Svakako očekujem i odgovarajuću podršku sa raznih adresa jer mislim da ovo nije projekat nekolicine entuzijasta, kazao je predsjednik kluba Igor Lukšić ističući da klub istovremeno stvara i uslove da snažnije obnovi rad sa mlađim kategorijama, tako da u narednim godinama ostvarimo još jednu ambiciju, da u ovom sastavu bude sve više juniora po čemu je Bar i bio prepoznatljiv, rekao je Lukšić.

Glavni finansijer i trener Đorđije Pavićević takođe se obratio prisutnima riječima da se ove godine nastavlja nešto lijepo što je započeto prethodne sezone kada je Mornar igrao u sva tri finala.

Na pitanje novinara da li je sa pojačanjima završeno, “kouč” Barana je kazao …
-Za sada su transferi završeni, ali sada slijede pripreme i vidjećemo da li nam fali još neko pojačanje i na kojim pozicijama. Sigurno ćemo dovesti narednih dana još jednog pleja ali to neka za sada ostane mala tajna. Mogu reći da se radi o zvučnom pojačanju. Istovremeno se radi i na pojačanju stručnog štaba što će narednih dana nadam se biti i konkretizovano, kazao je Pavićević.

Na interesovanje novinara, da li će biti novih akvizicija na centarskoj liniji, trener Mornara je istakao da su napravili dobru konkurenciju.

-Tu su Vujošević i Todorović, kao i pojačanje iz Sinsinatija Elis koji će biti prva “petica”. Todorović i Vujošević biju “bitku” za rezervnu “peticu”, ali je neki moj predlog i razmišljanje da obojica ostanu u timu jer to zaslužuju kvalitetom, a uz to, sezona duga i naporna.


Jedno od pitanja bilo je koje će takmičenje biti prioritet Baranima, Liga šampiona ili ABA liga, Pavićević kaže ;

-Svako takmičenje iziskuje maksimalnu ozbiljnost. Najprije treba da budemo ponosni što smo došli u situaciju da učestvujemo u jednom Fibinom takmičenju. Kad smo već dobili takvu priliku nećemo razmišljati da budemo epizodni učesnik u Ligi šampiona. Naprotiv, sve ćemo napraviti da preskočimo Igokeju i da Bešikataša, protiv jednog od favorita izguramo sa te pozicije, odnosno da preko njih zaslužimo da budemo članovi grupne faze Lige šampiona. Znate sastav te grupe i mislim da zajedno sa ABA ligom, Bar bi dobio nešto što nije bilo moguće predvidjeti ni u najljepšim snovima. Komplet košarkaški krem Evrope gledali bi u Baru, kazao je Pavićević.


Na pitanje medijskih poslenika, što ima za prokomentarisat na konstataciju predsjednika kluba, da Mornar treba da bude crnogorski projekat, Pavićević je dodao ;

-Mene raduje aktivnost predsjednika kluba, jer je to čovjek koji zaslužuje tu funkciju a uz to je i sportski vezan svih godina unazad. Iz KSCG su nam umnogome pomogli da budemo u Kvalifikacijama za Ligu šampiona, tako da pored Budućnosti koja treba i mora da bude nosilac ovog sporta u Crnoj Gori, i Bar treba da izađe na površinu, da bude jedan dobar pratioc, a ja se nadam da će tu biti mjesta i za još neku ekipu iz Crne Gore. Slažem se da moramo zaista po svakom pitanju da budemo crnogorski projekat jer imamo dobre uslove, dobru bazu za vrhunske rezultate i ne vidim razloga zašto i Mornar nebi bio dio tog projekta, kazao je šef struke Barana Đorđije Pavićević.

Barska ekipa za sezonu iz snova kako nam je rečeno, pripremaće se u Crnoj Gori i Srbiji, a nagoviještena je i mogućnost odlaska u Francusku.