Košarka

Ostojić: Uz veliko zalaganje i doprinos možemo do cilja

by Vijesti.me / Reprezentacija.me | 11:08:2016 | 12:00:33

Kadetska košarkaška reprezentacija otputovala je za Radom (Poljska) koji će od  petka do 20. avgusta biti domaćin Evropskog prvenstva za igrače do 16 godina.
 
”Crveni” su nakon priprema u Tivtu i šest kontrolnih mečeva spremni za nastup na šampionatu na kojem imaju cilj da izbore opstanak u elitnom rangu evropske košarke.
 
Nakon uspješnih nastupa mlade i juniorske reprezentacije koje su osvojile zlatne medalje na šampionatima Evrope B divizije u Grčkoj, odnosno Makedoniji, kadetska selekcija ima dodatni motiv da ostane u elitnom rangu, kako bi narednog ljeta sve crnogorske selekcije bile u društvu najboljih evropskih reprezentacija.
 
Protivnici u grupi su Francuska, Litvanija i Bosna i Hercegovina, a u nokaut fazu će se plasirati sve selekcije. Sve četiri reprezentacije idu u osminu finala, nakon čega slijedi četvrtfinale ili borba za opstanak u eliti.
 
Prvi protivnik u petak (20. 45 sati) biće selekcija Francuske.
 
Naša reprezentacija je u pripremnom periodu odigrala šest kontrolnih meča – ostvarila je polovičan učinak protiv Hrvatske, tri puta savladala Bosnu i Hercegovinu i doživjela poraz od Turske, a selektor Mladen Ostojić vjeruje da su igrači nakon pomenutih duela i napornih priprema u Tivtu spremni za izazove koje ih očekuju u Poljskoj.
 
– Radili smo kvalitetno tokom priprema i imali dovoljan broj pripremnih mečeva koji su poslužili za uigravanje tima. Od prvog dana imamo jasan cilj, a to je da se pripremimo na najbolji način kako bi u veoma jakoj konkurenciji uspjeli da izborimo opstanak u elitnom rangu. Ova generacija igrača ima kvalitet i to su pokazali pripremni mečevi, ali nijesmo jednako dobro pokriveni na svim pozicijama, a uz to je sistem takmičenja takav da ćemo odigrati sedam mečeva u samo devet dana, zbog čega svi igrači moraju da daju doprinos. Nalazimo se u veoma jakoj grupi u kojoj su Francuska i Litvanija koje su košarkaške velesile o kojima ne treba trošiti previše riječi, dok smo protiv Bosne i Hercegovine odigrali tri kontrolna duela i slavili ubjedljive pobjede, pa vjerujem da će ishod biti isti i na šampionatu u Poljskoj. Idemo korak po korak i sa željom da pružimo maksimum u svakom duelu, svjesni da je najvažniji prvi meč u nokaut fazi nakon kojeg će se znati da li idemo među osam najboljih ili u borbu za opstanak. Na licu mjesta će biti prilike da se uvjerimo u kvalitete svih reprezentacija, ali vjerujem da uz maksimalno zalaganje i doprinos svih igrača možemo do cilja, a to je očuvanje statusa člana A divizije – kazao je selektor Ostojić.

Na spisku selektora Ostojića su Igor Drobnjak (Budućnost Voli), Božidar Labović (Mornar), Andrej Vulević (Sutjeska), Novak Obradović (Primorje), Nikola Pešić (Mornar), Pavle Đurišić (Pion Bino), Bojan Tomašević (Crvena zvezda), Stefan Vlahović (Joker), Jovan Kljajić (Play Off), Danilo Brnović (Budućnost Voli), Vlado Marljukić (Mornar) i Nikola Žižić (Barselona).