Košarka

Završen omladinski košarkaški kamp Džordžtaun

by Ilija Kovačević | 11:08:2016 | 19:52:38


Otpravnik poslova američke ambasade u Crnoj Gori B. Biks Aliu uručio je danas u SD „Topolica“ diplome i obratio se učesnicima regionalnog omladinskog košarkaškog kampa koji su organizovali i finansirali Ambasada SAD u Podgorici i Džordžtaun univerzitet iz Vašingtona.
 
-Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli da još jedan kamp bude organizovan kako i priliči, odnosno našim pertnerima klubu Otvoreno društvo iz Bara, Asocijaciji alumnista, učesnika programa obrazovnog razvijanja, Opštini Bar i predstavnicima Džordžtaun univerziteta kao i Vama učesnicima što ste došli u Crnu Goru kazao je Aliu. Vi nijeste ovdje samo učili kako da igrate košarku, vi ste ovdje bili da sebe učinitie boljim ljudima. Pokazali ste da se kroz sport razvijaju neke univerzalne vrijednosti. Uz to istinski sportisti su patriote a ne nacionalisti. Kroz sport ćete moći da srušite neke od barijera, jer sport ne poznaje granice. Nema granica u sportu i nemojte nikada da pravite te granice, kazao je Aliu prilikom dodjele plaketa.


Kamp je održan u terminu od 7. do 11. avgusta, a okupio je 40 djevojčica i dječaka uzrasta 15 do 18 godina sa Kosova i iz Crne Gore (Bijelo Polje, Ulcinj, Sutomore i Bar) koji su radili sa petoro američkih trenera, bivših košarkaša i košarkašica Džordžtaun univerziteta. 
 
Ovo je osma godina kako Ambasada SAD u Podgorici sa Univerzitetom Džordžtaun  organizuje ovaj program.


Potpredsjednik Opštine Bar Zoran Pajović prisustvovao je završnoj svečanosti i pozdravio učesnike kampa. 
 
-Čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Opštine Bar i svoje lično i nadom se da ste se u našem gradu lijepo proveli i osjećali. Projekat košarkaška diplomatija je od izuzetnog značaja kako za razvoj sporta, tako i za razvoj međuopštinske regionalne saradnje. Razmjena iskustava a naročito prenijeto znanje je veoma značajno i korisno, a Opština Bar tim prije podržava takva zalaganja sa željom da se i ubuduće nastavi i proširi. Današnje diploma neka vam budu podsrijek za postizanje vrhunskim rezultata i osvajanje medalja iako ste za nas svi već osvojili zlatnu medalju, kazao je Pajović.


Projekat  je vodio Sead Dizdarević, bivši student i košarkaš Džordžtauna koji je rođen u Bijelom Polju. Ovom prilikom je polaznicima rekao da je ponosan na njih što su odradili još jedan zajednički projekat ...
 
-U ime Univerziteta i svih nas htio bih da se prije svega zahvalim Opštini Bar, Ambasadi SAD u Podgorici, na uspješno održanom osmom kampu, takođe i vama koji ste bili sa nama kako na terenu tako i u hotelu prilikom organizovanja radionica. Tokom nedjelje predstavljali ste svoj grad u pravom svijetlu i ja bih vam se najsrdačnije zahvalio. Nadam se da ćemo ostati u kontaktu i ubuduće kako bi vam mogli pomoći, odnosno nastavili saradnju. Koliko ste vi naučili od nas svih ovih dana, isto toliko smo i mi naučili od vas, kazao je Dizdarević.


Projekat “Košarkaška diplomatija” naglašava značaj sporta i obrazovanja za mlade ljude i promoviše regionalnu i interetničku saradnju i toleranciju kroz sport.
 
Na košarkaškom kampu našu opštinu su predstavljali sportisti iz Sutomora i Bara.

 
Iz Sutomora su učestvovali članovi KK Sutomore ; Aleksa Noveljić, Nikola Prelević, Lazar Nikolić, Đorđe Popović, Miloš Džaković, Matija Rajović, Kristijan Subotić, Marko Stanišić i trener Miloš Rajović.


Bar su predstavljale članice KK Antivari ; Teodora Ćosović, Iva Bevenja, Milica Šorović, Ana Dobrković, Barbara Brzić, Marija Leković, Zorana Radonjić i Milica Matić.

 
Osim na košarkaškim treninzima, mladi su učestvovali na radionicama o liderskim vještinama i zdravim stilovima života, kao i u volonterskim aktivnostima u Baru.