Košarka

Košarkaški A tim u utorak putuje u Skoplje

by KSCG | 15:08:2016 | 08:16:23

 
Muška seniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore privodi kraju pripreme na Zlatiboru gdje je boravila od 23. jula i u utorak putuje u Skoplje, gdje će od srijede do petka imati provjere protiv domaćina Makedonije, Bosne i Hercegovine i Belgije u sklopu priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine.

Izabranici Bogdana Tanjevića ispunili  su sve što je bilo planirano tokom najvažnije faze priprema, ostvarili i pet ubjedljivih pobjeda u kontrolnim duelima protiv Mađarske i Švajcarske i u sjajnom raspoloženju putuju u glavni grad Makedonije. Za turnir u Skoplju, selektor Tanjevića računa na 15 igrača, a predstojeće provjere propustiće krilni centar Danilo Nikolić koji je otputovao u Bilbao kako bi obavio medicinske preglede u španskom klubu, dok će krilo Sead Šehović propustiti kvalifikacije zbog oporavka od povrede koljena.

Na turnir u glavnom gradu Makedonije putuju Nikola Ivanović, Nikola Pavlićević, Derek Nidam, Nemanja Vranješ, Vladimir Mihailović, Suad Šehović, Petar Popović, Dino Radončić, Nemanja Đurišić, Nemanja Radović, Vladimir Dašić, Zoran Nikolić, Nikola Vučević, Bojan Dubljević i Marko Todorović.

Krilni centar Danilo Nikolić je dobio saglasnost stručnog štaba da otputuje u Bilbao kako bi obavio medicinske preglede u španskom klubu čiji dres će nositi naredne sezone. Nikolić će se po završetku turnira u Skoplju priključiti treninzima nacionalnog tima.

U glavni grad Makedonije ne putuje ni krilo Budućnost Volija Sead Šehović koji će zbog povrede koljena propustiti predstojeće kvalifikacije za Eurobasket.

Sead Šehović je bio sa ekipom od početka priprema na Zlatiboru i trenirao smanjenim intenzitetom, ali prema procjenama medicinskog tima još nije spreman za takmičarske mečeve. Nakon dodatnih terapija, Šehović će se priključiti pripremama Budućnost Volija u Kolašinu.

- Žao mi je što nijesam u prilici da pomognem saigračima i stručnom stabu u kvalifikacijama za Eurobasket. Koristim priliku da se zahvalim na pozivu i ukazanom povjerenju i želim saigračima maksimalan učinak u predstojećim kvalifikacijama. Nadam se da ću u predstojećim akcijama biti u prilici da na najbolji mogući nacin dam doprinos reprezentaciji – kazao je Šehović.

Selektor Bogdan Tanjević zadovoljan je urađenim na pripremama na Zlatiboru gdje je nacionalni tim boravio od 23. jula.

- Privodimo kraju dug boravak na planini gdje smo imali sjajne uslove za rad, a mogu da budem zadovoljan onim što smo uradili i zalaganjem igrača, kao i disiciplinom koju su pokazali. Osjeća se atmosfera zajedništva i to je ono što me uvijek prvo interesuje u vođenju tima. Odigrali smo pet pripremnih mečeva i sigurno je da ima prostora za napredak jer uvijek može bolje, ali imamo dovoljno vremena do 31. avgusta da posložimo sve stvari na svoje mjesto. Zadovoljan sam zalaganjem na treninzima, kao i prikazanim u kontrolnim duelima, jer su napor, odbrana, brzina i svi ostali segmenti bili na visokom nivou. Na pripremama je bilo 19 igrača, ali u narednom periodu računaću na 16. Sa nama su bili i mladi reprezentativci koji su ostvarili sjajan rezultat osvajanjem zlatne medalje na B prvenstvu Evrope i naša želja je da pratimo sve mlade igrače koji su kandidati za A tim. Zadovoljan sam i sa onim što su oni prikazali na pripremama i opravdali su poziv da budu sa nama na Zlatiboru – kazao je selektor Tanjević.

''Crveni'' su na Zlatiboru boravili od 23. jula, a odigrali su i tri kontrolna meča protiv Mađarske i dva protiv Švajcarske i ostvarili maksimalan učinak.

- Zadovoljan sam provjerama koje smo imali protiv Švajcarske i Mađarske, a naročito se to može reći za duele protiv Mađarske koju predvodi naš stručnjak Stojan Ivković. Bili su mnogo teži protivnik nego što sam očekivao. Bili su na pripremama uoči dolaska na Zlatibor i imali su mnogo više energije nego Švajcarska. Nijedna od tih utakmica nije bilo izgubljeno vrijeme, već nešto što je koristilo u želji da slažemo kockice i dođemo do vizije tima koji treba da se prikaže u pravom svjetlu u kvalifikacijama – kazao je Tanjević.

Po završetku turnira u Skoplju, a uoči gostovanja selekciji Slovenije koje je na programu 27. avgusta, selektor Tanjević će odlučiti kojih 14 igrača će konkurisati za mjesto u timu za predstojeće kvalifikacije koje počinju 31. avgusta, kada će u Podgorici gostovati Slovačka.

Rivali u kvalifikacionoj grupi su još Gruzija i Albanija.