Košarka

Evropska promocija Mornara za velike ambicije

by Ilija Kovačević / foto A.Baković | 31:08:2016 | 09:16:28


U bašti hotela "Sidro" KK Mornar sinoć je predstavio tim i ambicije za sezonu iz snova kako je nazvano učešće novog ABA ligaša iz Bara. Barani će igrati na četiri fronta, ABA ligu, Fibinu Ligu šampiona ili FIBA Evropa ligu, te dva domaća takmičenja prvenstvo i Kup.

Već prva obaveza Mornara je krajem septembra, 27. i 29-og kada Barani igraju dvomeč sa Igokejom za plasman u FIBA Ligu šampiona.

Na promociji su predstavljene snage koje će pokušati da Bar vrate na regionalnu košarkašu mapu, odnosno ostvare ovogodišnje ambicije, prije svega opstanak u ABA ligi ; kapiten Marko Mijović, te Lamont Džouns, Nikola Korać, Nemanja Krstić, Emir Hadžibegović, Mihailo Radunović, Marko Ćalić, Marko Mugoša, Balša Radunović, Antabija Voler, Oktavio Elis, Kol Dikerson, Radoje Vujošević i Ivan Todorović.


Jedinstvena je ocjena svih, kako čelnika Mornara tako i predstavnika lokalne samouprave je da barski projekat treba podržati zajedničkim snagama i da je Mornar od sada projekat čitavog grada odnosno sugrađana.

-Večeras započinjemo projekat koji ćemo nadam se održati cijele sezone, odnosno i u narednim godinama. Pred nama je nadam se jedna duga ali i uspješna sezona. Mornar je brend grada, moja sjećanja sada idu unazad 40 –tak godina, odnosno u 1974. godinu kada je intezivno krenuo da se razvija barski košarkaški sport. Naravno nezaobilazne su 80-te  i 90-te kada je kultna sala OŠ “Jugoslavija” kroz “B” ligu uvijek bila dupke puna, kada se tražila karta više. E ova sezona je svakako korak dalje, kazao je predjednik kluba Dr. Igor Lukšić i dodao ; Igraćemo ABA ligu što je nekadašnje najjače takmičenje ex –yu prostora Prve lige. Praktično ćemo igrati u svim glavnim gradovima nekadašnjih ex- yu država. Pedantan rad prethodnih sedmica Đorđija Pavićevića vrlo brzo će pokazati da je Bar prava adresa i da će to biti pravi barski sportski projekat. Ako je Mornar brend onda to treba svi zajedno da iskoristimo i zbog toga nam je vaša podrškaveoma važna. A kakva podrška, pa dvorana za svaku utakmicu treba da je puna, odnosno da kroz godišnje karte da se ugledamo na  sve velike evropske klubove da svi počev od
mene pa do Đoka i igrača kupimo karte i tako podržimo Mornar.Sezonske karte koštaće od 40 do 80 eura za sezonu i moći će da se rezervišu već od ponedjeljka.

-To je jedan simboličan način da pokažemo da svi učestvujemo u ovom projektu, da svi budemo dio uspjeha, da izgradimo zajednicu i iskoristimo ovaj uspjeh kao zamajac za stvaranje ambijenta i uslova koji će promovisati nove asove,uzdignuti sve mlađe košarkaške selekcije.

Svaka utakmica u Baru biće prenošena na regionalnim kanalima počev od Arene sport pa na dalje. Uoči i nakon svake će mediji izvještavati o nama, što radimo, što planiramo da radimo, kako smo odigrali. Da bi naša eipa bila motivisana i tako da pošaljemo najbolju sliku iz Bara bitno je da na svim mečevima sala bude puna, bez obzira s kim igrali. To je podrška koja je najvažnija za jedan klubi ona treba da dođe od posvećene i motivisane publike. Nadam se da ćemo to partnerstvo uspjeti da izgradimo.

Cilj je veoma inspirativan , ostanak u ABA ligi. Za nama je sjajna godina, ali nemamo vremena da se osvrćemo na ono što je urađeno. Moramo  gledati dalje i to dugoročno a to je ulaganje u košarku. A tu mislim na afirmaciju brojnih talenata kroz barske škole košarke, odnosno Mornar i iskoristimo potencijal koji nije mali, kazao je Lukšić


Ove riječi predsjednika kluba, podržao je i predsjednik Opštine Dr. Zoran Srzentić  koji je naveo da ovakav Mornar pozicionira grad Bar  i daje mu šansu kako na sportskoj mapi tako i šire.

-Uspjeh Mornara daće priliku i gradu da se promoviše i na taj način postane centar gdje će se čitave godine, a ne samo 2-3 mjeseca odvijati sportsko – turistička sezona. Imamo sjajne kapacitete i uslove, od sportske dvorane preko ostalih sadržaja do hotela koji su relativno blizu svim sportskim sadržajima. Lokalna uprava biće uz Mornar i očekujem da će ova pozitvna energija odnosno uspjeh biti ne samo jedne godine, već da će ova priča biti nastavljena i u budćnostii da će košarkaški klub biti primjer da i ostali klubovi krenu tim putem, kazao je Srzentić.


“Alfa i omega” ovog projekta šef stručnog štaba Đorđije Pavićević se zahvalio na podršci i kazao da će ova ekipa pokušati svima od navijača do privrednika da se revanšira kroz dobre igre i rezultate.

-Nadam se da ćemo biti jedan tim na visokom nivou, da će publika uživati u toku utakmica ali i da će ove godine Mornar imati još više uspjeha nego prošle sezone. Nadam se da će stanica svih ljubitelja sporta odnosno košarke svake subote i srijede u najboljem smislu te riječi biti dvorana “Topolica”. Nadam se da će se one, većim dijelom, završavati našim pobjedama i da ćemo one rezutate od prošle sezone brzo zaboraviti jer ćemo se radovati boljim, iako je pred nama teže takmičenje i jači rivali.

Pavićević je istakao da su Mornar desetak godina ljubitelji košarke pratili besplatno i da bi najradije želio da tako može i ove sezone. Ali troškovi su zaista enormni i ponovio je stav uprave kluba da besplatnih karata neće biti.

-Nadam se da smo ponudili jedan veoma korektan okvir. Cijene sezonskih karata, za 13 mečeva ABA lige, kao i za FIBA takmičenja budu od 40 do 80 eura za najbolja mjesta. Kupovaćemo ih i svi mi u Mornaru, tako da će biti plaćeno mjesto i na klupi od strane igrača. U tome ima simbolike, jer je to poziv da svi zajedno učestvujemo u ovom projektu koji će nam donijeti mnogo radosti ali i značiti mnogo za Bar. Ovo je jedna od najboljih promocija Bara. Igraćemo u jednom od elitnih košarkaških evropskih liga, gostovati u glavnim gradovima svih država regiona osim Sarajeva, i jasno je što takva promocija znači i koliko može da donese našoj sredini, kazao je Pavićević.


Novi-stari kapiten ove generacije Mornara je Marko Mijović.

-Čast mi je i zadovoljstvo što sam ponovo kapiten Mornara. Ja sam i prije par godina prije odlaska u inostranstvo bio kapiten Mornara, tako da mi ta pozicija i uloga nije nepoznata. Ujedno,  zahvalio bi se treneru Pavićeviću koji je imao sluha za jednu takvu odluku a ja ću se potruditi da budem njegova produžena ruka na terenu i na trenizima, odnosno prava spona između stručnog štaba i igrača na terenu. Mogu da kažem da je atmosfera u ekipi zaista izvanredna , da smo sada u jeku ovih bazičnih piprema koje priznaću igrači najmanje vole, ali i to se mora kvalitetno odraditi kako bi spremno dočekali start takmičenja. Novajlije se dobro uklapaju u naš sistem rada, mi starosjedioci smo tu da im maksimalno pomognemo koliko je to u našoj moći i nadam se da će sve kockice biti do kraja septembra kada počinjemo sa zvaničnim utakmicama, odnosno do meča sa Igokejom biti složene na pravi način, kazao je kapiten Mijović.


U košarkaškom plavom ambijentu bašte hotela Sidro, nakon pozdravnih govora, predstavljeni su svi igrači i članovi stručnog štaba i uprave barskog projekta, nakon čega je mnogobrojne zvanice zabavljao orkestar Omera Hodžića.