Košarka

KK Mornar najbolji sportski kolektiv za 2016 !

foto KK Mornar | 13:01:2017 | 08:52:51


Košarkaški klub Mornar proglašen je za najbolji sportski kolektiv u Baru u 2016. godini. S razlogom, jer se plasirao u ABA ligu i Ligu šampiona. Ovo je kratka priča o Mornaru koji ovih dana kvalitetnim rezultatima skreće pažnju ne samo sportske javnosti u Regionu.

Mornar je u svojoj 43 godine dugoj istoriji iznjedrio mnogo asova, a jedan od njih je i Nikola Vučević, aktuelni NBA igrač i reprezentativac Crne Gore. I njegov otac Boro, bivši reprezentativac Jugoslavije i član sarajevske Bosne koja je 1979. godine postala klupski prvak Evrope, takođe je ponikao u Mornaru. Karijeru su u Baru započeli i Aleksandar Saša Pavlović, koji je više od deceniju nastupao u NBA, najjačoj ligi u svijetu, kao i Mladen Šekularac, jedan od najvećih talenata jugoslovenske košarke. Tu je i Đuro Ostojić, sadašnji potpredsjednik Mornara, koji je počeo u Mornaru, pa preko Budućnosti i Lovćena stigao do Partizana i dresa sa državnim grbom. Bio je i internacionalac u Španiji, Grčkoj i Turskoj. Bilo je još mnogo igrača koji su prve košarkaške korake naučili u gradu pod Rumijom, a sportski zenit doživjeli u nekim drugim gradovima.

U sadašnjem Mornaru je i Mihailo Pajo Pavićević, bivši selektor mlade reprezentacije Crne Gore i trener Crvene zvezde sa kojom je osvojio titulu prvaka Srbije, a zapažene rezultate ostvario je i kao ”kouč” u Finskoj i Kini. Selektor kadetske reprezentacije Crne Gore bio je i aktuelni šef stručnog štaba Mornara Đorđije Pavićević.


KK “Mornar” je osnovan 1974. godine kao ”Gimnazijalac”, pa “Mladost”. Poslije najvećeg uspjeha u 20. vijeku – plasmana u Kup “Radivoja Koraća”, u sezoni 1996/97, klub se organizaciono urušio pa je u sezoni 1999/2000. morao da počne od nule, od Druge crnogorske lige. Otada traje neprekidan uzlet “Mornara”, koji je kulminirao prošle godine kada se plasirao u ABA ligu i igrao u sva tri finala u takmičenjima u kojima je nastupao – Balkanskoj ligi i domaćem kupu i prvenstvu. Svi rivali Mornara, uprkos tome što su u Baru bili uglavnom gubitnici (Mornar je u domaćoj Erste ligi, prije plej ofa, dobio 24 utakmice zaredom, bez poraza!) isticali su gostoprimstvo domaćina i organizaciju rada u klubu na vrhunskom nivou.

Zato nije ni čudo što je KK “Mornar” od strane novinara proglašen za “barski brend”, po kome će se ove sezone prepoznavati Bar, jedan od najperspektivnijih gradova u Regionu!