Košarka

Trener Mornara odgovorio direktoru Budućnost Volija

by Milan Vujović | 24:01:2017 | 18:48:56


Utakmica između Mornara i Budućnost Volija bila je istinski praznik košarke. U ispunjenjoj dvorani „Topolica“ publika je bila u prilici da uživa u veoma borbenoj i neizvjesnoj utakmici, sa atraktivnim potezima igrača oba tima. Meč je, međutim, imao i treće poluvrijeme u kojem su, pored ostalih, isključeni treneri oba tima. U Mornaru za incident krive goste i neprijatno su iznenađeni prozivkama iz Budućnosti.

Šef stručnog štaba Mornara Đorđije Pavićević je prvi put u karijeri isključen. Poznato je da umije impulsivno da reaguje u odnosu na greške svojih igrača i sudija, ali i da je istinski džentlmen kada su u pitanju kolege treneri. Nije imao namjeru da više komantariše događaje u crnogorskom derbiju ABA lige, jer snimak utakmice o tome najbolje govori, ali kaže da nije mogao da otrpi i naknadne napade koji su stigli iz Podgorice, a želi i da pojasni košarkaškoj i široj javnosti kako je došlo do incidenta.

- Kad je Voler, na 44 sekunde do kraja, pogodio dvojku za 75:70, sudija Koljenšić je dosudio ličnu grešku Paviću nad Subotićem. Igrač Budućnosti je krenuo za Pavićem do naše klupe da se objašnjava. Prišao sam i rekao Subotiću da ne treba ulaziti u priču o tom faulu, jer ako ga je i bilo nije bio namjeran i mi smo korektno zaključili taj razgovor. Onda sam, neočekivano, vidio kako, s druge strane terena trener gostiju g. Zuros prijeti prstom i maše rukama ka našoj klupi. Kazao sam sudijama da bi bilo red da i njemu daju tehničku grešku kad su je dosudili i meni zbog mnogo manjeg protesta. Ali, g. Zuros nije odustajao i učinio je nešto što nijedan trener nije nikad u ovoj dvorani. Prešao je pola terena i došao na našu stranu i nastavio da prijeti. U tom momentu sam i ja reagovao, ali brzom reakcijom sudija i nekih igrača g. Zuros je vraćen na svoju polovinu, a ja sam se sam povukao.
Epilog je poznat: sudije su isključile g. Zurosa, sportskog direktora Budućnosti, mog brata Mihaila i mene.

Pavićević naglašava da je do tog momenta njegov odnos prema protivničkom stručnom štabu bio na visokom, profesionalnom nivou.

- Drugo je moje pravo da reagujem na odluke sudija za koje mislim da su pogrešne i zbog toga sam sankcionisan tehničkom greškom.


Pavićević nastavlja u dahu:

- Nije tačno da sam prepriječio put g. Zurosu kad je htio da napusti dvoranu. U tom trenutku imao sam, u svojoj karakterističnoj pozi – sa rukama prekrštenim na grudima, komunikaciju sa svojim saradnicima iz stručnog štaba kako bi im dao instrukcije kako da vode ekipu bez Mihaila i mene, kao i sa sudijom Koljenšićem. On mi je nešto govorio, ali ga nisam čuo od buke, a kad mi je prišao objasnio mi je da moram da napustim dvoranu. Bez pogovora, skrštenih ruku, to sam i učinio. Istina je da sam tada izmijenio nekoliko riječi sa g. Zurosom, ali i da sam izvršnom direktoru Budućnosti Slavku Raduloviću kazao da g. Zurosa povuče u hodnik da ga u onoj gužvi neki gledalac ne dovede u neprijatnu situaciju.
To je kompletna priča o onom što se zbilo. Incident je, moram da kažem, iskusno inicirao g. Zuros kako bi zasijenio našu pobjedu koja je čista kao suza. I kako bi se umjesto o košarkaškom spektaklu i porazu protiv Mornara, u Podgorici više govoroilo o incidentu. O svemu ovom postoje mjerodavni snimci, u njihovom smo posjedu i svima ih možemo staviti na uvid - ističe Pavićević.

Prvi čovjek Mornara je, kako je naglasio, imao obavezu i da, „po tačkama, odgovori sportskom direktoru Budućnosti“:

1.     G. Zurosu se nijednom niko od strane stručnog štaba Mornara i igrača, do ekscesa, nije obratio bilo kakvim riječima, a
pogotovo ne uvredljivim. Ponašali smo se kao i na svim ostalim utakmicama u Baru za šta smo dobili komplimente od svih gostiju koji su igrali u „Topolici“,


2.      Svakog trenera sam maksimalno ispoštovao kao domaćin, i u porazu i u pobjedi, a na šta aludira sportski direktor Budućnosti kad kaže „da se to možda ne bi desilo da je trener bio neki Crnogorac“, ne znam. Svima je poznato gdje je kome mjesto po tom pitanju, odnosno kad treba negdje da se isprsimo mi iz košarke,

3.     Što je tiče oborenih reklama, to prihvatamo kao sportski čin u interpretaciji gostiju, u sutuaciji kad je pobjeda važnija od bilo čega. Šta bi bilo da smo mi to napravili u Podgorici?

4.     Ne mora nam sportski direktor pričati o kvalitetu dvojice sudija iz Crne Gore, da ne posjeduju kvalitet ne bi sudili evropske utakmice, ali je svima jasno kakav pritisak imaju kad sude utakmice Budućnosti, u šta je mogla da se uvjeri cjelokupna sportska javnost u Regionu,

5.     Shvatam sportskog direktora Budućnosti da u potpunosti opravdava i stoji iza postupaka g. Zurosa, prvog trenera koji je u „Topolici“ „uspio“ da napravi incident, a šta se jasno vidi na video snimku. Mora tako.

Trener Mornara je na kraju kazao da je oslabljeni Mornar, bez Džonsa i sa rovitim Elisom, potpuno zasluženo savladao „oslabljenu“ Budućnost Voli, „bez Rejnoldsa koji je zbog porodičnih problema morao da otputuje u Ameriku“.

- I drago mi je što je Mornar izazvao toliki napad adrenalina kod stručnog štaba Budućnost Volija, koji je kompletan, s rukama u džepovima, pratio utakmice (i poraze) protiv Karpoš Sokolija, MZT-a i Zadra. Tolika motivisanost i želja da se trijumfuje u crnogorskom derbiju mora da nas inspiriše pred utakmicu s Cedevitom koja će, nadam se, u „Topolici“ proći kao i Budućnost - zaključio je Pavićević.  

ŠOU ZUROSA