Košarka

Humanitarni košarkaški U16 turnir u Baru počinje u četvrtak

by Ilija Kovačević | 13:03:2017 | 12:41:41


Opština Bar od 16.do 18. marta organizuje humanitarni internacionalni košarkaški turnir ''Bar Basketball cup“ za kadete do 17 godina koji će se održati u sportskoj dvorani "Topolica".

Na turniru će učestvovati ekipa Real Madrida, kadetska reprezentacija Izraela, Alba Berlin, Fenerbahče, kadetska reprezentcija Crne Gore, Mornar, Budućnost i MNE team iz Nikšića.

Imena učesnika garantuju kvalitetan turnir na kojem će mladi igrači iz crnogorskih klubova dobiti šansu da se oprobaju sa vršnjacima iz najjačih evropskih liga.

Tim povodom danas je u PRESS sali SD “Topolica” upriličena kopnferencija za medije na kojoj su govorili organizatori.

“Ideja za ovaj turnir potekla je od našeg prijatelja Damira Radončića kao i sve ukupna atmosfera u gradu zahvaljujući ovosezonskim uspjesima KK Mornar. Sastav turnira garantuje kvalitet, a veliko mi je zadovoljstvo što smo domaćini jednog ovakvog turnira. Ujedno, zahvalnost sponzorima kao i gdnu Radončiću za saradnju na ovom projektu, a takav je dogovor da ovaj trunir bude tradicionalan. Turnir je humanitarnog karaktera, a sav prikupljani novac biće usmjeren za izgradnju dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u opštini Bar” – kazao je predsjednik Opštine Bar Dr. Zoran Srzentić.

Glavni administrator Opštine Zoran Radojičić je istakao da sve ovo nije bilo moguće organizovati da nije bilo podrške prijatelja i sponzora.

“Predstojeći vikend je vikend sporta ne samo u Baru već i u Crnoj Gori i ostaće upamćeno da se jadan ovakav internacionalni košarškaški turnir organizuje u našem gradu. Bar raspolaže sa svim kapacitetima da se ovakve priredbe mogu organizovati na pravi način uz naše prijatelje u svim sportovima. To su prepoznali i sponzori prijatelji lokalne uprave među njima i kompanija Mtel sa kojima imamo izvanrednu saradnju, kao i ostali psonzori ; Merkator-Cg, HD Laković, TO Bar, JP “Regionalni vodovod”, Luka Bar, MPP ,,Jedinstvo", "VOLI"… Naravno, očekujemo naredne godine još više sponzora i da će turnir kao humanitarni i kvalitetom biti još jači i da ćemo biti spremni da našim sugrađanima priuštimo još kvalitetnjiu priredbu za sve građane Bara ali i Crne Gore”, kazao je Radojičić.

Glavni “krivac” za jednu ovakvu manifestaciju za turnir koji je nakon Zrenjanina stigao u Bar je bivši rukometaš Damir Radončić.

“Sam put do realizacije turnira nije lak. To su svjetski brendovi koji imaju svoj raspored učestvovanja na svjetskim turnirima godinu dana unaprijed. Sve to je jako teško uskladiti i dovesti ih u Bar, ali smo uspjeli i zahvaljujući KK Mornar koji je sportski i košarkaški izbio u prvi plan ne samo u Crnoj Gori već i u Španiji  gdje je Mornar igrao protiv Tenerifa. Ovo govorim iz razloga što sam upoznat jer puno vremena provodim zbog prirode posla u Španiji. Izuzetno mi je drago, da sam jutros dobio informaciju da je Real Madrid TV koja se gleda u cijelom svijetu, zainteresovana da prenosi sve utakmice sa ovog turnira i da je to za promociju grada velika stvar. Za početak smo se odlučili za samo četiri strane ekipe – četiri brenda, kako bi djeca iz Crne Gore dobila priliku da se takmiče i druže ali i odigraju utakmice protiv takvih velikana. Uz to smo sve provukli i humanitarnu notu i uskladili iako je sve bilo spontano, odnosno da smo zahvaljujući Opštini sve to uradili veoma dobro. Nadam se da će turnir u potpunosti uspjeti, a to je prevashodni cilj jer ova ideja kod mene postoji nekih 8 godina – kazao je Radončić.

Selektor kadetske košarkaške reprezentacije Crne Gore Mladen Ostojić je kazao da je ovaj turnir velika stvar za košarkašku Crnu Goru.

“Nadam se da će turnir postati tradicionalan, a što se tiče naše reprezentacije to je nova reprezentacija godište 2001/02, i prvi put se okuplja. Evropsko kadetsko prvenstvo se u avgustu mjesecu održava u Podgorici, tako da se  ovaj turnir idealno uklopio meni i saradnicima, da što veći broj talentovanih igrača isprobamo. Zato smo u Bar doveli 18 igrača i radujem se da ćemo imati uvid i kroz sve utakmice na turniru pokušati doći do što boljeg kvaliteta pozvanih, rekao je Ostojić.

Mladen Cerović, direktor sektora marketinga i prodaje, ispred generalnog sponzora je pozdravio ovu sjajnu ideju.

Mtel je duži niz vremena prisutan u Baru i ima sjajnu saradnju sa opštinom Bar, ali ova firma duži period prati i košarkašku reprezentaciju Crne Gore kao jedan od generalnih sponzora. Na sve to se nadovezao veliki uspjeh KK Mornar.  Ovo je grad gdje je košarka domaći sport koji je iznjedrio veliki broj kvalitetnih košarkaša kao što je Nikola Vučević trenutno najaktuelniji košarkaš. Mtel ima želju da pomogne sve one koji su uspješni, ali i one koji su na putu da budu uspješni i zato dajemo svima šansu prije svega ovim mladim ljudima”, rekao je Cerović.

Ulzanica za cjelodnevni program biće 2 eura, a zaintersovani će moći i na drugi način da pomognu svojim donacijama.


Kompletan raspored turnira:
 
Prvi dan 16. mart
13:30 KK Budućnost "Voli" - MNE Team
15:30 National team Montenegro - KK Mornar Bar
17:30 SVEČANO OTVARANJE TURNIRA
18:30 Real Madrid "Baloncesto" - Alba Berlin
20:30 Fenerbahce - National team Israel
 
Drugi dan 17. mart:
09:00 KK Mornar Bar - Fenerbahce
10:45 National team Montenegro - National team Israel
12:30 Real Madrid "Baloncesto" - KK MNE Team
14:15 Alba Berlin - KK Budućnost "Voli"
 
Popodnevni dio drugog dana:
16:00 Fenerbahce - National team Montenegro
17:45 KK Mornar Bar - National team Israel
19:30 Real Madrid "Baloncesto" - KK Budućnost "Voli"
21:15 Alba Berlin - KK MNE Team