Košarka

Budućnost Voli odbranila titulu

by Milan Vujović | 04:05:2017 | 20:44:06


Džons, slobodna bacanja, Gordić...

Početak pravog i zdravog rivalstva između podgoričke i barske ekipe
 
Košarkaši Mornara bili su veoma blizu osvajanja prve titule prvaka Crne Gore. U finalu plej ofa, u petom meču, majstorici, izgubili su sinoć od Budućnosti Voli 76:73, a u posljednjoj sekundi imali su otvoren šut za tri poena i produžetak, ali je Bakić bio neprecizan i pehar je ostao u Podgorici.

A sve je govorilo da Mornar može da se okiti titulom: bio je u psihološkoj prednosti poslije prekinute utakmice, dan ranije, igrane svega deset minuta, u kojoj je Budućnost vodila deset razlike; imao je Mornar ono što je njegov trener Đorđije Pavićević priželjkivao sve vrijeme – suđenje „ni po babu ni po stričevima“; imao je većinu publike u dvorani „Morača“ na svojoj strani, imao je motivisane igrače predvođene, kako se bližio finiš sezone, sve boljim Džonsom i... počeo je da stiže prednost aktuelnog šampiona.

I onda se desio nevjerovatan peh: najbolji igrač Mornara Lamon Džons u pretposljednjoj sekundi prve četvrtine nastavka majstorice, odnosno druge četvrtine ukupno, poslije pravog leta ka košu domaćina, povrijedio je, prilikom doskoka, zglob i za njega je finale bilo završeno. Iako je, uprkos vidljivim bolovima, pokušao u dva maha da zaigra i pomogne saigračima, nije uspio i morao  je na klupu. I mnogo veće ekipe od Mornara bile bi demoralisane bez svog najboljeg igrača na terenu, ali ova barska sportska ekipa ima karakter, pokazala je to više puta, posebno u finišu ABA lige i nastavila je srcem da igra do posljednje sekunde kada joj je sreća okrenula leđa.

Drugi peh Barana sinoć bila je, za njih, začarana linija za slobodna bacanja. Iz 23 pokušaja ubačeno je kroz obruč svega deset lopti, naspram 27 koševa Podgoričana, iz 37 pokušaja.

Kad se ovim pehovima doda činjenica da je Budućnost Voli u svojim redovima imala sjajnog Nemanju Gordića, pravog lidera na terenu, koji je pogađao koš protivnika kad je bilo najpotrebnije, naročito u finišu kad mu ruka nijednom nije zadrhtala sa penala i koji je svih 40 minuta hrabrio svoje saigrače da ne posustanu, onda je jasno zašto titula nije promijenila vlasnika. 

Ostaje, dakle, žal Barana za pobjedničkim peharom, ali prošle godine u finalu plej ofa Mornar je dobio Budućnost jednom, ove godine dva puta, iduće, već kalkulišu njegovi navijači, biće treća-sreća. Oni najvatreniji tješe se da je, u stvari, ove godine u finalu plej ofa bilo 3:3 - prvi susret u majstorici koji je trajao 10 minuta, Budućnost je dobila 10 razlike, 24:14, a drugi koji je trajao tri put duže, Mornar 7 razlike, 59:52.

U svakom slučaju, počelo je pravo i zdravo rivalstvo između Mornara i Budućnosti na dobrobit crnogorske košarke. A za to pravo i zdravo rivalstvo preduslov je bio da Mornar, konačno, dobije isti tretman kao Budućnost i u KSCG i u medijima i u crnogorskoj, ne samo košarkaškoj, javnosti. Majstoricu su odigrala dva velika, u svemu podjednaka kluba. Više sreće ovoga puta imala je Budućnost Voli.