Košarka

Najbolja sezona Mornara

by Milan Vujović | 12:05:2017 | 13:22:53


Ostvareno sve planirano                          

Poslije punih devet mjeseci završena je košarkaška sezona u Baru, najuspješnija u 43 godine dugoj istoriji Mornara.

Barski košarkaši krenuli su sa pripremama početkom avgusta, a prve zvanične utakmice imali su krajem septembra kada su u dva meča bili bolji od ABA ligaša Igokee i plasirali se u FIBA Ligu šampiona. Otada je Mornar skoro svaka tri dana imao prvenstvene utakmice. ABA liga je otvorena 1. oktobra, spektakularnom utakmicom u Baru protiv Partizana, a Liga šampiona 11. oktobra, takođe u „Topolici“, protiv belgijskog Ostendea.

Ukupno je, u proteklih devet mjeseci, Mornar odigrao 53 utakmice, dvadeset jednu je dobio i 32 izgubio, ne računajući revanš meč sa komšijskim Ulcinjem u četvrtfinalu plej ofa šampionata Crne Gore, koji je registrovan službenim rezultatom 2:0 za barski tim.
U ABA ligi odigrano je 26 utakmica, od kojih je Mornar dobio deset; u premijernoj sezoni FIBA Lige šampiona četrnaest, a Barani su dobili tri; u kupu Crne Gore tri, Mornar je izašao kao pobjednik iz dvije; i u plej ofu državnog prvenstva osam, gdje je barski tim bio uspješniji od rivala u pet utakmica. Naravno, kruna sezone bilo je finale plej ofa sa Budućnošću, u kojem je jedna ekipa, prvi put otkako je Crna Gora samostalna, bila ravnopravna sa neprikosnovenim Podgoričanima, pa su nijanse odlučile da pobjednički pehar, ipak, ostane u Podgorici.

Ove sezone dres Mornara nosilo je 20 igrača : Emir Hadžibegović, Marko Ćalić, Lamon Džons, Balša Radunović, Mihailo Radunović, Boris Bakić, Marko Mijović, Vukota Pavić, Oktevius Elis, Radoje Vujošević, Marko Mugoša, Antebia Tej Voler i Petar Ivanović, koji su bili u rosteru za plej of državnog prvenstva, kao i oni koji su igrali u ABA ligi i Ligi šampiona : Nemanja Krstić, Kol Dikerson, Kamerun Tejtum, Nikola Korać, Džermejn Anderson, Čedomir Vitkovac i Mladen Pantić. Svi oni su na svoj način dali doprinos najboljoj sezoni u istoriji barskog ABA ligaša. Naravno, nemjerljiv je doprinos članova stručnog štaba u kojem su osim Đorđija Pavićevića, njegov brat Mihailo, zatim pomoćni treneri Ljubomir Vujačić i Aleksandar Mitrović, pomoćni trener i prevodilac Zoran Peruničić, kondicioni trener Dejan Labović, potpredsjednik kluba Đuro Ostojić, direktor Radivoje Mandić, sportski direktor Drago Spičanović, sekretar Sanjin Kertbijev, ljekar Snežana Barjaktarović Labović, fizioterapeuti Milo Lojić i Aleksandar Raković i ekonom Luka Macanović. Uz klub je sve vrijeme bio i predsjednik, dr Igor Lukćić, bivši crnogorski premijer, rođeni Baranin, a sve je medijski ispraćeno na najvišem nivou, zahvaljujući portparolu kluba Milanu Vujoviću i njegovim kolegama, novinarima iz Bara i Podgorice.

Sve ciljeve košarkaši Mornara su ostvarili: ostali su u ABA ligi i takmičenje završili na sjajnom osmom mjestu; uknjižili su tri pobjede u Ligi šampiona koliko su i priželjkivali i igrali su u finalu kupa i plej ofa šampionata Crne Gore i u oba takmičenja bili na pragu osvajanja trofeja.

Igrači su sada na zasluženom odmoru, a stručni štab, sa prvim trenerom i finansijerom kluba Đorđijem Pavićevićem, već je počeo da kuje planove za narednu sezonu, za koju su najavljene još veće ambicije.


- Moramo da obavimo sastanak sa čelnicima kluba, barskim privrednicima i ljudima iz Opštine kako bismo odredili šta i kako dalje. Poslije tog dogovora vjerujem da ćemo moći da objelodanimo planove za iduću sezonu i napravimo stepenicu više u odnosu na prethodnu. Ove godine probudili smo privrednike koji su značajno pomogli klub, ali ukoliko želimo da imamo Mornar na visokom nivou i spektakle u dvorani “Topolica” poput onih iz prethodne sezone, neophodno je da svi napravimo iskorak. Opština je donijela odluku o učešću u troškovima Mornara za minulu sezonu i očekujemo da ta odluka bude realizovana. U svakom slučaju, košarkaška klima u Baru je veoma povoljna i trebalo bi je iskoristiti za stvaranje još većeg Mornara – zaključuje najvažniji čovjek barske košarke Đorđije Pavićević.