Košarka

Barski biser očarao Evropu

izvor ; Arena / Pobjeda.me | 11:07:2017 | 12:40:09

FOTO ; Marija sa svojim igračicama na prošlogodišnjem kampu u Baru 

Marija Leković, članica KK Antivari iz Bara, dobila je priznanje za MVP igračicu na Fibinom kampu u Sloveniji
 
Crna Gora nema veliku bazu kada je u pitanju ženska košarka, ali ima sjajnih djevojčica, koje već nagovještavaju ogroman potencijal i talenat.

Jedna od njih je svakako Marija Leković, košarkašica barskog Antivarija, koja je nakon sjajnih partija i nevjerovatnih poteza oduševila trenere iz cijele Evrope, zbog čega je i dobila priznanje za MVP igračicu Fibinog kampa, koji je održan u Sloveniji.

Postojna je 11. godinu zaredom, bila domaćin specijalizovanog kampa pod okriljem FIBA, koji je tokom šest dana okupio perspektivne trenere, sudije i igračice iz čak 37 zemalja. Fibinom kampu ispred Košarkaškog saveza Crne Gore prisustvovale su Dubravka Nina Kovačević (trener iz Budućnost Bemaksa), Maja Gardašević (sudija) i dvije najprespektivnije igračice u 2003. godištu, inače članice barskog Antivarija Marija Leković i Milica Matić.

“Ovo je veliko iskustvo za sve nas. Nije u pitanju klasičan kamp, već to predstavlja zaista jednu pravu radionicu, jer smo tokom cijelog dana imali aktivnosti. Imali smo treninge, predavanja, a zatim u popodnevnim časovima utakmice. Marija je već nakon drugog dana počela da dobija komplimente, da bi na kraju bila uvrštena u idealnu petorku i dobila nagradu za MVP igračicu, što je za nas velika čast.” – kazala je Nina Kovačević.


Nekadašnja košarkašica Partizana, koja sada brine o mladim snaga u Budućnost Bemaksu, objašnjava da je imala priliku da proširi svoja znanja.

“Bilo je trenera iz cijele Evrope, tako da smo prateći rad kolega iz drugih zemalja imali priliku da vidimo kako oni rade, šta je to na šta oni posebno stavljaju akcenat. Najviše smo radili na brzoj igri, pas igri, 2-2, 3-3 i slično. Svakog dana imali smo obavezu da tokom jednog treninga budemo u ulozi glavnog trenera, a zatim asistenta, baš kao i na utakmicama. Zbog toga moram istaći da mi je ovaj kamp bio veliko iskustvo, koje ću sa zadovoljstvom podijeli sa kolegama iz naše zemlje.” – dodala je Kovačević, navodeći da su rad trenera pratili glavni Fibini instruktori Janez Drvarič, Fabio Fosati, Silvija Font i Dubravka Martinović, o čijim predavanjima je fascinirana.

Ambasador i specijalni gost bila je Hana Horakova, nekadašnja reprezentativka Češke, koja je 2005. bila prvak Evrope, tri puta učesnica Olimpijskih igra, a 2006. osvojila je Evroligu.

Specijalne gošće bile su Ana Lelas, reprezentativka Hrvatske, koja je igrala za 14 klubova iz pet različitih zemalja, kao i Jasmina Juras, jedna od najboljih evropskih arbitara.