Košarka

40 godina od prve barske titule prvaka u ekipnom sportu

by Ilija Kovačević | 24:08:2017 | 08:47:34


Četrdeset godina je prošlo, od kada je jedna talentovana grupa dječaka donijela prvu titulu prvaka Crne Gore, u jednom ekipnom sportu - u Bar.

Bili su to kadeti KK Mladost - preteče današnjeg Mornara, koji su predvodjeni svojim trenerom-profesorom Ljubom Skokovićem, obradovali sve ljubitelje sporta u gradu pod Rumijom.

Sve što se dešavalo nakon toga, što se tiče košarke je istorija. Zahvaljujući svojim košarkasima Bar je od provincije postao sportska metropola. Grad koji se do tada dičio maslinama i brodovima, postao je grad koji je iznjedrio NBA igrače, reprezentativce one stare Jugoslavije, Crne Gore.

Neki treneri su se okitili titulama šampiona, neki stekli veliku slavu,a danas je KK Mornar ponos čitavog grada i države.


Kroz KK Gimnazijalac, KK Mladost i KK Mornar prošle su mnoge generacije divne mladosti, koji su donosili mnogo trofeja i titula.

Ova je bila prva i zbog toga je sigurno jedna od najljepših i najvažnijih !


Zbog te prve titule sinoć se u sali Gimnazije “Niko Rolović” okupila prva generacija košarkaških šampiona u kadetskom uzrastu koja je donijela titulu sada te davne sezone 1976/77, uz mali pokušaj da se od zaborava otrgne jedan dio gradske sportske istorije.

Miodrag Otašević, Dragan Božinov, Vasilije Lalošević, Bojica Pešić, Zoran Jovićević, Bogdan Ljutica, Milovan Obradović, Zoran Vojinović, Džihad Krnjić, Slobodan Darmanović, Zoran Andrović, Milisav Anđelić, trener Ljubo Skoković i tehniko Dragan Stojović, su imena koja će ostati da se pamte, odnosno tadašnji dječaci i ljudi koji su donijeli tu prvu ekipnu titulu u Bar.
Foto; ekipa KK Mladost iz sezone 1976/77

U kultnoj sali barske Gimnazije sinoć je odigrana mini revijalna utakmica, a pristunima se obratio Vasilije Lalošević koji je na lijep i suptilan način evocirao uspomene na te dane barskih dječaka 14-to godišnjaka i 15-to godišnjaka, kada su postavljani temelji današnjeg košarkaškog sporta u gradu pod Rumijom uz poruku da se na istom mjestu nađu i za novi jubilej 50 godina. Ujedno, kazao je ovo veče je posvećeno prvim trenerima Ljubo Skokoviću i Branki Korać koji više nijesu sa nama.Lalošević se posebno zahvalio dr. Katici Skoković supruzi trenera Ljuba Skokovića koja je uveličala skup, prof. Raju Ćalasanu koji je ih je uvijek podržavao i skupa sa njima išao na mnoga sportska putovanja, potpredsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću koji je kako je rakao imao filinga da podrži ovaj događaj i bude gost ove šampionske generacije. Posebno je pozdravio i pionira barske košarke Dragana Stojovića koji se prvi od njih otisuno van Bara u sportski svijet i zaigrao za čuveni beogradski Radnički. Ujedno, Lalošević je izrazio žaljenje što večeras nijesu tu, odnosno bili su spriječeni zbog poslovnih obaveza da dođu Slobodan Darmanović i Miodrag Otašević, te Zoran Andrović koji je bio spriječen zbog bolesti i Milisav Anđelić sa kojim nikako nijesu uspjeli da stupe u kontakt čak ni putem društvenih mreža.

Foto; Vasilije Lalošević

Sa suzama u očima sa par dirljivih riječi, današnjim košarkaškim veteranima, tada dječacica se obratila i supruga pokojnog trenera Ljuba Skokovića, dr. Katica Skoković koja je govorila sa koliko ljubavi, strasti i zadovoljstva je njen suprug prilazio svakom treningu i utakmici. Zaželjela im je dobro zdravlje uz poruku i nadu da ih Ljubo negdje odzgo sa posebnom pažnjom i ponosan i danas prati …


Nakon sale Gimnazije, druženje je do kasnih noćnih sati nastavljeno u restoranu “Arija” …Foto; Vas reporter sa Draganom Božinovim (sportski entuzijasta, igrač, trener i sekretar svih ovih godina)

Foto; Tadašnji dresovi KK Mladost