Košarka

Letonija favorit, Crna Gora ima svoje šanse

izvor ; MINA | 09:09:2017 | 04:06:29


Letonija je blagi favorit u osmini finala Evropskog prvenstva, ali i Crna Gora ima svoje šanse, ocijenio je prvi kapiten crnogorske reprezentacije Vlado Šćepanović.

Šćepanović, koji je Crnu Goru predvodio 2011. na Evropskom prvenestvu u Litvaniji, smatra da je Finska najprijatnije iznenađenje šampionata i da su Španija i Slovenija najviše pokazale u dosadašnjem dijelu takmičenja.

Prema njegovim riječima, Letonija poslije odličnih igara i moderne košarke koju su prikazali u grupi važe za blagog favorita u meču sa crnogorskom selekcijom.

"Crna Gora treba da traži svoju šansu u tvrdoj i agresivnoj igri, pozicionoj, na mali broj poena. Prednost koju ima pod košem mora maksimalno da iskoristi. Rasterećeni su, jer su već ispunili očekivanja plasmanom u osminu finala", kazao je Šćepanović agenciji MINA.

On je, komenatrišući parove osmine finala, kazao da je Slovenija apsolutni favorit u meču sa Ukrajinom.

"Igra od prve utakmice odlično kao tim, predvođeni Goranom Dragićem i Lukom Dončićem. Selekciji Francuske dao bih prednost u odnosu na Njemačku zbog individualnog kvaliteta i iskusnijih igrača, koji znaju da igraju važne utakmice. Njemačka igra više kao tim, ali Francuzi imaju bolju reprezentaciju iako su igrali ispod svog nivoa u grupi", kazao je Šćepanović.

Nekadašnji igrač i trener Budućnost Volija očekuje zanimljivu utakmicu između Finske i Italije.

"Finska je najprijatnije iznenađenje, ali bih ipak dao prednost iskustvu Italije. Litvanija je pokazala više od Grčke u dosadašnjem dijelu prvenstva i po meni su oni favoriti u tom meču. Grčka ima igrače koji mogu da odigraju važne utakmice, ali su do sada igrali dosta promjenljivo", kazao je Šćepanović.

On je istakao da je Srbija apsolutni favorit u utakmici sa Mađarskom i da bi sve osim sigurne pobjede bilo iznenađenje.

"Španija ne bi trebalo da ima ozbiljnih problema protiv Turske jer su kvalitetniji u svim segmentima. Hrvatska i Rusija će sigurno odigrati najneizvjesniju utakmicu osmine finala. To su ekipe približnog kvaliteta i do samog kraja će biti neizvjesno. Blagu prednost bih dao Hrvatskoj", kazao je Šćepanović.

On je naglasio da je Finska najprijatnije iznenađeje, dok su ostale reprezentacije, kako je kazao, odigrale u granicama svojih mogućnosti.

"Za sada je Španija najviše pokazala, uz Sloveniju koja je takođe jedna vrsta prijatnog iznenađenja, ali ne za mene. Imaju odličnog trenera i neke vrhunske igrače. Srbija je takođe kandidat za medalju", kazao je Šćepanović.

Mečevi osmine finala na programu su u subotu i nedjelju.

U subotu sastaće se:

11:30 - Slovenija – Ukrajina - 3

14:15 - Njemačka – Francuska - 1

17:45 - Finska – Italija - 7

20:30 - Litvanija – Grčka - 5

Dan kasnije rivali će biti: 

11:30 - Crna Gora – Letonija - 4

14:15 - Srbija – Mađarska – 8

17:45 - Španija – Turska - 2

20:30 - Hrvatska – Rusija – 6