Košarka

Đorđije Pavićević analizira prvih devet kola Mornara

by Milan Vujović | 28:11:2017 | 10:36:58


Luković najstandardniji

Košarkaši Mornara su u prvih devet kola ABA lige upisali četiri pobjede i pet poraza. To je duplo više pobjeda nego u prvih devet kola prošle sezone. I ta činjenica bi trebalo da raduje ljude u Mornaru i navijače.

Ono što možda budi nespokoj jeste to što je publika od prošlogodišnjeg Mornara stalno očekivala da napravi brejk, jer je nekoliko utakmica gubio na jednu loptu, a od ovog strepi da ne izgubi neku rulet završnicu, jer je dvije utakmice dobio na jednu loptu (Partizan NIS i Petrol Olimpija), a i protiv Igokee u „Topolici“ bilo je neizvjesno u finišu (87:83).

- To može da stoji, ali samo na prvi pogled. Ova ABA liga je znatno ujednačenija, pa i kvalitetnija od prošlogodišnje, iz prostog razloga što se takmiči 12, a ne 14 ekipa. Recimo, Igokea je savladala Cedevitu u Zagrebu, mi Igokeu, a Cedevita nas 25 razlike; Olimpija je osvojila bodove u Beogradu protiv Partizana; mi smo dobili Olimpiju u Ljubljani; Zadar MZT u Skoplju, gdje je izgubio Partizan, koji je, opet osvojio bodove u Zadru; MZT je bio bolji od Igokee u gostima; Crvena zvezda je imala dva poraza već poslije pet kola, a u čitavom prošlom šampionatu samo jedan, itd.

Onaj Mornar je napravio brejk tek u 24-tom kolu, tri kola prije kraja prvenstva, ovaj je dobio prvu utakmicu na strani, u Ljubljani, već u petom kolu. Osim toga, savladali smo Partizan, od kojeg smo na startu prošlog prvenstva izgubili u svojoj dvorani. Poraz od FMP-a u „Topolici“ nije tako bolan kao prošlogodišnji od Zadra, jer su Beograđani odskočili na tabeli, dok je pobjeda u Ljubljani značajna zbog toga što je ostvarena protiv direktnog rivala iz donjeg doma. Sve to govori da nemamo razloga za nezadovoljstvo u prvih devet kola. Uz to, kako takmičenje odmiče, igramo, čini mi se, sve sigurnije - kaže na početku razgovora Đorđije Pavićević, prvi čovjek barske košarke.

- Koliko ste zadovoljni učinkom svojih igrača?

- Luković je najstandardniji, ono što se od njega očekivalo, ispunio je. Nidam i Ros će, kako prvenstvo bude odmicalo, biti sve bolji, kao i Mićović, Vranješ je u maloj krizi, ali vjerujem da će uskoro opet biti onaj stari, od Šeparda smo očekivali više, baš kao i od onih koji su za Mornar igrali i prošle sezone.


- Najavljivali ste da ćete u prvenstvenoj pauzi pokušati da osvježite redove svog tima?

- I pokušali smo. Sve je bilo dogovoreno sa jednim Amerikancem, univerzalnim igračem, koji je mogao da pokriva jedinicu, dvojku i trojku, da dođe nekoliko dana na probu, ali je u poslednji čas odustao. Menadžeri su zlo savremene košarke. Istina, nisam veliki pristalica tumbanja ekipe u toku prventva. Evo, MZT je promijenio četiri igrača i šta je dobio? Prilagođavanje igrača na novu sredinu nekad je dugotrajno, a ponekad i neuspješno. Vidjećemo, reagovaćemo ako bude bilo potrebno.

- Kakva je razlika između ovogodišnjih i prošlogodišnjih barskih Amerikanaca?

- Mislim da bi Voleru bilo mjesta u sadašnjem Mornaru, i kao igraču i kao čovjeku. Za njim pomalo žalim, ali nije mogao da čeka da mi sastavimo roster, ukazala mu se dobra prilika i želimo mu svaku sreću u Italiji.

- Ove sezone uspješno nastupate i na evropskoj sceni. Ipak, Fibakup je najslabije FIBA takmičenje?

- Ove godine se nismo kvalifikovali za Ligu šampiona, kao prošle, izgubili smo u kvalifikacijama od ruskog Avtodora, a onda nismo mogli da odustanemo od Fibakupa. U Ligi šampiona praktično nismo imali troškova, Fibakup sami finansiramo i znatno je manje atraktivno takmičenje. Ipak, kad se već takmičimo u Evropi, red je da na najbolji mogući način reprezentujemo barsku i crnogorsku košarku.

Đorđije Pavićević kaže da je povratak njegovog brata Mihaila velika stvar za klub.

- Na to sam izuzetno ponosan. Njegova stručnost u radu mnogo nam je pomogla na putu do uspjeha u prethodnom periodu.

Inače, u kuću Pavićevića u prvenstvenoj pauzi zbog reprezentativnih akcija, stiglo je još jedno veliko priznanje koje ima veze s košarkom.
  

Mihailo Pavićević proglašen je za počasnog konzula Finske u Crnoj Gori, a njegov dom za počasni konzulat ove zemlje. 
 
Finci nisu zaboravili njegovih devet godina provedenih u Finskoj i pet titula prvaka  koje je osvojio kao trener “Honke”.

Porodična zdanja braće Pavićević su jedno preko puta drugog u naselju Bjeliši, a svečanost je održana u Mihailovoj kući, na kojoj se od četvrtka, 23. novembra, vijori finska zastava.

“Svi mi u Finskoj još uvijek dobro pamtimo što je Pavićević uradio za razvoj naše košarke i kakav je utisak ostavio u našoj zemlji. Velika nam je čast i privilegija što jednog tako izuzetnog i cijenjenog stručnjaka ovom prilikom nagrađujemo titulom počasnog konzula. Ovo je i potvrda dobre saradnje između naših zemalja” - istakla je, između ostalog, Pirko Himalainen, državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova Finske.

“Ovo je ubjedljivo najveće priznanje u mom dosadašnjem životu. U Finskoj sam  proveo možda i najljepše godine, a tu zemlju, i pored brojnih različitosti koje ima u odnosu na Crnu Goru, zavolio sam kao drugu domovinu. Upravo iz tih razloga je moje zadovoljstvo veće što sam dobio ovo prestižno priznanje” – kazao je Mihailo Pavićević.