Košarka

SK projekat "Basket 4 Kids" – kad se region ujedini

izvor; SportKlub | 02:01:2018 | 14:06:13

S ciljem da najmlađe ohrabri da se posvete košarci, Sportklub je pokrenuo projekat „Basket 4 Kids“ koji startuje već prve nedelje Nove 2018. godine.

U pitanju su turniri na kojima će učestvovati deca uzrasta do 13 godina na prostoru svih šest država bivše Jugoslavije i koji će svoje veliko finale imati tokom vikenda kada je Beograd domaćin fajnal-fora Evrolige, od 18. do 20. maja.

Kroz organizaciju kvalifikacija, državnih i regionalnih finala, vodeća sportska televizija u regionu nastavlja sa serijom projekata koji su posvećeni najmlađima koji žele da igraju košarku. Sportklub je projekat „Basket 4 Kids“ spremao dugo, s ciljem da postane jedan od najboljih kako u regionu, tako i u celoj Evropi.

Na turnirima „Basket 4 Kids“ učestvovaće dečaci iz svih zemalja bivše Jugoslavije – Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Ove godine, najstariji učesnici biće 2005. godišta.

Glavni cilj ovog velikog regionalnog projekta je da se deca ohrabre da komuniciraju i druže se. U isto vreme, ovo će biti idealna prilika za sve da vide koliko u svakoj od zemalja učesnica rade sa mlađim kategorijama, ali i koliko deca napreduju od turnira do turnira. Biće ovo sjajna šansa za klubove koji rade sa mladima da prikažu svoj rad van granica svojih zemalja.

U prvoj fazi takmičenja, u svakoj od zemalja će biti održani kvalifikacioni turniri. Bečej će biti domaćin prvih kvalifikacija u Srbiji, u četvrtak i petak, a naredni turniri biće održani u Novoj Varoši, Čačku i Nišu početkom februara. Takmičenje u Hrvatskoj počinje u nedelju u Splitu, a potom se „Basket 4 Kids“ u narednim nedeljama seli u Zagreb, Osijek i Pazin.

Turniri će u Sloveniji biti održani tek od februara, a najmlađe će ugostiti Slovenska Bistrica, Vransko, Sežana i Domžale. U Crnoj Gori će se igrati u Kolašinu, Baru i Podgorici, a u Bosni i Hercegovini u Mostaru i Sarajevu. Domaćini turnira u Makedoniji biće naknadno saopšteni.

Plasman na završne turnire u svakoj od šest zemalja izboriće pobednici kvalifikacionih turnira, koje će potom se boriti za plasman na ’fajnal ten’ u Beogradu. Državna finala biće održana tokom marta u Podgorici, Mostaru, Kragujevcu, Zagrebu i Novom Mestu, a njihovi pobednici će se naći na velikoj završnici u prestonici Srbije.

Ono što će začiniti finalni turnir je činjenica da će pored predstavnika bivših jugoslovenskih klubova, na njemu učestvovati i mlađi timovi klubova koji će se boriti za titulu šampiona ’Starog kontinenta’ u „Štark areni“.

Sve utakmice kvalifikacionih turnira moći će da se pogledaju na sajtu baSKet4kids, dok će na kanalima Sport Kluba biti emitovani mečevi završnih turnira u svakoj od šest zemalja, kao i sama završnica u Beogradu.
 
Raspored takmičenja:

Kvalifikacije
Srbija: 4. i 5. januar Bečej, 3. i 4. februar Nova Varoš, 5. februar Čačak, 7. i 8. februar Niš.
Hrvatska: 8. i 9. januar Split, 21. januar Zagreb, 24. februar Osijek, 16. i 17. mart Pazin.
Slovenija: 17. februar Slovenska Bistrica, 18. februar Vransko, 3. mart Sežana, 4. mart Domžale.
Crna Gora: Kolašin 11. februar, Bar, Podgorica.
BiH: Mostar 27. januar, 10. febrfuar Sarajevo.
Makedonija: biće naknadno saopšteno.

Finalni turniri:
Srbija: Kragujevac 23. mart.
Hrvatska: Zagreb 25. mart.
Slovenija: Novo Mesto 31. mart.
Crna Gora: Podgorica 9. mart.
BiH: Mostar 11. mart
Makedonija: biće naknadno saopšteno.
F10
Beograd 18, 19. i 20. maj