Rukomet

Ana Radović: Čudo od djeteta

by Ilija Kovačević / foto privatna arhiva | 07:03:2018 | 11:57:40


U sportskom Baru je oduvijek bilo rukometnih talenata. Svi pamtimo generaciju s početka 80-tih godina koja je žarila i palila najprije na drugoligaškim, a kasnije i prvoligaškim terenima EX – Jugoslavije.

Ipak, mnogo više pažnje se poklanjalo (ili nije bilo velikog interesovanja) muškom rukometu u odnosu na ženski.

Ali, poslednjih godina se i to polako mijenja. Od Majde Mehmedović, Bar i Crna Gora nijesu imali rukometašicu takvog kalibra na lijevom krilu.

Ipak, i to bi moglo vrlo brzo da se promijeni. Već četiri godine u barskom RK Mornar 7 sa muškom selekcijom trenira super talentovano krilo, Ana Radović.

Ana je rođena 30. septembra 2002. godine, igra na mjestu lijevog krila i od kako je došla na prvi trening, lagano ali sigurno skreće pažnju barske i crnogorske rukometne javnosti svojim igrama i odnosom prema ovom sportu.

Na prošlogodišnjem međuanarodnom rukometnom turniru  „Topolica 2017“ koji je odigran u Baru, bila je prvi strijelac turnira u konkurenciji timova iz Švedske, Grčke i Crne Gore. Samo u utakmici za treće mjesto je postigla 16 golova.


Ana trenira sa RK Mornar 7, a nastupa za ŽRK „Tivat“ u Drugoj ženskoj ligi gdje je trenutno treći strijelac lige.

-„I u Mornaru i u Tivtu imam sjajne uslove za napredovanje. Prezadovoljna sam kako to do sada funkcioniše, a nema razloga da tako ne bude i dalje. Nadam se da ću se sa Tivtom plasirati u viši rang takmičenja, što bi bio izvanredan rezultat za ovaj klub, kaže naša sugrađanka na privremenom radu u Tivtu.

Super talentovana Baranka se ovom prilikom zahvaljuje Đorđu Peruničiću treneru ŽRK „Tivat“ kao i Veljku Bulatoviću koji kako kaže, mnogo vjeruju u nju.

-„Zaista imam sjajnu podršku u Tivtu, postoje svi preduslovi da nastavim sa kvalitetnim radom, a na  meni je da im se dobrim igrama odužim za takvu podršku, kaže Radović.


Barsko lijevo krilo koje već sada porede sa Majdom, ima velike planove i u dresu sa crnogorskim grbom.

-„Svakako da mi je stalo da budem među 16 i izborim nastup u dresu crnogorske reprezentacije na Mediteranskom prvenstvu na Žabljaku, kaže Ana, koja je kadetski reprezentativac i dodaje;

-„U konkurenciji 22 djevojke pokušaću da se nametnem i nađem na užem spisku selektora za Mediteransko na Žabljaku, iako je konkurencija za svako mjesto u timu velika.


Naša sugrađanka ne zaboravlja i svoj matični klub, RK Mornar 7, u kome je njena rukometna „bajka“ počela.

-„Veoma sam zahvalna i ljudima iz RK Mornar 7 za dosadašnje napredovanje. Iako trenutno ovaj klub nema žensku takmičarsku selekciju to nije prepreka za sve djevojčice iz Bara koje žele da se bave rukometom da dođu u ovaj klub i pokušaju da ostvare sportske snove. Ja sam potvrda da je tako nešto moguće, kazala je, Ana, odnosno, kako je već u barskom klubu zovu „čudo od djeteta“.