Rukomet

Božidar Leković u dresu crnogorske reprezentacije na MI

izvor; Pobjeda / Arena / foto Svijet rukometa.com | 23:06:2018 | 22:57:37


Muška rukometna reprezentacija na Mediteranskim igrama u Taragoni nastupaće sa 12, umjesto sa 16 igrača! Od puta u Španiju odustali su Ivan Perišić (nezvanič- no: klub mu nije dozvolio učešće na MI jer nijesu pod okriljem IHF), Branko i  Stevan Vujović i Mirko Radović (nezvanično: povrede, umor)...

Četiri igrača koja su u Taragoni trebali da predvode nacionalni tim u mečevima sa Slovenijom i Egiptom (grupna faza), potvrdili su selektoru Draganu Đukiću sigurni dolazak nakon kvalifikacione utakmice za SP sa Hrvatskom 14. juna (prije sedam dana). Prije toga, ista potvrda je stigla u aprilu i januaru. Dan pred put četiri mjesta su upražnjena, a nemoguće je izvršiti promjenu (jasne propozicije, lista je zaključena).

Priča oko Mediteranskih igara i učešća obje selekcije počela je u oktobru prošle godine, razgovorom predsjednika RSCG Zorana Radojičića i prvog čovjeka Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušana Simonovića. Dogovor je uspostavljen, na oduševljenje obje strane. COK je ispoštovao rukometni sport, karte su kupljene, oprema podijeljena, obezbijeđen smještaj i sve ostalo što prati tako veliko takmičenje. Do juče je javnost pričala o Vuku, danas o Stevanu, sjutra će možda o Marku ili Janku... Oni koji su, možda, do juče osuđivali nekoga kako ne igra za svoju državu, sada su u istoj koži. Nažalost, mnogi igrači ne shvataju da gube priliku da se predstave na velikoj sceni, takmičenju, time i šansu za bolji ugovor, novi klub... I sve to dok u redu za nacionalni dres čekaju momci od Primorja do sjevera Crne Gore, a uskraćeno im je iskustvo igranja sa rukometnim velesilama. Bilo kako bilo - 12 momaka, od čega dva golmana, danas su startovala porazom protiv Slovenije na Mediteranskim igrama.

Leković u dresu Crne Gore
Đukiću su na raspolaganju dva golmana (Mile Mijušković i Danilo Mihaljević), tri lijeva krila (Milan Popović, Stefan Jokić i Aleksandar Bakić), jedno desno (Luka Radović), dva pivota (Marko Čampar i Admir Pelidija), te bekovi, Baranin Božidar Leković, Vasilije Kaluđerović, Matija Pižurica i Igor Radojević, koji može da igra i na desnom krilu.

Božidar Leković je rođeni Baranin, ponikao je u Mornaru gdje je i načinio prve rukometne korake i gdje se oformio kao igrač, kasnije je bio član Metaloplastike gdje mu je umnogome pomogao Milorad Miki Despotović. Prošle sezone postao je član HRK Izviđača iz Ljubuškog, a igrao je grčki Dikeas i rumunski Farul iz Konstance.

Dragan Đukić: Nažalost -opet pričamo o onima koji ne igraju
Selektor Dragan Đukić kratko je za Arenu prokomentarisao posljednja četiri otkaza.
- Igrača imamo, sa 12 idemo. Okupili smo se, trenirali, krećemo na put. Nažalost, opet ćemo doći u priliku da pričamo o momcima koji ne putuju, a ne želim da upadam u tu zamku – rekao je Đukić.