Rukomet

Četiri kandidata za predsjednika RSCG

izvor; FOS & Handballme.me | 15:01:2019 | 08:07:24


Đukanović, Kapisoda, Mujović, Jovanović !? 

Zoran Radojičić nije više predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore. U skladu sa novim Zakonom o sportu, koji isključuje mogućnost paralelnog obavljanja političkih i sportskih funkcija, glavni administrator Opštine Bar je bio prinuđen da se povuče. Ko će ga naslijediti?

Po informacijama FOS-a, spisak kandidata sveden je na četiri imena. Dobro poznata crnogorskoj rukometnoj javnosti.

Troje su ovjenčani medaljama. Dvoje - onim sa svjetskih prvenstava.

Goran Đukanović, prvi kapiten crnogorske reprezentacije, bronzani sa planetarnog šampionata 2001. kada je nosio dres SR Jugoslavije, već je dva puta bio u trci za preuzimanje Saveza.

U julu 2009. najavljen je kao protivkandidat Miodragu Ivanoviću, izabranom za prvog čovjeka RSCG.

Dvije godine kasnije, kao aktuelni potpredsjednik, bio je konkurent Predragu Boškoviću, tada na čelu ŽRK Budućnost.

Neposredno pred Skupštinu održanu 21. jula povukao je kandidaturu. Četrdesetdvogodišnji Cetinjanin, na parketu fajter beskompromisnog stava, sakupljač trofeja u Lovćenu, Zagrebu, Trstu, Al Ahliju, posljednjih godina je prisutan u domaćem rukometu kroz Akademiju Đukanović.

Njegov vršnjak i sugrađanin, dugogodišnji klupski i reprezentativni kolega Petar Kapisoda, karijeru je ukrasio bronzama sa svjetskih prvenstava 1999. i 2001.

U junu 2013. oprostio se od aktivnog igranja u dresu "Lavova" na najljepši mogući način - u trijumfu nad Njemačkom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Za nacionalni tim Crne Gore odigrao je 60 mečeva, djelujući kao energetski mobilizator i motivator. Po okončanju aktivne karijere, tri godine (novembar 2013 – novembar 2016) bio je i direktor muških selekcija.

Postoji mogućnost da umjesto predsjednika, Savez dobije svoju prvu - predsjednicu.

Marija Jovanović je, ionako, navikla da učestvuje u pisanju istorije - dio je generacije koja je 2012. osvojila zlatnu evropsku i srebrnu olimpijsku medalju.

Tridesetrogodišnja Podgoričanka se početkom juna i zvanično rastala sa rukometnom loptom.

Uz njih, kao kandidat za fotelju predsjednika crnogorske kuće rukometa pominje se i Vesko Mujović. Nekadašnji kapiten Berana, kasniji sportski direktor kluba iz šampionskih dana, jedno vrijeme je bio uključen u rad Upravnog odbora RSCG, te bio i direktor Buducnosti...

Od sticanja nezavisnosti, Savez su vodili Zoran Radojičić - i to u dva navrata - Miodrag Ivanović i Predrag Bošković.