Rukomet

Radojičić predsjednik UO, Kovačević na čelu Skupštine

izvor ; MINA | 24:09:2016 | 19:29:36


Naš sugrađanin Zoran Radojičić novi je predsjednik Upravnog odbora (UO), dok je Zorica Kovačević izabrana za predsjednicu Skupštine Rukometnog saveza, odlučeno je na izbornoj Skupštini te asocijacije u Podgorici.

Radojičiću će to biti povratak na čelo UO, a tu funkciju obavljao je od juna 2005. do jula 2009. godine. 

Od tada je bio na čelu Skupštine RSCG. 

Radojičića su predložili ŽRK Sutjeska, MRK Sutjeska, Udruženje rukometnih trenera, RK Prvi As, ŽRK Nikšić, RK Rudar i Levalea 2010. 

Izabran je sa jednim glasom protiv, predstavnika RK Bar, Obrada Potparića.

Radojičić će na čelu Saveza naslijediti Predraga Boškovića, koji je tu funkciju obavljao od 20. jula 2011. godine. 

Novi predsjednik kazao je da je odlučio da prihvati kandidaturu kada je dobio garanciju da će Bošković ostati u savezu.

"U najskorije vrijeme uradićemo obilan projekat i program rada, koji ćemo morati da sprovedemo u djelo. Na njemu će raditi eminentni stručnjaci i biće obuhvaćen takmičarski period od osam godina. Biće podijeljen u dva olimpijska ciklusa. Cilj je da makar sa jednom selekcijom igramo na Olimpijskim igrama u Tokiju", kazao je Radojičić. 

On je kazao da će nastojati da, zajedno sa Kovačević, unaprijedi rad Saveza i pokuša da nastavi gdje je dosadašnji predsjednik stao sa svojim timom. 

"Nemamo nepoznanica u organizacionom, pa i takmičarskom smislu. Treba samo zasukati rukave i dati sve od sebe u organizacionom smislu, jer je Savez tehnički apsolutno osposobljen i materijalno stabilizovan. To je bio jedan od preduslova da prihvatim kandidaturu", kazao je Radojičić.

On je, odgovarajući na pitanje kada će biti imenovan selektor ženske seniorske reprezentacije, kazao da će razgovorati sa trenerskom organizacijom i kandidatima za tu funkciju i nakon toga odlučiti u skladu sa potrebama i ciljevima reprezentacije.

Prema njegovim riječima, i muške selekcije imale su adekvatne uslove za rad i napredak.

"Druga stvar je što neki nijesu iskoristilu tu šansu i što se nijesu adekvatno uloženim sredstvuma vratili rezultati", rekao je Radojičić.


Na predlog Radojičića novi članovi UO postali su Nikšićanin Nikola Goranović, Dragan Samardžić iz Tivta, Gani Resulbegović iz Ulcinja, Aleksandar Žurić iz Bijelog Polja, Slobodan Filipović iz Mojkovca, Ljubiša Ćurčić iz Pljevalja, predstavnici trenerske i sudijske organizacije, Dobrosav Vujović i Nebojša Vujisić.

On je najavio da će naknadno dostaviti još dva ili tri člana UO, a dogovoreno je da jedan od njih bude predstavnik Lovćena ili neko iz cetinjske lokalne samouprave. 

Kovačević je dugodišnji je član najužeg rukovodstva Saveza i potpredsjednica Crnogorskog olimpijskog komiteta. 

Za tu funkciju predložio je barski klub Prvi As.

Kovačević je dobila jednoglasnu podršku delegata Skupštine.

"Imenovanje je za mene velika čast, ali i obaveza. Cilj mog ulaska u RSCG je stvaranje uslova da u svim gradovima u Crnoj Gori imamo muške i ženske klubove. Da afirmišemo rukomet i omogućimo djeci uslove da treniraju rukomet u svim gradovima. Cilj je da muška selekcija učestvuje na svim takmičenjima, da svim igračima koji imaju kvalitet i žele da igraju za Crnu Goru omogućimo da se dokažu", kazala je Kovačević.


Skupština je jednoglasno usvojila i Izvještaje o radu Upravnog odbora u periodu između dvije sjednice, kao i Nadzornog odbora o finansijskom poslovanju Rukometnog saveza Crne Gore za 2015. godinu. 

Dosadašnji predsjednik UO, Bošković ranije je najavio da se neće ponovo kandidovati, navodeći da je to nespojivo sa njegovom kandidaturom za potpredsjednika Evropske rukometne federacije. 

Bošković je kazao da za pet godina koliko je bio na čelu UO orgaizaciono-finansijski stabilizovao tu asocijaciju.

"Organizaciono i finansijski situacija mnogo bolja nego tada i RSCG nikome ne duguje ni EUR. Bilo je perioda kada se zaposlenima u Savezu dugovalo po sedam ili osam plata. U finansijsko organizacionom smislu ostavljam savez na zdravim nogama. U sportskom dijelu bilo je uspona i padova, sa tim što je razlika između muškog i ženskog rukometa", kazao je Bošković.

On je kazao da je posebno nezadovoljan rezultatima u mlađim muškim selekcijama.

"Muška seniorska reprezentacija igrala je na Svjetskom prvenstvu u Španijaniji i šampionatima Evrope u Danskoj i Poljskoj. Ženaska je učestvovala na svim takmičenja, bila je srebrna na Igrama u Londonu i zlatna na EP u Beogradu", kazao je Bošković.

Skupštini je prisustvovalo 25, od ukupno 37 delegata.