Odbojka

Pajković: Ova generacija je zaslužila plasman na EP

izvor ; OSCG & Vijesti & RTCG | 12:01:2019 | 12:25:21


Predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković nakon pobjede protiv Moldavije kojom je naša reprezentacija izborila prvi plasman na Evropsko prvenstvo, kazao je da je Budva ponovo bila srećna, kao 2014. godine kada je osvojena Evropska liga.

Najelitnije takmičenje Starog kontinenta, koje će se održati u Francuskoj, Sloveniji, Belgiji i Holandiji, igraće se u septembru, a već za par dana Crna Gora će saznati protivnike.
“Sjajan rezultat. Svi smo priželjkivali da se na ovakav način i završi kvalifikacioni ciklus da kod kuće odigramo posljednju utakmicu i maksimalno pobijedimo Moldaviju i obezbijedimo prvi put plasman na Evropsko prvenstvo”, rekao je Pajković.

On je istakao da je napravljen pravi podvig zbog toga što je Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) najbrojnija.
“Nama plasman na Evropsko prvenstvo predstavlja rezultat ravan osvajanju medalje, ako znamo da je dosadašnji plasman evropska odbojkaška kuća držala na 16 reprezentacija i naša selekcija se nalazila blizu plasmana. Uvijek nam je falio jedan korak da se plasiramo”.

Pajković je ocijenio da su imali sreću da je Evropska odbojkaška konfederacija (CEV) proširila broj učesnika sa 16 na 24.
“Mi smo iskoristili prvu šansu i prve kvalifikacije. Siguran sam da bi ova generacija i u prethodnom periodu, da je bio proširen sistem, obezbijedila plasman”.

 
“Sada pišemo istoriju crnogorske odbojke, ovo je prvi plasman na Evropsko prvenstvo. Veoma smo zadovoljni, srećni. Ova generacija momaka je to zaslužila, a s obzirom na kvalitet i broj država koje igraju, ovo je za nas ravno osvajanju medalje na EP”, rekao je Pajković.

Pajković je istakao da su “momci kroz Evropsku ligu, Svjetsku ligu i ove kvalifikacije stekli i zrelost i samopouzdanje”.
“Vidjeli su da vrijede, a sa Bašićem smo stvarno skockali sve. Mislim da je ovo izuzetno kvalitetna generacija, da zaslužuje ovaj plasman na Evropsko prvenstvo”, dodao je Pajković.

“I večeras smo pokazali izuzetan kvalitet, iako je bilo dosta grča, veliko opterećenje, velika želja. Svi smo bili svjesni koliko je EP blizu, i samo je falilo da se momci opuste. A imaće još puno toga da prikažu”, kazao je prvi čovjek OSCG.

Odbojka je, tako, opravdala to što je u kategorizaciji sportova Crnogorskog olimpijskog komiteta u prvoj kategoriji, zajedno sa vaterpolom, rukometom, košarkom, fudbalom i džudom.
“Sasvim zasluženo smo u prvoj kategoriji, i po kvalitetu, a imajući u vidu konkurenciju u Evropi. Osim plasmanom na EP smo to i opravdali. Ulog je bio veliki i nadam se da će biti još lijepih vijesti iz Odbojkaškog saveza”.


Odbojkaški savez, kako navodi njihov predsjednik, neće pred Evropsko prvenstvo postavljati ciljeve reprezentativcima.
“Igraćemo rasterećeno. Od 24 zemlje, sigurno možemo da igramo sa dosta njih”, zaključio je Pajković.

Kako kaže, još nije napravljen plan priprema za EP, jer je fokus bio na utakmici sa Moldavijom.
“Sada je plan da ovo proslavimo, da se radujemo. A već 19. januara u Budvi nas očekuje Kongres Balkanske odbojkaške asocijacije, a poslije toga su Igre malih zemalja, takođe u Budvi. Tu očekujemo da odbranimo, odnosno osvojimo zlatnu medalju, a onda ćemo da se spremamo za Evropsko prvenstvo”, zaključio je Pajković.Selektor odbojkaša Crne Gore Veljko Bašić nakon pobjede protiv Moldavije (3:0) i istorijskog plasmana na Evropsko prvenstvo nije krio sreću i zadovoljstvo.

“Došao sam prije dvije godine sa ciljem da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Igrači su stvarno bili motivisani, pokazali su večeras rezultat tog dvogodišnjeg rada. Mi smo pripreme za ove kvalifikacije počeli još u julu, a na kraju, kad vidimo sa kojim entuzijazmom, kakvom ljepotom igre, uz pomoć publike, smo odigrali 3:0 protiv Moldavije i kvaifikovali se, ne mogu a da ne kažem da sam izuzetno zadovoljan zbog mojih igrača, publike, Saveza, i naravno zbog mene lično”, rekao je Bašić.
 

Problema sa Moldavijom je bilo samo na početku prvog seta, kada su gosti poveli 4:1, kada je Bašić reagovao tajm-autom.

“Sve je to normalno, osjetio sam da su igrači malo u grču. Čak im nisam dao ni da izađu sa terena, odmah sam ih vratio nazad. Pritisak je bio ogroman jer smo osjetili da možemo da se kvalifikujemo, da ne ispustimo nešto što nam je u rukama, tako da razumijem malu nervozu na početku utakmice. Međutim, poslije, kada su se opustili, igrači su pokazali izvanredan kvalitet, na servisu, tako i na bloku i odbrani, što je naša najjača strana”, dodao je Bašić.

Govoreći o nastupu na predstojećem EP, Crna Gora je, kaže Bašić, već pokazala da može da igra sa jakim selekcijama.

“Prošle godine smo ovdje igrali 3:2 protiv Irana, na kvalifikacama za SP jesmo izgubili od Rusije 3:0, ali je sve bilo sa 21-22 poena. Pobijedili smo Slovačku, koja je 14. u Evropi. Dakle, imamo potencijal, sa dobrim radom sigurno ćemo napraviti dobar rezultat za naše mogućnosti”, zaključio je Bašić.
 

Korektor Miloš Ćulafić je uz Marka Bojića i Luku Šuljagića bio dio selekcije koja je odigrala prve kvalifikacije u nezavisnoj državi.

“Pokušavali smo 12 godina, a na Evropsko prvenstvo eto idem kao veteran. Nikad nije kasno. Prezadovoljan sam, stvarno sam presrećan, drago mi je zbog momaka, zaslužili smo da se, konačno, nađemo na velikom takmičenju. Ovo je nešto o čemu smo sanjali od kada igramo kao reprezentacija, to je uspjeh svih nas, stručnog štaba i svih ljudi u Savezu, velika nagrada za sav rad i trud”, rekao je Miloš Ćulafić koji je prve odbojkaške korake napravio u MOK Luka Bar.