Odbojka

Ksenija Dević novi biser barske i crnogorske odbojke

by Ilija Kovačević | 23:08:2016 | 21:21:01


Selektor ženske seniorske odbojkaške reprezentacije Crne Gore Dragan Nešić skratio je spisak i odlučio se za 15 odbojkašica koje će nastaviti pripreme i konkurisati za tim koji će predstavljati našu zemlju u kvalifikacijama za EP. Među 15 odabranih je i 15-to godišnja Baranka Ksenija Dević, libero ŽOK Luka Bar.

Ksenija je ovog ljeta prošla tri reprezentativne selekcije. Sa juniorkama je na Balkanijadi u Bijeljini osvojila prvu medalju za naše mlađe odbojkaške selekcije - bronzanu medalju, sa kadektinjama je bila četvrta i kao kruna ovog ljeta odnosno sezone je stigao poziv za pripreme seniorskog tima Crne Gore u Bijelom Polju.

Danas je selektor Dragan Nešić napravio uži spisak, a među njih 15 našlo se i ime Ksenije Dević. Tako se nastavila tradicija kada je riječ o najtrofejnijem ženskom odbojkaškom kolektivu u Crnoj Gori, jer je Ksenija poput njene klupske koleginice Melise Cenović u A tim debitovala sa samo 15 godina.

Ksenija je u “tajne” ovog sporta ušla prije četiri godine, a od prije dvije sezone njeni treneri su talentovani mladi stručnjaci ŽOK Luka Bar Blažo Dobrković i Čedo Grabovica koji su bili zaduženi za rad sa najmlađim selekcijama. Prošle godine je sa uspjehom nastupala za drugu ekipu Luke Bar koju je kroz drugoligaško takmičenje vodio Blažo Dobrković.

Talentovana Baranka kojoj stručnjaci predviđaju veliku odbojkašku karijeru potiče iz sportske porodice. Njen otac Rašo sa velikim uspjehom se bavio najvažnijom sporednom stvari na svijetu-fudbalom.

-Odbojku treniram 4 godine, od prvog dana u Luci Bar, gdje sam imala priliku da puno napredujem. Plod takve atmosfere i treninga su ove sezone pozivi za tri reprezentativne selekcije. Igrala sam drugu ligu za svoj matični klub, kao i nekoliko utakmica u prvoj ligi prošle sezone, kaže Ksenija i nastavlja ; 

-Dobila sam na početku ljeta poziv za kadetsku reprezentaciju i veoma mi je bilo drago. Prije polaska na kadetske pripreme, obaviještena da ću ipak ići na pripreme juniorske reprezentacije, odnosno na Balkanijadu u Bjeljinu. Naravno, da mojoj sreći takođe nije bilo kraja. Obradovala sam se što ću biti sa 2-3 godine starijim djevojkama od mene i što ću moći da učim od njih. Bilo je veoma radno na pripremama u Kolašinu, uz sjajnu atmosferu je sve to dalo rezultat, 3 mjesto, za naš tim, a naša bronza je sijala kao zlato, kazala je za naš portal Ksenija.


Poslije juniorske Balkanijade, Ksenija se vratila “njenin” kadetkinjama i "drugu" Balkanijadu završila sa svojim koleginicama na 4 mjestu.

-Moglo je mnogo bolje, ali to je sport, veoma smo mlade i vrijeme radi za nas. Sigurna sam da ćemo napredovati, i pokazati u budućnosti još bolje rezultate kada je ovoj generaciji riječ.

Po završetku obaveza u kadetskoj selekciji, moj trener Blažo Dobrković mi je saopštio da sam pozvana i na pripreme seniorske reprezentacije. Zaista nijesam mogla da vjerujem jer je san svakog sportiste da dobije poziv i da zaigra za seniorski  A tim. Oduševeljenju nije bilo kraja, a jednostavno do polaska nijesam vjerovala da idem na pripreme u Bijelo Polje.

Danas smo završili prvi dio priprema u tom gradu, prošla sam na uži spisak, što je velika čast za mene i mojih 15 godina, odnosno biti na pripremama i trenirati sa seniorkama od kojih mogu mnogo da naučim i da napredujem od takvih veličina i odbojkašica kao što su naša kapitenka Tanja Bokan ali  i ostale igračice, koje su mi već na startu ovih seniorskih priprema priredile izvanrednu dobrodošlicu i lijepo me prihvatile, kaže Ksenija i poručuje ;

-Ipak ništa od ovoga ne bih uspijela da pored sebe sve ovo vrijeme nijesam imala najboljeg trenera, kao što je Blažo Dobrković, i naravno mog tatu koji mi je najveća podrška u odbojci ali i u životu, zaključila je priču o svom ljetu iz snova, naša mlada sugrađanka, Ksenija Dević.