Ostali sportovi

Vuković vicešampionka Balkana, Matović deveta u Istanbulu

by Ilija Kovačević / foto ASCG | 16:02:2019 | 20:14:59


Marija Vuković vicešampionka Balkana sa preskočenih 192cm i novim rekordom Crne Gore

Večeras je u Istanbulu u organizaciji Turske atletske federacije, a pod pokroviteljstvom Balkanske atletske federacije održano 24.dvoransko Balkansko prvenstvo u dvorani za seniore/ke na kojem je nastupilo preko 300 takmičara iz 20 država.

Marija Vuković ostvarila je izuzetan  uspjeh sa prekočenih 192cm i postavila novi crnogorski rekord u dvorani,2cm bolji od njenog dosadašnjeg rekorda.

Prvo mjesto osvojila je Danijela Sanču iz Rumunije sa preskočenih 192cm, ali je zahvaljujući boljim pokušajima od Marije, preskočenih 192cm iz prvog puta, dok je Marija preskočila iz drugog.Treće mjesto osvojila je Ana Šimic iz Hrvatske sa preskočenih 190cm.

Darko Pešić osvojio je četvrto mjesto u disciplini 60m prepone sa rezultatom 8,16 sekundi, dok je Baranka Ljiljana Matović, članica AK Dionis, osvojila deveto mjesto u disciplini skok u dalj sa rezultatom 5.60m.

Foto; Milan Madžgalj sa predsjednikom Evropske i Balkanske federacije

U Istanbulu održan Kongres BAF-a

Danas je u Istanbulu održan redovni godišnji Kongres Balkanske atletske federacije pred početak održavanja dvoranskog prvenstva Balkana za seniore-ke. Kongresom je predsjedavao predsjednik BAF-a Dobromir Karamarinov, a gost je bio predsjednik Evropske atletske federacije Svein Arne Hansen. Kongresu su prisustvovali predstavnici svih 19 članica Balkanske atletske federacije. Na Kongresu je odlučeno da se kao 20 član primi Azerbejdžan čija će reprezentacija već na ovom dvoranskom prvenstvu nastupiti na Balkanskom šampinatu. Predsjednik Hansen je u svom pozdravnom govoru istakao da je Balkanska atletska federacija prijemom Azerbejdžana postala jedna od najmasovnijih regionalnih asocijacija kada je u pitanju atletika u Evropi, jer broji 20 članova što će se posebno odraziti na veliku masovnost, kvalitet i vrijednost ostvarenih rezultata, naravno kada se ima u obzir da u ostalim sportovina Balkanske federacije broje devet ili deset članova. Na Kongresu su usvojene odredjene korekcije u godišnjem kalendaru takmičenja i donesena odluka da zemlje koje nemaju takmičare sa ispunjenim normama mogu sa najviše četiri takmičara da učestvuju na Balkanskim šapionatima.
           Kongresu je ispred ASCG prisustvovao je sekretar Milan Madžgalj koji je tom prilikom imao mnogobrojne kontakte i susrete sa zemljama članicama Balkanske atletske federacije, a posebno je razgovarao o saradnji i podršci u tehničkom dijelu elektronske obrade rezultata i edukacije sudijskog kadra za predstojeće Igre malih zemalja Evrope koje će se održati u atletici u Baru od 27.maja do 1.juna. Takođe Evropska atletska federacija je donijela odluku da ASCG u Baru bude domaćin edukacionog seminara od drugog do petog maja u Baru u cilju poboljšanja organizacije nacionalnih šampionata za Makedoniju, Albaniju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.