Ostali sportovi

Sjajan nastup Rumije u praktičnom streljaštvu

by Ilija Kovačević | 23:07:2016 | 12:03:41


Na međunarodnom turniru '' GROM CUP 2016 " u Požarevcu predstavnici Crne Gore u praktičnom streljaštvu, među kojima i naši sugrađani ostvarili su zapažen rezultat !
 
U kategoriji PRODUKCIJA ekipno, prvo mjesto je osvojila ekipa MONTENEGRO u sastavu (Janjušević, Pavličić, Vujošević, Pajović, Zečević).
 
U kategoriji PRODUKCIJA, drugo mjesto je pripalo Miloradu Janjuševiću, dok je u kategoriji PRODUKCIJA / senior, prvo mjesto osvojio Krsto Pajović.
 
Član tima “Produkcija” bio je i Drago Zečević, član barskog kluba za praktično streljaštvo „Rumija“, koji je imao čast da preuzme pehar.


Klub praktičnog streljaštva «RUMIJA» je dobrovoljno, apolitičko udruženje omladine i građana Bara koji se bavi streljačkim sportom. Osnovano je 4.maja 2003.godine.
 
Kako su istakli članovi barskog kluba, osnovni ciljevi ovog sportskog kolektiva su ;

-    unaprijeđenje praktičnog streljaštva među omladinom, građanima i licima koja službeno nose i upotrebljavaju vatreno oružje
-   vaspitanje  i obuka o bezbjednom i sigurnom rukovanju takmičara, ostalih članova društva i drugih zainteresovanih građana na osnovu opštih načela društva, sportskog i opšteg morala
-   očuvanje i zaštita životne sredine
-   obrazovanje i usavršavanje instruktora i učitelja streljaštva
-   obrazovanje i obuka specijalizovanih službi obezbjeđenja
-   izgradnja savremenih streljačkih objekata-strelišta (otvorenih i zatvorenih)
-   organizovanje klupskih, opštinskih, republičkih i međunarodnih takmičenja
-  izdavanje publikacija o sportskim i drugim aktivnostima Kluba
-  saradnja sa sa savezima, klubovima i institucijama sličnih ili istih djelatnosti
 
Rad kluba zasniva se na otvorenosti za sve osobe dobre reputacije bez obzira na pol i profesiju sa ciljem njegovanja bezbjednog i efikasnog korišćenja vatrenog oružja, javnost u radu i nestranačka opredijeljenost.

Trenutno barski klub “Rumija” ima 30 članova, a lokacije na kojima izvodi treninge i takmičenja su : Strelište u Danilovgradu, streljana u okviru Policijske akademije.

 
Praktično streljastvo je dinamičan sport koji je zasnovan na preciznosti, brzini, snazi i spretnosti takmičara da u što kraćem vremenu riješi odredjenu metnu situaciju-stejdž.

Stejdž je odredjeni prostor koji sadrži nekoliko vrsta meta koje mogu biti papirne, metalne, statične i pokretne.

Stejdž može biti kratki, srednji ili dugački - zavisno od toga koliko je minimalno metaka potrebno za njegovo uspješno rješavanje (do 12, do 24 ili do 32 metka).
Broj ostvarenih poena na jednom stejdžu dijeli se sa vremenom za koje je takmicar rijesio stejdž i tako dolazimo do rezultata na svakom stejdžu.

Minimalni dozvoljeni kalibar u Praktičnom streljaštvu je 9×19.


Sva takmičenja se organizuju pod strogom kontrolom sudijiske organizacije koja sprovodi bezbjedonosna i takmičarska pravila po pravilniku (IPSC Rule Book) koja su propisana od strane Medjunarodne Konfederacije Praktičnog Streljastva (IPSC).
 
IPSC je skraćenica od International Practical Shooting Confederation, u prevodu Međunarodna Konfederacija (Savez) Praktičnog Pucanja i opšteprihvaćeni je termin i naziv za atraktivni, dinamični i uzbudljivi streljački sport-praktično streljaštvo.
 
IPSC je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama u Kaliforniji sredinom 50-tih godina, kao rezultat rada legendarnog majstora borbenog pucanja pukovnika USA Armije Jeff Coopera i FBI instruktora na programu obuke u rukovanju vatrenim oružjem pripadnika policijskih agencija ove zemlje. Uvidjevši koliko je neadekvatna tadašnja obuka policajaca u rukovanju odnosno korištenju vatrenog oružja kroz crne ishode realnih vatrenih obračuna na ulicama SAD-a, navedeni tim se okuplja, sjedinjujući decenijska iskustva, u potrazi za pravim odgovorom i sa jednim ciljem-osmisliti program obuke koji će na najbolji način pripremiti i službena lica.

Iako u osnovi zamišljen na bazi korištenja kratkog vatrenog oružja, u evoluciji IPSC-a , primjenu su našle i druge vrste oružja te tako danas, u zavisnosti od vrste oružja koje se koristi, praktično streljaštvo ima tri discipline:
- kratko oružje (handgun)
- puška (rifle)
- sačmarica (shotgun)
 
U Crnoj Gori za zada se koristi samo kratko oružje :


Disciplina kratkog oružja (Handgun) dijeli se na ukupno 5 divizija : Production, Standard, Classik, Open i revolver.

Kao i u svakom streljačkom sportu tako i u praktičnom streljaštvu, veličina i izgled meta decidno je propisana Međunarodnim IPSC Pravilnikom. Međutim, bitna razlika je da maksimalna udaljenost do mete nije propisana te je u osnovi stvar samog dizajna stejdža (stagea-streljačkog poligona). Iako ova činjenica olakšava tehničke poslove oko uređenja i pripreme strelišta i poligona za potrebe IPSC takmičenja i treninga zahtjeva posebnu pažnju i mjere opreza sa aspekta sigurnosti koji je primaran zadatak i osnovni princip praktičnog streljaštva.

Odobrene mete za IPSC takmičenja u najmaosovnijoj disciplini kratkog (ručnog) oružja , dijele se na dvije osnovne vrste:

- papirne
- metalne
 
Da, u praktičnom streljaštvu postoje i koriste se i kaznene mete koje se ne smiju pogoditi i u slučaju da budu pogođene svaki pogodak nosi negativne bodove u dvostrukoj vrijednosti od mogućeg najboljeg pogotka (- 10) bez obzira u koji dio je meta pogođena. Generalno, ove mete se koriste postavljenjem u neposrednoj blizini bodovnih meta ili na način da prekrivaju dio bodovne mete ili iza metalnih meta kao "hvatači" nepreciznih hitaca a sve s ciljem da forsiraju strijelca na preciznije hitce i omoguće adekvatno vrijednovanje preciznosti kao elementa IPSCa i na poligonima čiji je dizajn ograničen uslovima na strelištu (male udaljenosti do mete).

 
Kaznene mete nemaju poseban izgled već je riječ o običnim papirnim ili metalnim metama koje se posebno označavaju odnosno obilježavaju farbanjem u drugu boju, najčešće crvenu. Paprine kaznene mete takođe imaju 0,5 cm nebodovne zone i pogodci u ovu zonu se ne vrijednuju odnosno u konkretnom slučaju ne nose negativne bodove. Metalne kaznene mete ne moraju biti oborene da bi se očitao negativan pogodak.
 
Posebnu draž i čar praktičnom streljaštvu daje primjena pokretnih meta čije angažovanje od strijelca traži dodatne streljačke vještine i nivo obučenosti i generalno predstavljaju daleko veći izazov od statičnih meta.
 
Pokretne mete su zapravo obične papirne mete koje se postavljaju na nosače u skopu raznih mehanizama koje osiguravaju da se meta klati lijevo desno, kreće u jednom smjeru, okreće se, periodično postaje vidljiva, podiže se i tako dalje… sve je dozvoljeno što god je moguće izvesti.

Najčešća pokretna meta koja se susreće na takmičenjima u praktičnom streljaštvu je tzv. "bober". Riječ je o meti čije kretanje je moguće aktivirati na više načina. Takođe, korištenjem zaklona ili raznih pregrade moguće je smanjiti vidljivost mete odnosno napraviti da "proviruje" sa strane neke pregrade.

"Runner" je pokretna meta koja jednostavno klizi po žici i nestaje. Brzinu kretanje je moguće podešavati jednostavnim mijenjam ugla noseće žice.

"Turner" odnosno okretna meta u slobodnom tumačenje je meta koja prije aktiviranja strijelcu stoji okrenuta "leđima" a zatim se okreće u kretanju na dole te strijelac na veoma kratak vremenski period ima izloženu bodovnu stranu mete za plasiranje pogodtka.

Zbog složenosti i kompleksnosti koji iziskuje izrada a i postavljanje mehanizma za pokretne metalne mete one se gotovo nikako i ne primjenjuje osim na području USA gdje je jako popularna i prava noćna mora među strijelcima čuvena "Teksaška Zvijezda" koja rotira na krugu 5 ili 6 metalnih ploča dok krug nakon svakog pogodka jedne mete mijenja pravac kretanja.