Ostali sportovi

Osnovan Streljački klub „Oroz“

by Anđela Andrijašević | 27:05:2017 | 12:48:09


Sala Dvorca kralja Nikole bila je prije neko veče mjesto okupljanja zaljubljenika u streljaštvo - povod je bilo održavanje prvog sastanka novoosnovanog Streljačkog kluba „Oroz“.

Otvarajaći sastanak, predsjednik kluba Drago Zečević je istakao kako je osnovni cilj novog kluba razvoj streljačkog sporta i to prevashodno praktičnog streljaštva.

Prema njegovim riječima, streljački klub "Oroz“ okuplja ljude različitih profila koji su ostvareni u svojim profesijama, uključujući pripadnike Vojske, policije, kao i civilna lica, pa svi skupa, „osim ljubavi koju gaje prema oružju i sportu, žele da svoju strast na pravi način valorizuju kroz učešće na brojnim sportskim takmičenjima, ali i da svojim djelovanjem, utiču na svijest ostalih građana o važnosti i ljepoti streljaštva kao sporta“.

Milun Lutovac, upravnik galerije "Velimir A. Leković“, osmislio je logo kluba i dao mu ime, a naglašeno je da mu je „misija streljaštvo približi kulturi življenja, novoj upotrebi tradicionalnog, jer je i sport, posebno streljaštvo, u starim vremenima bilo umjetnost“.


U svojstvu voditelja ove večeri naglasio je kako je „tradicija i zaljubljenost Crnogoraca u puške i levore učinila da se oružje ukrašava srebrnim ukrasima i koralima do te mjere da se ono moglo upoređivati sa najljepšim i najskupljim eksponatima, pa samim tim i tretirati kao relikvija posebnog svojstva“.

Predsjednik Crnogorske asocijacije praktičnog streljaštva i regionalni direktor za Crnu Goru, Milorad Miško Janjušević, istakao je zadovoljstvo činjenicom da se broj klubova umnožava, a da je „Oroz“ dobrodošao u „veliku familiju streljačkih klubova“.

Osvrćući se na grb streljačkog kluba "Oroz“, Marko Brnjada, predsjednik D.O.O "Lovstvo“, poželio je članovima da „okvir bude uvijek pun, ruka mirna i prava i da se na sudijskim listama, kotiraju visoko, baš kao i orlovi“. Prisutnima su se obratili u ime sudija u streljaštvu Mladen Delin, a u ime Vojske Crne Gore, gen. sekretar kluba, poručnik fregate Slobodan Musović.

Program su muzički upotpunili Trio Niže muzičke škole iz Ulcinja i Masimo Milović, učenik Muzičke škole "Petar Petrović Njegoš“ iz Bara.